(PORTRET TEDNA) Igor Kadunc: Muhasti finančnik, ki ne odneha, gre pomagat STA

Blaž Petkovič
23.10.2021 04:31
Igor Kadunc je v zadnjih štirih letih poskrbel za dve veliki kadrovski presenečenji: najprej je prevzel vodenje Radiotelevizije Slovenija, zdaj pa bo v svoj karierni portfelj vpisal še direktorsko mesto v STA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc je kljub dvema poskusoma razrešitve in pritiskom, ki so jih izvajale vlade Cerarja, Šarca in Janše, oddelal celoten mandat na položaju generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija. 
Robert Balen

Ko se je v začetku leta 2017 prijavil na razpis za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ga je redkokdo uvrščal med kandidate, ki bi lahko prevzeli vodenje največje medijske hiše v državi. Zlasti zato, ker je bil že v pokoju, pa tudi zato, ker je na predhodnem neuspešnem razpisu, ko programski svet javnega zavoda ni izbral nobenega kandidata, oddal nepopolno dokumentacijo in je bil zato "izključen" iz igre za "generala" na Kolodvorski. A Igorju Kaduncu je z njegovo trmo in energičnostjo na koncu vendarle uspelo - na novih volitvah je bil z 20 glasovi (od 29) imenovan za generalnega direktorja javnega servisa - kljub pritiskom, ki so jih izvajale vlade Cerarja, Šarca in Janše, in dvema poskusoma razrešitve pa je ostal na tem mestu do konca mandata. Še več, pripravljen je bil nadaljevati svoje delo, torej ostati na čelu zavoda še naslednja štiri leta, a se mu na zadnjih volitvah ni izšlo po načrtih, saj so svetniki z 18 glasovi izvolili koalicijskega kandidata Andreja Graha Whatmougha.

Kadunc je bil na RTV Slovenija kar dvakrat zaposlen. 
Robert Balen

Kot pravijo naši sogovorniki, je Kadunc, ki je bil med letoma 1996 in 2001 tudi pomočnik generalnega direktorja RTVS, javni zavod tokrat zapustil mešanih občutkov. "Upiral se je, ni želel krčiti programov, češ da je to po zakonu javna služba, kar bi moral financirati ustanovitelj. Je pravičen, na začetku je bil tudi strog, ampak ni upošteval ekonomskih razmer. Začel je popuščati na področju plač in pogodb o zaposlitvah, za zaposlene je naredil kar nekaj dobrih stvari. Ampak z denarjem, ki ga ni bilo, tako gospodinjstva ne poslujejo. In danes smo zato, tudi zaradi stavkovnega sporazuma, na kar sicer ni imel vpliva, v rdečih številkah, zdaj se govori o krizi in sanaciji," pravi naš sogovornik iz vodstvenih struktur RTVS, ki pa dodaja, da je bil Kadunc, ki mu političnega ozadja ne moremo pripisati, med drugim je v Večeru "katastrofalno napako", da se ni dvignil RTV-prispevek, javno pripisal prejšnjemu premierju Marjanu Šarcu in takratnemu kulturnemu ministru, vseeno velik borec za zavod.

Kot je znano, se je pritiskom pod aktualno Janševo vlado vselej odločno upiral, na drugi strani pa mu nadzorni svet pod vodstvom Andreja Graha Whatmougha (SMC) ni potrdil predzadnjega finančnega plana. "Nastavljal je svoj hrbet, je pa res, da ni imel kaj izgubiti. Če bi ga odslovili, bi šel nazaj v pokoj, tako da je bil v odlični poziciji za boj," še poudarja naš sogovornik, medtem ko je od predstavnikov delavcev slišati, da je poslušal zaposlene, razumel njihove argumente in sprejel tudi odločitve, ki so bile drugačne od njegovih prvotnih.

Izpodbijal je Guzejevo imenovanje

Tudi ko je Kadunc še drugič zapustil RTVS, se njegov boj za boljšo javno radiotelevizijo ni zaključil. Najprej je vložil tožbo na delovno in socialno sodišče zoper svojega naslednika, ker ta naj ne bi izpolnjeval enega od pogojev za vodenje RTVS, to so tri leta izkušenj z vodenjem večjih organizacijskih sistemov, in tako ponovil potezo iz leta 2006, torej iz časa prve Janševe vlade, ko je neuspešno kandidiral za generalnega direktorja RTVS. Kot je znano, je bil tedaj po politični liniji izbran takratni direktor podjetja Avto Celje Anton Guzej, Kadunc pa je takšno imenovanje izpodbijal, ker je "šlo za preprosto vprašanje, kako daleč sme iti organ izbire direktorja pri (ne)upoštevanju v zakone običajno zapisane zahteve poznavanja dejavnosti". Odgovor, ki ga je dalo sodišče, je zdaj nedvoumen: takšno zahtevo lahko organ izbora mirno povozi", je zapisal leta 2017, kar morda nakazuje tudi na tokratno odločitev sodišča, ki je nedavno začelo obravnavati Kadunčevo tožbo.

Kaj vse je narobe na Kolodvorski in na domači medijski sceni nasploh, Kadunc, ki je v svoji bogati karieri služboval v Emona Inženiringu, Interni banki Emona in Novi banki, vodil je ljubljanski hotel Lev, filmski sklad, papirnico in materinski dom ter se ukvarjal s svetovanjem na področju bančništva, financ in kontrolinga, redno komentira tudi na družbenem omrežju Facebook. Kar ni nič presenetljivega, saj je bil od nekdaj znan po svojem polemiziranju prek javnih pisem, spletnih zapisov in pisem bralcev. "Ja, res sem precej komentiral dogajanje v družbi, ker mi ni vseeno, kaj se dogaja. In mislim, da moramo biti do potez, ki niso v prid družbi, kritični. Mislim, da je poleg novinarjev to naloga vseh, ki določene tematike ali problematiko morebiti poznamo z drugega zornega kota," je pred štirimi leti v pojasnilu na navedbe v portretu, ki ga je o njem pripravil časnik Dnevnik, zapisal Kadunc, ki ga nekateri opisujejo kot značajsko nemogočega človeka s preveč cinizma, drugi pa kot muhastega, ki pa ni zamerljiv. "Je finančnik, razume se na številke, vendar pa ima druge slabosti, zato je redko kje zaključil svoj mandat," je še slišati.

"Dokler jim še lahko pomagam"

Igor Kadunc bo v svoj karierni portfelj kmalu dodal še funkcijo direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA), ki zaradi vladnega izčrpavanja že diha na škrge, tako na finančnem kot na kadrovskem področju. Kot je znano, je nedavno prav zaradi vladnih pritiskov s tega mesta odstopil Bojan Veselinovič, 71-letni Kadunc pa bo polni mandat nastopil 1. januarja prihodnje leto, od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja. Medtem ko številni podjetniki Kadunčevih let že uživajo mirno življenje v pokoju, se tako marsikomu zastavlja povsem logično vprašanje: koliko časa se nekdanji generalni direktor RTVS še vidi v medijski industriji, od kod mu sploh volja in moč za tovrstne karierne podvige? Nekateri, ki ga poznajo že vrsto let, namreč malce zlobno pravijo, da ima Kadunc preveč prostega časa in da se bo na različne funkcije prijavljal, dokler bo pri moči oziroma bodo odločevalci izbirali take kandidate, profesor Marko Milosavljević z ljubljanske fakultete za družbene vede pa dodaja: "Poskus obglavljenja STA se odraža tudi v tem, da se na razpis za direktorja z vladne strani ni prijavil nihče. To kadrovsko luknjo je zelo spretno našel Igor Kadunc, se prijavil na razpis in bil tudi izbran kot popolni outsider, saj ga je marsikdo ne samo v političnem, temveč tudi medijskem svetu že odpisal kot upokojenega bivšega direktorja RTVS."

{api_embed_photo}718948{/api_embed_photo}

"V življenju so vedno pomembne tudi slučajnosti. Če ne bi leta 1999 neki mladenič iz Gradca, ki je prodajal odlično jadrnico za popotovanja po oceanih, prelomil besede in že dogovorjene prodaje preklical, bi verjetno sedajle res užival kje na Karibih ali v Polineziji. Sedanja jadrnica za to ni primerna. Drugo so okoliščine, da se mora sin uveljavljati v tujini, ker so spet nekateri v Sloveniji sprejeli odločitve, ki mu niso bile v korist. Verjetno veste, da je realiziral igrani celovečerni film, ki je bil na Festivalu slovenskega filma in dobil v Mladini oceno ZA. Vmes je posegla še epidemija, tako da mu neposredno ne morem pomagati, zato mi ostaja veliko prostega časa. Ob tem sem vodenje RTVS doživljal kot veselje, kajti tam, kjer sem imel pristojnosti, smo dosegali male izboljšave. V štirih letih se mi nikoli, razen kakšen dan po kakšni seji nadzornega sveta, ni bilo težko odpeljati z vikenda, ki je vedno nad meglo v Ljubljani. Vse besede, ki so presegale običajne vljudnosti, so potrdile, da me občutki niso varali. Ideja, da poskušam kot generalni direktor pomagati RTVS, ni bila moja. Bil sem nagovorjen od dveh neodvisnih krogov, ob tem, da sem vedel, da bi lahko stvari šle zelo zelo narobe. Kot vidimo, se to dejansko lahko zgodi. Zavedanje pomena medijev in posebno RTVS pa v meni dejansko izhaja iz prvega obdobja delovanja na Kolodvorski. V primeru STA sem zaznal, da se zaradi konstelacije zvezd zelo verjetno ne bo nihče prijavil na razpis za direktorja. Čisto nekaj malega sem preveril, tako je odločitev, da ponudim svojo pomoč, dozorela le par dni pred rokom za oddajo prijave. Ja, dokler jim še lahko pomagam. Po rešitvi akutnih problemov bo moja naloga, da začnem usposabljati nekoga, upam, da znotraj kolektiva, ki bi lahko prevzel vodenje agencije. Bilo bi zelo lepo, če bi imel sedanjo kondicijo in voljo še naslednjih pet let, verjetnosti za to pa vendarle ni," v odgovoru za Večer priznava Kadunc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.