Popolna zmeda v nadzornem svetu javnega servisa: "Generalni direktor nadzornikom prepovedal vstop v stavbo RTV Slovenija"

14.10.2021 11:05
Več pravnih mnenj, dva predsednika nadzornega sveta, številni sklepi, ki nalagajo generalnemu direktorju javnega zavoda poročanje o zakonitosti njegovih dejanj, tudi glede podpisa pogodbe z Ukomom, a jih Andrej Grah Whatmough ne priznava ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Zmeda v nadzornem svetu Radiotelevizije Slovenija je popolna. Nadzornik Danilo Tomšič iz kvote SD je sinoči obvestil javnost, "da je generalni direktor RTV Slovenija onemogočil izvedbo zakonito sklicane 34. seje nadzornega sveta ter zakonito imenovanim nadzornikom RTV Slovenija prepovedal vstop v stavbo RTV Slovenija". "S tem je generalni direktor Andrej Grah Whatmough v nasprotju s pozitivno zakonodajo in ustavo blokiral javno nadzorno funkcijo javne RTV Slovenija. S tem se je dokončno pokazalo, da so protipravna dejanja vlade in z njimi usklajeno razlaganje pravnih dejstev s strani generalnega direktorja RTV Slovenija namenjeni le onemogočanju javnega nadzora nad zakonitostjo in gospodarnostjo pogodbe za storitve uradne RTV predsedovanja v Sloveniji, ki jo je generalni direktor konec junija sklenil z Uradom Vlade RS za komuniciranje," je še sporočil Tomšič, ki je tudi sklical včerajšnjo sejo.

Andrej Grah Whatmough in Uroš Urbanija, ko sta podpisala pogodbo o pokrivanju slovenskega predsedovanja Svetu EU. 
Katja Kodba/rtv Slovenija

Ker se dogajanje okoli nadzornega sveta javnega servisa zapleta že nekaj časa, je treba spomniti na pretekle dogodke okoli tega organa, ki mu je pred prevzemom funkcije generalnega direktorja predsedoval Andrej Grah Whatmough (SMC). Konec avgusta je nadzorni svet izvolil novega predsednika, in sicer Danila Tomšiča, hkrati pa je sprejel tudi sklepe, s katerimi je Andreju Grahu Whatmoughu naložil takojšnje poročanje o zakonitosti njegovih dejanj in o gospodarnosti poslovanja zavoda. Med temi sklepi se je tako znašla tudi razrešitev direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak in podpis pogodbe z Ukomom za pokrivanje slovenskega predsedovanja Svetu EU. Takratno dogajanje - na seji je bilo prisotnih šest članov od skupno enajstih – je močno vznemirilo Graha Whatmougha, saj je sejo zapustil že pred njenim uradnim začetkom. Z namestnikom predsednika nadzornega sveta Borutom Rončevićem (SDS) se je skliceval na pravno mnenje odvetniške družbe Čeferin, češ da je bila seja sklicana mimo poslovnika in da so zato tudi sprejeti sklepi neveljavni. Rončević je zaradi takratnega dogajanja vložil tudi tožbo na sodišče. Sicer pa je tedaj pravno mnenje o skladnosti sklica seje nadzornega sveta pripravil tudi odvetnik Dino Bauk. Med drugim je zapisal, da "ko takojšen sklic seje nadzornega sveta od predsednika (oziroma njegovega namestnika) zahtevajo štirje člani, določitev termina te seje ni več prepuščena presoji predsednika (oziroma namestnika), pač pa mora ta slediti zahtevi štirih članov in sejo sklicati takoj". No, konec septembra je sledil nov sklic seje nadzornega sveta, na kateri je bil za predsednika izvoljen Janez Čadež (NSi), ki ga je programski svetnik Lado Ambrožič obtožil lobiranja v primeru razrešitve direktorice javne televizije Natalije Gorščak. Upravno sodišče je nekaj dni zatem razveljavilo sklepa vlade, s katerima je ta razrešila člana nadzornega sveta Matjaža Medveda in Petro Majer ter na njuni mesti imenovala Milenka Ziherla (SDS) in Antona Tomažiča (NSi), ki sta sodelovala na seji konec septembra.

"Vlada RS je konec septembra tik pred sejo nadzornega sveta s sklepom razrešila dva nadzornika, katerih razrešitev je sodišče zadržalo že lani, ter imenovala dva nova člana, s pomočjo katerih je nato nadzorni svet na nezakoniti seji izvolil novega predsednika, zamenjal sestavo dveh, za izvajanje nadzorne funkcije ključnih odborov ter za njune vodje imenoval oba novoimenovana člana. Čez dva dni je upravno sodišče odpravilo sklepa vlade, s čimer se je razkrila protipravna narava vladinega dejanja, očitno namenjenega le rušenju nadzorniških funkcij v javnem zavodu RTV Slovenija in zaščiti generalnega direktorja pred nadzorom. Nobenemu od novoimenovanih predsednikov, ne nezakonitem predsedniku NS g. Janezu Čadežu, ne odpravljenim predsednikom odborov, še manj pa namestniku predsednika NS, imenovanem s strani Vlade RS, se ni zdelo potrebno sklicati sej organov, ki bi izvedli prepotreben nadzor," je včeraj poudaril Tomšič, ki je posredoval tudi pravno mnenje odvetnika Dina Bajuka o neveljavnosti sklepov, ki jih je sprejel nadzorni svet RTV Slovenija v nezakoniti sestavi.

No, včeraj so se v zvezi z nedavnim, tudi v javnosti izraženim dvomom nekaterih članov nadzornega sveta glede delovanja, sestave in veljavnosti sprejetih sklepov oglasili tudi v vodstvu Radiotelevizije Slovenija. Sporočili so, "da je nadzorni svet danes prejel mnenje Odvetniške pisarne Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, iz katerega nedvomno izhaja, da so sklepi, sprejeti na nadaljevanju 31. redne seje dne 29. 9. 2021, veljavni. Med temi sklepi je tudi ugotovitveni sklep o opravljenih volitvah za predsednika nadzornega sveta, po katerih je z večino glasov članov dobil mandat predsednika nadzornega sveta Janez Čadež".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta