Nova premoženjska afera Aleksandre Pivec

L. M.
24.03.2022 10:25

Je predsednica Naše dežele izkoristila politični vpliv, da je prišla do poceni stanovanja v Ljubljani? Aleksandra Pivec prebiva v stanovanju, ki je bilo prodano krepko pod tržno ceno, lastnik pa ni vpisan v zemljiško knjigo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V isti zgradbi kot Pivčeva v državnem stanovanju živi tudi njen nekdanji soprog.
Sašo Bizjak

Predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec se je po ustanovitvi stranke marca lani z domačega Ptuja preselila v Ljubljano. Po poročanju portala Necenzurirano Pivčeva v prestolnici prebiva v stanovanju na vrhu Vile Šmartinka na območju nakupovalnega središča BTC City, za katerega pa ni jasno, kdo je njegov lastnik oziroma lastnica. Stanovanje, v katerem živi Pivčeva z družino, je bilo brez posojila kupljeno samo dva dni po ustanovitvi Naše dežele, pravi lastnik stanovanja pa je v zemljiški knjigi skrit. Kot lastnik je še vedno vpisan prodajalec, to je bilo podjetje Projekt Šmartinka, ki je bilo investitor projekta ter je bilo konec lanskega leta izbrisano in pripojeno podjetju GP Drava, ptujskemu gradbincu, ki je gradil Vilo Šmartinka.

Neznani kupec do stanovanja po polovici tržne cene

Pivčeva, ki je v javnosti vselej zatrjevala, da nima nobenih nepremičnin, osebnih vozil in prihrankov, že več mesecev živi v stanovanju z 82 kvadratnimi metri bivalne površine. Po poročanju portala Necenzurirano je kupec za omenjeno stanovanje v novem objektu na eni od najbolj zaželenih lokacij v prestolnici plačal vsega 144 tisoč evrov, torej 1.760 evrov na kvadratni meter, kar je seveda daleč pod tržno ceno, ki se je v zadnjih letih na tem območju v prestolnici gibala pri okoli tri tisoč evrih na kvadratni meter. Kdo je kupec, ki je stanovanje plačal z gotovino in se ni vpisal v zemljiško knjigo, ni znano. Direktorica podjetja Projekt Šmartinka je bila Patricija Kovačec, nekdanja mestna svetnica s Ptuja, odkoder prihaja tudi Pivčeva, njen soprog Sašo Kovačec pa je lastnik in direktor GP Drava.

Na istem naslovu prebiva tudi njen nekdanji soprog

Od istega prodajalca so v Vili Šmartinka v istem obdobju 25 stanovanj kupila ministrstva za notranje zadeve, obrambo in javno upravo. V enem od stanovanj v Vili Šmartinka, ki je v lasti ministrstva za notranje zadeve, prebiva tudi Tomaž Pivec, nekdanji soprog Pivčeve, ki je od junija lani zaposlen na generalni policijski upravi v Ljubljani. Pred tem je bil zaposlen na murskosoboški policijski upravi, v Ljubljano pa so ga premestili po tem, ko je že začela delovati stranka Naša dežela. Pivčeva in njen nekdanji soprog torej v prestolnici živita na istem naslovu, a v dveh različnih stanovanjih. Notranje ministrstvo, ki ga vodi Aleš Hojs, je nekdanjemu soprogu Pivčeve dodelilo službeno stanovanje v velikosti 55 kvadratnih metrov, za katerega naj bi ta plačeval manj kot 300 evrov najemnine na mesec.

Predpogodbe podpisali v času, ko je bila Pivčeva ministrica

Čeprav bi moralo notranje ministrstvo po poročanju portala stanovanja prednostno dodeliti zaposlenim z večjimi družinami, naj bi Tomaž Pivec v stanovanju živel sam. Preostali člani družine namreč živijo v zgornjem stanovanju, kjer biva Pivčeva. Država je po poročanju portala Necenzurirano v Vili Šmartinka odkupila skoraj polovico stanovanj in zanje plačala okoli štiri milijone evrov. Predpogodbe so bile podpisane v marcu in aprilu 2020, torej še pred dokončanjem gradnje objekta in v času, ko je bila Pivčeva položaju kmetijske ministrice. S tem poslom je podjetje GP Drava pokrilo polovico posojila za financiranje gradbenega projekta, iz katerega je sicer izšlo z milijonskim dobičkom, še poroča portal Necenzurirano.

Kršitve integritete in kriminalistične preiskave

Pivčeva se je s položajev predsednice DeSUS in kmetijske ministrice poslovila po aferi Izola. Protikorupcijska komisija (KPK) je kasneje ugotovila, da je Pivčeva kot ministrica v konkretnem primeru kršila integriteto in ravnala v nasprotju s pravili o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev glede sprejemanja daril s tem, ko je sprejela korist za svoja sinova v obliki plačila prenočitve v hotelu Marina v letih 2019 in 2020. Pivčevi in njenima sinovoma je prenočitev v izolskem hotelu plačala občina Izola, ki jo vodi župan iz vrst DeSUS Danilo Markočič. KPK je v postopku proti Markočiču ugotovila ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe. 

Glede sobiska Pivčeve in njene družine na Krasu KPK ni ugotovila kršitev, je pa ugotovila tveganja za nastanek korupcije. Mediji so sicer poročali, da je Pivčeva račune za svojo prenočitev in prenočitev drugih družinskih članov plačala šele po izbruhu afere. Stroške nastanitve za ministrico in njeno družino je prvotno plačalo podjetje Vina Kras. Pri Pivčevi so se zaradi afere SRIPT lani oglasili tudi kriminalisti. Gospodarsko ministrstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, je namreč v končnem poročilu o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT ugotovilo, da Pivčeva del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pa pri njih ni sodelovala. Za sodelovanje pri projektu je Pivčeva prejela 35 tisoč evrov bruto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta