Od ponedeljka v Avstrijo samo pod pogojem PC. Določili tudi, koliko doz cepiva bo zadoščalo

STA, Va
18.12.2021 07:34

Poostrena pravila so pred prazniki nujna, da bi zavrli širjenje omikrona, je nocoj povedal minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Nova pravila pa ne bodo veljala za dnevne delovne migrante, poročajo avstrijski mediji, za njih ostane pogoj PCT.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dunaj

Reuters

Avstrija se je zaradi nove različice koronavirusa, omikron, odločila s ponedeljkom zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo brez obvezne karantene le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Zahtevali pa bodo tudi ali aktualen negativni test PCR ali potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom, sicer sledi samoizolacija.

Javnost je z novimi pogoji, ki začnejo veljati že z novim delovnim tednom, nocoj seznanil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein.

Kdaj karantena in elektronska registracija?

Takojšnja desetdnevna karantena bo od ponedeljka obvezna za vse potnike - tudi Avstrijce in državljane EU -, ki se niso cepili proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. Predčasno bodo lahko karanteno prekinili šele po petih dneh z negativnim izvidom testa. Se bodo pa v tem primeru morali elektronsko registrirati na posebnem portalu (Pre-Travel Clearance).

Za vse tiste potnike, ki sicer so cepljeni, a še ne s poživitvenim odmerkom, pa bo obvezna samoizolacija oziroma karantena na domu. Izognili se ji bodo lahko z negativnim testom PCR, ki ne bo starejši od 72 ur. Samoizolacijo bo mogoče zaključiti z negativnim izvidom testa PCR, ki bo opravljen po prihodu v Avstrijo. Bo pa tudi v tem primeru obvezna elektronska registracija.

Izjema od pravila PC ter od zahteve po poživitvenem odmerku ali negativnem testu bodo le nosečnice in osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in imajo o tem posebno zdravniško potrdilo.

Dnevni migranti in otroci izjema

Posebna pravila bodo veljala za otroke. Za mlajše od 12 let našteta pravila sploh ne bodo veljala, bodo pa morali potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer bodo morali, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati. Ostali šoloobvezni otroci bodo lahko v državo vstopili s covidnim potrdilom, ki ga pridobijo na šoli, ali s podobnim dokazilom o negativnem testu.

Tudi za dnevne migrante bo veljala izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran).

"Ta poostrena pravila prinašajo s sabo velike izzive, predvsem za osebe, ki v času praznikov potujejo v tujino. A obenem so prav v tem trenutku nujna, da bi v Avstriji zavrli širjenje omikrona," je poudaril minister Mückstein.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta