Pahor: Najvišji državni predstavniki se moramo najbolj upirati skušnjavi nevljudnosti. Tudi Zorčič, Počivalšek in Tonin o Janši

Vanessa Čokl
15.10.2021 10:46
Politika se odziva na premierjeva sporočila evropskim naslovnikom, med zadnjimi tudi predsednik republike. Oglasila sta se nekdanji in sedanji predsednik SMC, Cerar in Počivalšek. Pa tudi Marjan Šarec (LMŠ), še en bivši predsednik vlade, in predsednik DZ Igor Zorčič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Slovenija si je v tridesetih letih svoje samostojnosti v Evropi in svetu pridobila sloves ugledne, konstruktivne in neprepirljive države. Vsi, ki jo predstavljamo, se moramo truditi, da tega slovesa ne omajemo, temveč ga krepimo," se je v petek, ko se je predvsem opozicija že oglašala, kje da je in zakaj molči, le oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor. Janeza Janše ni omenil niti z besedo, a je razumljivo, da je Pahorjeva kratka izjava odgovor na premierjevo prepirljivo komunikacijo, ki je spet segla do Bruslja in v druge evropske prestolnice.   

"Osebno sem trdno prepričan, da je mogoče vsako mnenje izraziti tudi na vljuden, strpen in spoštljiv način in da je to pravzaprav edini način, s katerim lahko mirno in zrelo razrešimo vse probleme in ne povzročamo novih," pravi predsednik republike. Zato ga skrbi, "ker se v nasprotju s tem poglablja vtis, da je mogoče biti danes slišan le, če nasloviš javnost z izjavami, ki so nevljudne ali celo nestrpne".

"Tej nevarni skušnjavi se moramo najbolj disciplinirano upirati najvišji državni predstavniki. Še zlasti moramo biti na to pazljivi, ko je mogoče naše stališča razumeti tudi kot stališča države, ki jo predstavljamo," pravi Pahor.

Cerarjev video

"Bilo je nekoč," je nekdanji premier Miro Cerar že zjutraj tvitnil k videu, v katerem v prijateljskem vzdušju po Ljubljani vodi nizozemskega premierja Marka Rutteja, premierja Luksemburga Xaviera Bettela in Didiera Reyndersa, predsednika belgijske vlade, zdaj pa evropskega komisarja za pravosodje. 

To je bil čas, ko je slovenska politika svoje kazalce rada ravnala po zgledu Beneluksa. Bivšemu premierju in prvemu predsedniku stranke SMC Nizozemec Rutte v posnetku izraža hvaležnost, da je v Ljubljani, v prijaznem mestu in med prav takšnimi ljudmi, idilična sta tudi druga dva gosta.    

To je Cerarjev odziv na novi spor premierja Slovenije in v tem polletju predsedujočega Svetu EU Janeza Janše z evropsko politiko včeraj, na dan, ko je predsednik vlade ignoriral obisk delegacije Evropskega parlamenta v Sloveniji in bil za to pa za serijo twitter napadov deležen zgražanja iz Evrope, na čelu z ostrim nizozemskim premierjem.        

Mediator Zorčič 

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič akterjem slovenske zunanje politike: predsednikoma vlade in države ter zunanjemu ministru, svetuje, da se pogovorijo o načinu komunikacije s predstavniki drugih držav in EU, "ker zadnja twitter korespondenca presega vse meje dobrega okusa in je v nasprotju z deklaracijo o zunanji politiki".  

Počivalšek Janše ne razume in izjav ne podpira 

Oglasil se je tudi podpredsednik Janševe vlade Zdravko Počivalšek, aktualni predsednik SMC (stranka sicer po Cerarjevi oceni že dolgo ni več to, kar je bil sredi prejšnjega desetletja on ustanovil).   

"Vsi v politiki se moramo zavedati odmeva naših izjav, ne glede na to, če jih damo pred mikrofoni in objektivi ali preko družbenih omrežij," je tvitnil Počivalšek. In da določenih izjav enostavno ne razume, ne vidi potrebe zanje, jih ne podpira in se mu zdijo škodljive "za ugled naše države".

LMŠ vs. NSi

Še en podpredsednik vlade, predsednik NSi Matej Tonin, za Janševo tvitanje evropskim poslancem pravi, da je bilo neprimerno in nepotrebno. Pričakuje, da se bo premier za svoje besede opravičil. "Če želimo ohraniti EU, mora temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije," je tvitnil Tonin.

Je medtem v vodo padla še kakršnakoli povezava LMŠ in NSi na primer po volitvah? Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je bil  premier pred Janšo, na twitterju, v debati z Janezom Pogorelcem, NSi, koalicijski partnerici SDS in SMC v vladi Janeza Janše, očita farizejski oportunizem, ker so v koaliciji z "neukrotljivim" Janšo. Član NSi Pogorelec, sicer ustavni pravnik, ki je v več vladah vodil službo za zakonodajo, je Šarcu odgovoril, da NSi s svojo močjo predsednika vlade ne more krotiti in se niti ne trudi v to smer. "Edini resen vzvod, s katerim bi ga lahko mi krotili, je izstop iz vlade in da se vam pridružimo, kar bi bila po volitvah celo realna opcija, pa nas žal izključujete," je vrnil Šarcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta