(TOTI LIST) Janša splezal na silos, Kučan investiral v Gradcu, Tonin v Šentilju ... Izredne razmere po zmagi komunistov!

Janez Uhrturm
04.10.2021 06:00
Tokrat za vas ekskluzivno objavljamo najodmevnejše novice iz Slovenije in sveta, prav tako vremensko napoved
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Škofič

Mariborčani solidarni

​Potem ko so v Gradcu zmagali komunisti, so tamkajšnjim meščanom že priskočili na pomoč Mariborčani. "Do tega trenutka smo zbrali dvajset ton sadnih jogurtov, pet ton kave in sedemnajst cistern z bencinom, prav tako pa bomo odstopili tudi elektriko. V Gradcu namreč že pričakujejo redukcije elektrike, vožnjo par - nepar in pomanjkanje določenih dobrin," je dejal Evgen Taube, sekretar organizacije Pomoč/Hilfe. Graške oblasti še niso odobrile prihoda konvojev.​

Boris Vugrinec

​Kučan investiral v Gradcu

Ta trenutek še preverjamo informacijo, ki je zakrožila po družbenih omrežjih, da naj bi se bil nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan preselil v Gradec. Glede na to, da je slovenska družba Milan & Štefka Invest že pridobila dovoljenje za gradnjo nove graške soseske Die Murgeln, vse kaže, da se stari centri moči selijo v bolj gostoljubno okolje.

Pahor Kurzu ponudil roko

"Sam vidim mediacijo med graškimi komunisti in zvezno oblastjo kot možno rešitev krize, ki je zajela ta del Evrope. Obe strani bom povabil v Ljubljano," je po volilni zmagi graških komunistov dejal slovenski predsednik Borut Pahor. Kmalu zatem je naredil selfi pred avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani in zapisal: "Sprava je prava pot. Vidim rešitve. Žive naj vsi narodi. Lepo urejeno zelenico imajo."​

Twitter

Tonin nenapovedano v Šentilju

Po tragičnih dogodkih v Gradcu, kjer so na volitvah zmagali komunisti, je Slovenija začela postavljati panelno ograjo in rezilno žico na severni meji, obrambni minister Matej Tonin pa je v polni bojni opremi s tanka nadziral postavljanje ograje. "Danes sem ukazal popolno zaprtje mejnega prehoda Šentilj. Do zdaj smo tako kakšnim deset tisoč Avstrijcem preprečili, da bi nezakonito prečkali naše ozemlje na poti do Sirije in Afganistana," je dejal.

Novi vladni medij v Gradcu

Slovenska vlada je s pomočjo madžarskega kapitala v Gradcu že ustanovila nov medij, s katerim bodo poskušali sesuti odmevno zmago komunistov. "Časniku bo ime GAK, Grazer Antikomunist, v njem pa bodo vsebine, ki jih bodo prispevala uredništva Nove24TV, Demokracije, Požareporta in Siola," je povedal Peter Jančič, novi odgovorni urednik oziroma Chefredakteur GAK-a. Danes ga je vlada na dopisni seji že potrdila.

Janko Rath

Simonitijeva intervencija

Sinoči, nekaj dni po zmagi komunistov v Gradcu, se je končala odmevna tribuna, ki jo je na Trgu Leona Štuklja v Mariboru pripravilo kulturno ministrstvo. Predavala sta minister Vasko Simoniti in njegova desna roka Mitja Iršič. Tribuna z naslovom "To noč sem jih videl" je govorila o nevarnosti komunizma, ki najeda tudi tako trdne antikomunistične demokracije, kot je Avstrija.

Igor Napast

​Janša splezal na silos

Potem ko so graški komunisti po občinskih volitvah razglasili zmago v tem štajerskem mestu, so v Mariboru na znamenitem silosu pri železniški postaji opazili pogumnega predsednika vlade Janeza Janšo, kako je sam splezal na to zelo visoko zgradbo. "Od tu se najbolje vidi, kaj se dogaja v Gradcu. Silos res ni dimnik, sem pa, kakšno naključje, na strehi srečal Boža Dimnika," je dejal premier.​

Žiga Živulovič Jr./Bobo

DOM v spremembe

Domovinska liga (DOM) je pred supervolilnim letom spremenila program. Predsednik stranke Bernard Brščič je povedal, da so bile spremembe nujne po zmagoslavju komunistov v Gradcu. "Do takšnega zaključka sva po tehtnem razmisleku v domačem okolju prišla s članico stranke Normo M. Brščič. Tako se začenjajo tudi naše priprave na volitve, na katerih bomo nastopili pod kratico KOL - Komunistična liga. Morda zmagamo," nam je optimistično zaupal Brščič.

Igor Napast

Kacin prevzel novo funkcijo

Po zmagi komunistov v Gradcu je Jelko Kacin, sicer vladni govorec za covid-19 in koordinator cepljenja narkomanov, prevzel še položaj nacionalnega koordinatorja za sprejem nekomunističnih beguncev iz Gradca. Sedež bo imel v Cankarjevem domu, kjer bodo sprejemali visoke predstavnike drugih graških strank in nekdanjih mestnih oblasti, ki so v Sloveniji zaprosili za azil. "Uživali bodo lahko, dokler ne bo Gradec spet naš," je bil kratek Kacin.

Vremenska napoved

Danes bo po večini lepo, sončno in toplo vreme. Ponoči boste lahko opazovali rdečo luno. Temperature po Sloveniji in Evropi: Ljubljana 18, Maribor 17, Koper 23 in Gradec -3.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta