Prenizke plače vodilnih politikov: Koliko zasluži Janša? Mahnič se je dodatku zaradi "izjemnih nadobremenitev" odpovedal

Miha Raičevič Miha Raičevič
16.06.2021 09:00
Urad vlade za komuniciranje (Ukom) smo zaprosili za podatke o plačah ministrov in državnih sekretarjev. Prav tako objavljamo plače v kabinetu predsednika vlade. So prejemki vodilnih v državi dovolj visoki, da motivirajo najbolj sposobne?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od prisege Janševe vlade v petek 13. marca sta iz nje izstopili Aleksandra Pivec in Lilijana Kozlovič, zapustil pa jo je tudi Tomaž Gantar.
Robert Balen

Pričakovano ima najvišjo plačo premier Janez Janša, ki je od lanskega marca, ko je prevzel vodenje vlade, pa do konca aprila za opravljanje svojega dela prejel dobrih 82 tisoč evrov. Ukom smo sicer pozvali, da nam pošlje bruto plače z vsemi dodatki, ki so jih prejeli v času, odkar opravljajo delo v vladi. Pojasnili so, da so ministri razvrščeni v 64. plačni razred in osnovna plača za ta razred od 1. septembra 2016 znaša 5211,10 evra. Vsi pa dobijo tudi dodatek na delovno dobo, drugih dodatkov pa ministri niso prejeli.

PKP 1 je znižal plače funkcionarjev

Glede zaslužka je drugi najbolje plačani človek v vladi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je v omenjenem obdobju zaslužil 79.248,25 evra. Na tretjem mestu pa je minister Vasko Simoniti, ki je zaslužil 77.335,49 evra. Za njim je ministrica Lilijana Kozlovič, ki je konec maja odstopila zaradi zapleta s potrjevanjem izbranih delegiranih evropskih tožilcev. V 14 mesecih je zaslužila 77.092,15 evra. Sledijo minister za finance Andrej Šircelj (76.445,46 evra), notranji minister Aleš Hojs (75.661,32 evra), minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač (75.652,37 evra) in minister za okolje Andrej Vizjak (74.836,79 evra). Vsi so iz vrst SDS.

Za Vizjakom se uvršča ministrica za izobraževanje Simona Kustec. V 14 mesecih je prejela 73.025,86 evra bruto plače. Za njo je zunanji minister Anže Logar z 71.324,65 evra, šele nato pa prvi človek NSi, obrambni minister in drugi podpredsednik vlade Matej Tonin, ki je prejel 71.061,14 evra.

Aprila lani je bil sprejet prvi protikoronski paket ukrepov (PKP 1), s katerim so se plače najvišjih funkcionarjev v državi znižale za 30 odstotkov. Zato so tudi ministri in državni sekretarji v tem mesecu prejeli nižje plače. Od lanskega junija, ko je bila epidemija preklicana, so ministri spet prejemali polno plačo. V 14 mesecih so premier Janša in ministri v njegovi vladi zaslužili skupaj dobrih 1,25 milijona evrov bruto.

Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič in notranji minister Aleš Hojs.
Andrej Petelinsek

Pri Janši največ zaslužil Gorenak

V kabinetu predsednika vlade je v 14 mesecih največ prejel državni sekretar Vinko Gorenak. Zaslužil je slabih 69 tisočakov bruto. Za njim se uvrščata sekretarja za koordinacijo mednarodnih zadev in zadev EU ter sekretarka za področje zdravstva Igor Senčar (66.599,82 evra) in Jelka Godec (62.402,31 evra). Tu je treba poudariti, da so bili v Janševem kabinetu od nastopa sedanje vlade le Gorenak, Senčar in Žan Mahnič. Jelka Godec, Bojan Pograjc in Marjan Dolinšek so se kabinetu pridružili aprila lani, Katja Triller Vrtovec pa maja. Jelko Kacin je v kabinetu predsednika vlade od letošnjega januarja, Ajda Cuderman pa se je iz Počivalškovega kabineta Janševi ekipi pridružila šele v drugi polovici marca, ko je Počivalšek v svojo ekipo sprejel Andreja Čuša. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je v 14 mesecih zaslužil 67.862,02 evra bruto. Povprečno je prejel dobrih pet tisočakov mesečno.

Sredi februarja je državni sekretar na notranjem ministrstvu postal tudi dotedanji generalni sekretar vlade Božo Predalič. Zanj je selitev pomenila znižanje plače. Od sredine lanskega marca pa do sredine februarja je zaslužil 59.894,90 evra oziroma približno 5450 evrov bruto na mesec. Na ministrstvu pa ima dobrih 300 evrov nižjo bruto plačo, v dobrih dveh mesecih in pol je na ministrstvu zaslužil še dobrih 13 tisočakov.

"Denar v primeru politike ni edini motivator"

Za mnenje, ali so plače vodilnih kadrov v vladi primerne, smo povprašali vodjo Ameriške gospodarske zbornice Slovenije AmCham. "Plače predsednika vlade in ministrov niso primerne, saj ljudje na teh delovnih mestih prevzemajo velike odgovornosti. Deluje pa popolna uravnilovka. Vsi vemo, da imajo plače dva faktorja, da so higieniki in motivatorji. Te niso ne eno ne drugo. Je pa res, da denar v primeru politike ni edini motivator," meni Ajša Vodnik.

Pojasnjuje, da nekatere politike žene želja, da bi naredili kaj dobrega za svojo državo in ljudi, druge pa sla po moči. "Prvo je lepo, drugo pa nevarno. Dobro bi bilo v politiko pridobiti tudi ljudi z izkušnjami iz gospodarstva, za to pa bi bilo poleg tega, da bi uredili primerno plačilo, treba več narediti tudi za to, da bi bila jasna pričakovanja in odgovornosti, da bi se dvignil ugled in pridobila specifična znanja za vodenje v javnih sistemih, ne nazadnje pa tudi uvedla ničelna toleranca za korupcijo," pravi Ajša Vodnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta