Šef policije po Gantarju še nad Zgago, ki mu grozi tudi zapor. Zakaj Olaj ni sprožil postopka proti Hojsu?

Novinar Blaž Zgaga se bo moral zaradi zapisov na družbenem omrežju Twitter jutri zglasiti na oddelku za gospodarsko kriminaliteto, predlog za pregon pa je sprožil šef policije Anton Olaj. Nedolgo nazaj je Aleš Hojs policiste ozmerjal z lenuhi. Olaja smo med drugim vprašali, zakaj ni sprožil postopka tudi proti notranjemu ministru. Pa tudi, koliko podobnih postopkov je zaradi zapisov na Twitterju doslej vložil. "Imam se za tolerantno osebo," med drugim odgovarja šef policije za Večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anton Olaj (povsem levo) in Aleš Hojs (desno) 

Robert Balen

Novinar Blaž Zgaga je na družbenem omrežju Twitterju objavil vabilo, ki ga je kot osumljenec prejel od oddelka za gospodarsko kriminaliteto pri ljubljanski policijski upravi. Kriminalisti namreč preiskujejo domnevno razžalitev policije in njenega generalnega direktorja Antona Olaja.

Predlog za pregon Zgage je zaradi več zapisov vložil Olaj. V objavljenem vabilu na zaslišanje so policisti zapisali, da več njegovih zapisov "posega v čast in dobro ime generalnega direktorja policije ter dobro ime Policije kot državnega organa". Novinarju tako zdaj grozi do šest mesecev zapora. 

Prvi tvit, zaradi katerega je odprt postopek proti Zgagi, je bil objavljen 20. februarja, skupno pa je spornih kar 35 njegovih zapisov na omenjenem družbenem omrežju. Zadnji naj bi bil objavljen novembra lani, izhaja iz sporočila, ki ga je novinar včeraj objavil na Twitterju. 

Poleg tega pa je Olaj proti Zgagi "zaradi čivkov" sprožil še dodatne tri prekrškovne postopke. "Torej postopke, v katerih bodo brez sodnika odločali njemu podrejeni. Pri tem uporabljajo zakon o javnem redu in miru, ki ureja dogodke v fizičnem svetu in ne na internetu," je še zapisal Zgaga.  Za Večer pa je pojasnil, da se ti trije prekrškovni postopki nanašajo na šest tvitov. Dva obravnava Policijska postaja Šiška, enega pa Policijska postaja Dolenjske Toplice. Prekrškovni postopki zajemajo tudi letošnje zapise. "To vidim kot sistematično in načrtno politično preganjanje zapisov," je dodal Zgaga.

Gospod Olaj, kaj pa Hojsov zapis?

Spomnimo, v javnosti je najprej odmevala novica, da je odločbo o prekršku po zakonu o varstvu javnega reda in miru, po kateri mora zaradi nasilnega in drznega vedenja plačati globo v višini dobrih 250 evrov, prejel nekdanji politik in predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Postopek je zoper njega prav tako sprožil generalni direktor policije Anton Olaj, povod pa je bil tvit Gantarja 9. oktobra lani, ko je zapisal: "Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!"

Pred dnevi, ko še ni bilo znano, da se je šef policije spravil tudi na novinarja Blaža Zgago, smo Olaju poslali novinarska vprašanja. Zanimalo nas je, zakaj ni sprožil postopkov tudi zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je policiste ozmerjal z lenuhi, v čem se Hojsov zapis razlikuje od Gantarjevega, je morda manj žaljiv do zaposlenih v policiji, je poleg Gantarjevega prijavil še kak drug zapis s Twitterja oziroma koliko zapisov s Twitterja je prijavil zaradi žaljivosti oziroma domnevne kršitve javnega reda.

Olaj na nobeno novinarsko vprašanje ni konkretno odgovoril. Zapisal je zgolj: "Imam se za tolerantno osebo. Razumem tudi, da sem dolžan glede na trenutni položaj sprejemati večjo stopnjo kritičnosti javnosti, vendar pa kot predstojnik policije moram odreagirati na neupravičene verbalne 'napade' na policiste, ki so samo pošteno in predano opravili svoje delo. Samo to je bil razlog mojega prekrškovnega odziva zoper dr. Gantarja, ki ga sicer spoštujem. Škoda, da takrat nisva uspela vzpostaviti komunikacije, v kateri bi morebiti razčistila obstoječe dileme in se izognila neljubi situaciji. Naj še dodam, da sem sicer odločen zagovornik udejanjanja ustavnih postulatov, med katerimi so tudi svoboda zbiranja in združevanja, svoboda gibanja ter svoboda izražanja. Večkrat sem tudi javno pozival k spoštljivemu diskurzu v javnosti. Namreč pravica do svobodnega izražanja vsebuje tudi naloge, dolžnosti, ki so odgovornost vsakega posameznika."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta