Mučenje živali: Katarini Valentar na sodišču izrekli osem mesecev zaporne kazni

Urška Polanc Urška Polanc
25.01.2024 11:00

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu je danes potekala glavna obravnava, na kateri je Katarina Valentar, obdolžena mučenja živali, priznala krivdo. Dejanje iskreno obžaluje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

"Priznavam krivdo in resnično obžalujem ta dogodek," je danes na slovenjgraškem okrajnem sodišču dejala Katarina Valentar, ki se je sporazumela s tožilstvom, priznala krivdo in za svoje dejanje mučenja živali prejela osem mesecev zaporne kazni, ki jih bo odslužila z delom v splošno korist v dveh letih od izvršljivosti sodbe. Sporazumu je sledilo tudi sodišče, ki je ugotovilo, da je kazen pravična in primerna. Vodja tožilstva Branka Čas je predstavila sporazum in obtožbe. Da je Katarina Valentar po nepotrebnem povzročala trpljenje več živali, s tem ko je na kmetiji v Kotljah kot nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji v času od sredine januarja 2023 do 11. marca je najmanj 22 govedom po nepotrebnem povzočala trpljenje, tako da ni priskrbela ustrezne veterinarske pomoči, je povedala Branka Čas. Prav tako jim ni omogočila dovolšnje količine krme, zaradi česar so živali zaužile PVC folije silažnih bal, ki je pri štirih živalih ostala v njihovem vampu, ni jim niti omogočila zadostne oskrbe s pitno vodo. Tudi ni poskrbela za najnujnejšo čistočo v hlevu, saj je govedo spalo v 30 centimetrov visokem gnoju, prav tako pa je ležalo med sedmimi trupli oziroma ostanki trupel v različnih stadijih posmrtnega razpada. Zaradi nezadostnega krmljenja so bila goveda različno močno shujšana ali celo shirana. S tem je Katarina Valentar storila kaznivo dejanje mučenja živali. 

Katarina Valentar, mučenje živali, krave
Urška Polanc

"Obdolžena je dejanje priznala, ga iskreno obžaluje in si še danes očita. Sprašuje se, zakaj v kriznem obdobju ni uspela zaznati okoliščin, ki so botrovale trpljenju živine. Očita si, da ni za pomoč pravočasno prosila veterinarja, kljub temu, da je par mesecev pred dogodkom veterinar opravil redni pregled. Za svoje ravnanje prevzema odgovornost, saj ji je iskreno žal, da je živina, za katero je petnajst let skrbela, utrpela takšne poškodbe. Kaj več, kot da se skesa, ne more storiti. Za svoje ravnanje kot čuteče bitje, ki je imela te živali rada, lahko le prevzame odgovornost, ki jo tudi prevzema," je povedala njena zagovornica Irma Pavlinič Krebs. Da pa še nikoli prej ni bila obravnavana pred sodiščem, s svojim priznanjem pa je tudi prispevala h krajšemu postopku, je še dodala zagovornica. Tudi zato je zagovornica sodišče prosila še, da naj Katarino Valentar oprostijo stroškov kazenskega postopka, kar so tudi storili. Še vedno opravlja delo kot kmetica, ne pa več novinarskega dela. Na kmetiji skrbi za 86-letnega očeta, slednje pa je bilo poleg skrbi za dva mladoletna otroka in njene nekaznovanosti dodatna olajševalna okoliščina. Naložili so ji le plačilo stroškov 109 evrov, ki so povezani z vročanjem sodnega pisanja. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta