65. Koroški turistični teden: lani suša, letos živahno

06.08.2021 06:05
Pestro bo do prihodnje nedelje, županja Črne na Koroškem Romana Lesjak si obeta dober obisk
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred črnjansko županjo Romano Lesjak so pestri dnevi. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Prvič so ga organizirali leta 1955, Črnjani pa so nanj tudi zaradi tradicije - Koroški turistični teden namreč velja za eno najstarejših prireditev v Sloveniji - izjemno ponosni. Po lanski odpovedi zaradi covida-19 so letošnjega čakali dve leti. In ga dočakali. Dogajanja poln teden, oziroma deset dni, če smo natančni, se bo začel danes s koncertom Pihalnega orkestra Rudnika Mežica na ploščadi pred kulturnim domom. Glasbeno dogajanje bo nadaljeval Milan Kamnik, ob 22. uri pa se obeta eden od vrhuncev prireditve: kakih 200 tekmovalcev se bo podalo na stokilometrsko traso ultratraila K24, ki bo skupaj s 50- in 24-kilometrsko preizkušnjo privabil skoraj 400 tekačev in tekačic.

"Ultramaraton K24 je velika dodana vrednost turističnemu utripu Črne," pravi županja Romana Lesjak, ki je ponosna tudi na velik lesen znak, na novo postavljen v središču kraja, izdelal pa ga je Franci Knez. Velika pridobitev za Črno bo tudi ferata Mučevo, odprejo jo jutri ob 11. uri. To bo odlična dopolnitev Olimplina, najdaljšega ziplina v Sloveniji, skupaj z adrenalinskim parkom, ki ga bodo začeli graditi prihodnji teden, pa bo odlično zaokrožila adrenalinsko ponudbo kraja. "Ferata bo ena najlepših v Sloveniji. Nahaja se v čudoviti soteski, vsebovala pa bo okoli 500 metrov zavarovanih jeklenic. Ena pot bo lažja, za družine in otroke, druga bo zelo težka. V TIC-u si bo možno izposoditi opremo, ponujali bomo tudi vodeno plezanje," se razširitve ponudbe v Črni, ki že nekaj časa stavi na outdoor aktivnosti, predvsem gorništva in pohodništva, veseli županja. Na račun bodo prišli tudi adrenalinski navdušenci nad Olimplinom, saj bodo prihodnji konec tedna, v petek in soboto, izvajali nočne spuste po jeklenici.

Krepitev turističnih namestitev

V kraju, ki je dal kar sedem olimpijcev, vedno več poudarka dajejo tudi čebelam. V sredo bodo v čebelarskem parku pri osnovni šoli odprli drevored znanih slovenskih čebelarjev. Dogodek pripravljajo v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, ki je občino leta 2018 prepoznala kot čebelam najbolj prijazno. "Želimo širiti čebelarski turizem, v kraju imamo trajno zbirko, medeno pot, dve odlični društvi, na vrhu Uršlje gore je najvišje ležeči čebelnjak," našteva Lesjakova, ki se ji zdi pomemben tudi sejem oziroma jarmak, kot mu po zgledu iz sosednje Avstrije pravijo domačini. Ceste, ki vodi skozi Črno, letos sicer ne bodo zaprali, sejem bo svoje mesto našel v Kovačevi ulici in v okolici kulturnega doma.

Letos poleti so v občini dobro zasedene tudi prenočitvene kapacitete. V času K24 bodo odprli še hotel, ki je še vedno v lasti občine in za katerega še vedno iščejo investitorja. Veliko turistov je nastanjenih na okoliših kmetijah, v bližnji prihodnosti pa načrtujejo še dva glampinga in počivališča za avtodome. Zasebna investitorja bosta gradila v Spodnjem Javorju in na Mrdavsovem. V občini bo v kratkem na voljo tudi dvanajst stanovanj, ki jih ureja zasebnik, še vedno pa so naprodaj parcele za mlade po ceni 8000 evrov. Tri so že prodali, pet jih je še na voljo.

Poslušali tudi mlade

Nova prireditev, ki bo zagotovo postala tradicionalna, bo večer slovenske popevke, kjer se bosta predstavila Lina Rahne in Klemen Gorenšek. Koncert bo potekal tudi v čast velikanu slovenske glasbe Mojmirju Sepetu (1930-2020), ki je je bil rojen prav v Črni. Občina, ki Koroški turistični teden organizira s pomočjo Turističnega društva, je za pomoč pri kreiranju programa prosila tudi skupino mladih, ki so zaželeli večer stand up komedije z Gašperjem Bergantom, koktejl večer z DJ Borisom in zabavo z Ansamblom Tomaža Rota.

Vse prireditve, teh je skoraj 60, bodo organizirane v skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 in predpisi NIJZ. Pogoj za udeležbo na vseh prireditvah je PCT, pri čemer bo omogočeno testiranje tudi na prizorišču. "Imeli bomo kontrolo varnostne službe, gasilcev. Da ne bi komurkoli bilo treba plačevati kakšne kazni," je jasna Lesjakova, ki v Črni pričakuje dober obisk, saj verjame, da so ljudje željni druženja. Prav tako verjame, da se bodo držali ukrepov in da ne bo težav s širjenjem virusa. Turistični teden se bo sklenil 15. avgusta, pri čemer županja izpostavlja še 19. avgust, ko bo ob občinskem prazniku tudi slavnostna seja občinskega sveta. Podroben spored je na voljo na občinski spletni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta