Avtomobilska industrija v krču: Odpuščanja in negotovost tudi na Koroškem

15.10.2021 18:00
V podjetju BMTS Technology napovedali odpuščanja, v družbi Mahle Filterystems delavci zaskrbljeni glede zaposlitve. Brez službe vsak tretji v AFC Dani, upad naročil v Grammerju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AFC Dani v Slovenj Gradcu Foto: Petra LLESJAK TUŠEK
Petra Lesjak Tušek

Avtomobilska industrija je že dlje časa v precejšnjem krču. Po težavah zaradi epidemije novega koronavirusa jo letos hromi predvsem pomanjkanje čipov in tudi nekaterih drugih komponent. Mnogi proizvajalci avtomobilov zato zmanjšujejo proizvodnjo vozil, kar vpliva na njihove dobavitelje, saj se ti posledično srečujejo z nihanjem oziroma upadom naročil. Tudi nekatera koroška podjetja in v sosednji Avstriji, ki zaposlujejo precej slovenskih delavcev (družbi BMTS Technology in Mahle Filterystems v Šmihelu pri Pliberku), se ubadajo s težavami pri organiziranju delovnega procesa, precejšnja je tudi negotovost delavcev glede zaposlitve.

Turbulentno je dogajanje na področju zaposlovanja v podjetju BMTS Technology, ki je že tri leta v kitajski lasti in kjer izdelujejo turbopolnilnike za avtomobilsko industrijo. Zaposlujejo okoli 450 delavcev, med njimi naj bi jih bila slaba polovica Slovencev, večina jih dela v proizvodnji. Kot smo izvedeli od več zaposlenih, so imeli približno pred tremi tedni zbor delavcev, na katerem so jih vodilni obvestili, da zaradi težav z dobavo čipov beležijo približno 30-odstoten upad naročil. Zato bodo odpustili od 120 do 140 delavcev.

Sindikat naj bi seznam zaposlenih, ki bodo odpuščeni, prejel v tem tednu, odpuščati pa naj bi začeli predvidoma v prihodnjem tednu. Del proizvodnje so že pred več kot pred letom dni vzpostavili v Srbiji, natančneje v Novem Sadu, kjer je delovna sila cenejša. Ta proces naj bi se nadaljeval tudi v prihodnje.

​Nihanja naročil

Tudi v podjetju Mahle Filterystems, poznanem kot "filterfabrika", ki med drugim deluje tudi v avstrijskem Šmihelu pri Pliberku (izdelujejo oljne in zračne filtre) in prav tako zaposluje precej slovenskih delavcev, naj bi se napovedovalo zmanjšanje števila zaposlenih. Od več delavcev, ki jih ne izpostavljamo z imeni in priimki, smo izvedeli, da naj bi v prihodnje odpuščali, neuradno okoli 200 ljudi. Predvsem slovenski delavci so v negotovosti in se bojijo izgube delovnih mest. Delavci morajo po navedbah našega vira do konca decembra porabiti letošnji dopust, ohranijo ga lahko le sedem dni.

Za podrobnejša pojasnila glede morebitnih odpuščanj smo pisali podjetju Mahle. Odgovorili so nam, da ugibanja o odpuščanju ne ustrezajo resničnim dejstvom. "Trenutno ni takšnih načrtov. Kadrovsko načrtovanje se izvaja v običajnem obsegu glede na izkoriščenost zmogljivosti," je zapisal Ingo Schnaitmann. Mahle v Šmihelu trenutno zaposluje okoli 1500 delavcev. Dodajajo, da so na ekipo sodelavcev ponosni, cenijo tudi delavce iz Slovenije.

Tudi nekatera koroška podjetja, povezana z avtomobilsko industrijo, so utrpela upad naročil. Kot opozarja Darjan Pušnik, direktor slovenjgraške družbe Grammer Automotive Slovenija, sedanja situacija zaradi ustavitev proizvodnih linij pri njihovih kupcih ni rožnata. Lahko se le prilagajajo, saj so napovedi kupcev zelo kratkoročne in nestabilne.

Grammer Automotive Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

"Zaradi zaustavitev PR-linij pri kupcih (praktično vseh) prihaja do delnih zaustavitev tudi pri nas (razlog je pomanjkanje polprevodnikov pri končnih proizvajalcih avtomobilov). Naše proizvodne kapacitete so 70-odstotno zasedene," pojasni direktor. In doda, da je upad naročil do 30-odstoten (odvisno od programa). Manko naročil uravnotežijo s čakanjem na delo, nekaj pa bo verjetno tudi nepodaljšanih pogodb za določen čas. Do konca septembra je brez dela ostalo sedem delavcev. "Poslovni rezultat (prilagojen razmeram) bo v skladu s pričakovanji in pozitiven, kljub težki jeseni, če se seveda situacija ne poslabša," ocenjuje Pušnik.

Adient se zapira

Skrajšan delovni čas pa so uvedli v slovenjgraški družbi Kopur, ki proizvaja izdelke za akustično, toplotno in ognjevarno izolacijo, podporne elemente za avtomobilske sedeže in varovalne plošče za blaženje udarcev. Kot razlog direktor Dušan Goršek navede težave v dobaviteljski verigi: "Naročila nihajo iz dneva v dan, zato je situacija zelo turbulentna. Zaenkrat je načrt, da ohranimo vseh 130 delovnih mest."

Množična odpuščanja pa se, kot je znano, dogajajo v slovenjgraškem Adientu, ki je v ameriški lasti. Proizvodnjo oziroma obrat bodo zaprli, večina od 430 zaposlenih pa bo do konca leta ostala brez dela. Obrat bodo sicer dokončno zaprli do maja prihodnje leto. Kot navaja likvidacijski upravitelj Tomaž Primožič, postopek poteka v skladu s planom, zdaj je v podjetju samo še slaba polovica od skupno 430 zaposlenih. V začetku novembra bodo odpustili dodatnih 50 delavcev. Zanimalo nas je tudi, kako je s prodajo nepremičnin. Kot nam je pojasnila Annika Wiertz, zadolžena za komunikacijo v Adientu, finančnih podrobnosti ne komentirajo.

Predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer je povedal, da so odpuščeni delavci delali v oddelku pur (izdelki iz poliuretanske pene) in pip (direktno penjenje vzglavnikov), obratu montaže, v šivalnici in kaširnici. Opremo in stroje iz oddelkov, ki so jih zaprli, so odpeljali v družbe skupine Adient, ki so dobile njihove programe, v glavnem v Srbijo in na Slovaško. Do konca leta ostajajo le še del obrata pur, režijske službe in skladišče. ​

​Kot kaže, tako Rošer, se bo program lepljenja stranskih delov za avtomobilska vrata, ki so ga dobili predlani, ko so zaprli Adientovo tovarno v Nemčiji, prenesel v eno od koroških podjetij. Gre za 16 delavcev, ki jim bo ponujena nova zaposlitev. Glede odpuščenih delavcev pove, da so nekateri že našli nove zaposlitve. "Nove službe se ponujajo, a delavci niso zadovoljni z delodajalci. Glavni problem so nizke plače, nekateri izpostavljajo tudi slabše pogoje dela (večizmensko delo)."

Kot smo že poročali, pa so včeraj odpuščanja napovedali tudi v slovenjgraškem podjetju Dani AFC, kjer krojijo in izsekujejo usnje za avtomobilske sedeže. Službo bo izgubilo okoli sto ljudi, predvsem ženske. Z napovedanimi odpuščanji v družbi Dani AFC v velenjski območni službi zavoda za zaposlovanje uradno še niso seznanjeni.

Ugodne napovedi zaposlitev

Razmere na trgu dela so trenutno zelo stabilne, pa pravi vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič. Ugodno ostaja gibanje brezposelnosti, saj se je tudi v septembru število brezposelnih še naprej zmanjševalo. Konec septembra je bilo registriranih 1835 brezposelnih, kar je za 589 ali 24,3 odstotka manj kot septembra 2020.

Tudi napovedi koroških delodajalcev glede zaposlovanja so za zdaj precej optimistične. Od januarja do konca septembra so sporočili za več kot tretjino ali skoraj 40 odstotkov več prostih delovnih mest kot v enakem obdobju lani. V številkah to pomeni 3275, kar je 819 več. Uršičeva pri tem opozarja, da se poglablja strukturno neskladje na trgu dela. Delodajalci imajo težave pri zaposlovanju novega kadra v predelovalni dejavnosti, kovinarstvu, gostinstvu, gradbeništvu, logistiki, socialni oskrbi, varnosti ... V glavnem gre za delovna mesta do četrte ravni izobrazbe. Manjše je tudi zanimanja podjetij za starejše delavce in tiste z omejitvami pri delu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta