Bojan Gaberšek z Uršlje gore na Triglav z jadralnim padalom in peš

11.08.2021 06:25
Slovenjgradčan, tudi Guinnessov rekorder, rad premika meje. Nova avantura ga čaka jeseni, ko bo koroški hribovski izziv K24 opravil kar s padalom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takole je Bojan Gaberšek olimpijsko baklo predal Kazimiri Lužnik. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Si predstavljate, da se zjutraj odpravite proti Ivarčkemu jezeru, tam pustite avto, jo peš mahnete na vrh Uršlje gore, kjer si pripravite padalo in nato z njim poletite proti Domu Planika pod Triglavom. Potem greste na vrh Triglava, se vrnete do Planike in od tam poletite proti Bohinjskemu jezeru, kjer zaključite dan.

S padalom je pristal pri Domu Planika, do vrha Triglava pa je pešačil. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Takšen podvig je julija uspel Slovenjgradčanu Bojanu Gaberšku, ki že nekaj časa s padalom premika meje mogočega. "Dan je bil relativno slab za letenje, a sam bil tako 'napsihiran', da kaj drugega kot uspešen polet z Uršlje gore proti Triglavu niti ni prišlo v poštev. V glavi moraš vedno imeti prepričanje, da bo šlo. Seveda se vmes zgodijo stvari, ki niso idealne. In če ne bi imel res brutalne motivacije, mi ne bi uspelo," pravi Gaberšek, ki je za 120 kilometrov dolgo pot do Doma Planika potreboval pet ur in pol.

Proti Bohinjskem jezeru bi lahko nato startal tudi z vrha Triglava, a je bila megla in še nekoga so reševali s helikopterjem. "Tudi sicer nerad začnem v skalah, saj so vrvi precej tanke in zdi se mi škoda, da bi se kakšna strgala. Sicer ne bi bilo ključno, a se takim startom vseeno raje izognem," pove.

Celoten načrt mu sicer ni uspel, saj je naslednji dan želel poleteti še do morja. Vzpel se je na Vogel, a je veter, ki padalcem letos sploh ne gre na roko, pihal v nasprotni smeri. Letel je komaj 10 ali 15 kilometrov na uro; če bi bile razmere normalne, bi moral 30 ali 40. Drugi dan je tako končal v Idriji, prepričan, da tretji dan le pride do morja. Vstal je ob petih zjutraj, prehodil 25 kilometrov do starta, a mu je spet ponagajal veter, zato se je proti morju odpravil kar na stop. "Do cilja sem prispel, ampak ne tako, kot bi si želel. To me še čaka, je pa bila dogodivščina," se nasmehne.

Nahrbtnik za večjo mobilnost

Celoten nahrbtnik s padalom, sedežem in ostalo opremo za letenje je bil težek devet kilogramov. Ima še en komplet, ki je za skoraj polovico lažji, a je slabši za letenje. Da bi vzel tretji komplet, s katerim tekmuje v hitrostnih preletih, pa tudi ni prišlo v poštev, saj je težek kar 30 kilogramov, kar je ob vseh kilometrih, ki jih je prepešačil, skrajno neugodno. Korošec se s padalstvom ukvarja že zelo dolgo, rad se udeležuje tudi tekem, kjer nemalokrat zmaga. Zmagal je tudi minuli konec tedna, ko je v Lisci potekalo tekmovanje v disciplinah hitrostni preleti in hike & fly. V prevodu pomeni to pohodništvo in letenje in je v zadnjem času precej priljubljeno. Osvajanje vrhov kar naenkrat postane veliko bolj zabavno, saj se navzdol spustiš kar s padalom.

Gaberšek disciplino hike & fly trenira predvsem na Uršlji gori in Kremžarjevem vrhu. Svojevrsten dosežek mu je uspel pred kratkim, ko je ob ugodnih vremenskih razmerah z vrha Uršlje gore do Ivarčkega jezera potreboval zgolj pet minut. "Čas bi lahko izboljšal še za minuto, a bi potreboval manjše padalo. To, ki ga imam zdaj, je veliko 17 kvadratnih metrov, obstajajo pa še za štiri kvadratne metre manjša. S takšnim bi dosegel še večjo hitrost in hitrejše padanje," pove.

Pa je takšno početje nevarno? "Ni. Sicer je velika telesna obremenitev, ko na koncu potegneš spiralo, sile so res hude, a ni tvegano. Priznam, da me je velikokrat strah, ampak občutek strahu mi je prijeten in pomeni, da vem, kje je meja. Včasih mi kdo reče, da sem nor, ker si toliko upam. A sebe nimam za norega, saj ne grem čez svojo mejo. Moja meja je morda postavljena višje kot od koga drugega, a nisem noben kamikaze. Cilje imam visoke, nikoli pa ne grem preko sebe."

Bojan Gaberšek Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Zanimiv je tudi njegov rekord, uro in osem minut je pred letom in pol potreboval, da je od Ivarčkega jezera šel na vrh Uršlje gore in se od tam s padalom spustil nazaj k jezeru. Za boljšo predstavo je dobro vedeti, da markirana pot navzgor predvideva dve uri in 45 minut. V prihodnosti si želi dosežek še izboljšati in se spustiti pod eno uro.

K24 s padalom

Korošec, tudi Guinnessov rekorder, ki mu je leta 2018 s še tremi Slovenci uspel najdaljši, kar 302 kilometra dolg let s povratkom, je julija nad Slovenj Gradec zapeljal tudi olimpijsko baklo. "Izposodil sem si motorno padalo in se z njim naučil upravljati. Treniral sem na slovenjgraškem letališču. Z baklo sem nato startal na travniku v bližini mesta, z motornim padalom namreč lahko začneš z ničle, in naredil prelet nad mestnim jedrom. Je pa kar težka zadeva, na hrbtu imaš 40 kilogramov," je povedal Gabrovšek, ki so mu izzivi, sploh kakšni nenavadni, še posebno všeč.

Enega takih načrtuje za letošnjo jesen, ko bo koroški hribovski izziv K24 premagal na svoj način. Začel bo v Črni na Koroškem, se peš odpravil na Peco in se s padalom vrnil v Črno. Tako bo v 24 urah poleg Pece premagal še Olševo, Raduho, Smrekovec in Uršljo goro. Grob izračun pove, da bo s tem premagal več kot 6500 višinskih metrov, kar je približno tisoč več od tekačev, ki so se minuli konec tedna merili na ultramaratonu K24.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta