Bolnišnica Slovenj Gradec v kadrovski stiski kliče na pomoč

Tomaž Ranc
04.11.2021 16:15
Tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec imajo vsak dan kakega covidnega bolnika več, hospitaliziran je tudi otrok. "Vsakega odziva bomo res veseli, saj vsak par rok šteje," pravi v.d. strokovne direktorice Natalija Krajnc.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrsta z okoli štirideset ljudmi pred Zdravstveno postajo Mežica Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Osrednja zdravstvena institucija na Koroškem, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, se je zaradi širjenja epidemije že znašla v kadrovski stiski. Razmere glede covidnih bolnikov so vsak dan resnejše. V enem tednu, če primerjamo srede, se je po podatkih Sledilnika covid-19 število hospitaliziranih bolnikov povečalo za sedem. "Sledimo načrtu ministrstva za zdravje o povečanju kapacitet, trenutno s 30 posteljami na navadnem oddelku in 7 posteljami na intenzivnem. V četrtek zjutraj je bilo hospitaliziranih 22 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, 5 na intenzivnem oddelku in otrok na pediatričnem oddelku," je povedala Natalija Krajnc, v. d. strokovne direktorice, in izpostavila zahtevno reševanje kadrovske problematike.

Ustavili nenujni kirurški program

"Tudi v naši bolnišnici smo kadrovsko maksimalno vpeli vse sile, da bi zagotavljali maksimalne kapacitete za covid bolnike na račun vseh ostalih programov, zato smo v tem tednu povsem ustavili ves nenujni kirurški program. Dodatno smo morali razširiti tudi zmogljivosti v urgentnem centru, da bi omogočili čim hitrejše obravnave in tudi dodatne možnosti zdravljenja z monoklonskimi protitelesi vsem rizičnim osebam. V slovenskih bolnišnicah smo enotni, da je zdravstvo na kolenih, na skrajnem višku svojih zmogljivosti in pred kolapsom, zato je nujno treba potegniti zavoro, kot se je pred dnevi izrazil epidemiolog Mario Fafangel, in ustaviti javno življenje. V zdravstvenem sistemu ne vidimo druge hitro delujoče rešitve, kot da gre država v lockdown," je izpostavila Krajnčeva. Zdravstvene domove in delavce v regiji so že zaprosili za pomoč pri reševanju kadrovske stiske. "Pred dvema dnevoma smo vse zdravstvene delavce, tako zdravnike kot kader zdravstvene nege v širši regiji, zaprosili za sodelovanje in pomoč pri delu s covidnimi bolniki v naši bolnišnici. Trenutno so se nam odzvali iz ekipe reševalne postaje Mozirje. Vsakega odziva bomo res veseli, saj vsak par rok šteje," je sklenila.

Natalija Krajnc: "Zdravstvo je na kolenih, zato je nujno treba ustaviti javno življenje."
Petra Lesjak Tušek

ZD Ravne: Pomagali bomo, če bo le šlo

"V prejšnjem valu smo pomagali, na razpolago smo dali diplomirane medicinske sestre in fizioterapevte, tudi zdaj, če bo možno, bomo pomagali. Imamo pa tudi mi sedaj veliko cepljenj, testiranj in rednega dela, da smo kar v stiski. V sredo smo cepili 446 ljudi, večino s tretjim odmerkom, manj z drugim, najmanj pa s prvim. Prvih odmerkov je bilo okrog 60," je povedal direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ravne Stanislav Pušnik, ki smo ga zmotili med delom v ambulanti.

Pri cepljenju, sicer opravljajo tudi testiranja, ta hip v ZD opažajo bistveno povečanje interesa. "Seveda bomo cepljenje prilagajali, tako časovno razpoložljivost in morebitne dodatne termine. Ljudje pridejo v glavnem na dan odprtih vrat, medtem ko je prijavljenih preko sistema, da bi jih mi lahko naročili na določeno uro, zelo malo. Glede na prejšnji teden opažamo v tem tednu okoli petkratno povečanje interesa za cepljenje," je dejal direktor. Če so še prejšnji teden cepilna mesta samevala, je bilo zdaj treba čakati.

"Bil sem popoldne, čakali smo eno uro. Najprej je cepila ena sestra, nato sta pričeli dve, da je šlo hitreje. Sam sem prišel po tretji odmerek, za menoj pa je bil tudi nekdo, ki je rekel, da je na cepljenju prvič. Čas smo si krajšali tudi s surfanjem po internetu. 'Še dve uri,' je ždenje v vrsti sicer malo za šalo komentiral malo hud, a dobrodušen možakar. Neke nervoze vseeno ni bilo," je povedal Prevaljčan, ki je z mamo, tudi ona je prišla po tretji odmerek, čakal v vrsti. "Gledamo pozitivno, čeprav smo že v situaciji, da bomo kmalu težko zagotavljali vse," pa je aktualno dogajanje še komentiral direktor Pušnik. In s koliko ljudmi so priskočili na pomoč bolnišnici? "V prejšnjem valu smo pomagali s štirimi fizioterapevti in dvema sestrama. Poslali jih bomo glede na situacijo, ko sproti preverimo in vidimo, kaj je možno. To je stvar, ki nastaja," je dejal Pušnik.

Na Ravnah včeraj niso cepili, pač pa v zdravstvenih postajah v Črni in Mežici, kjer je bilo veliko interesa, danes, v petek, pa je cepljenje med 8. in 11. uro organizirano na Prevaljah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta