Borut Pahor v Slovenj Gradcu: Slovenija nima nobenega sovražnika, le prijatelje

22.10.2021 18:59
Osrednja državna slovesnost ob svetovnem dnevu Združenih narodov letos na Koroškem, v mestu glasniku miru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visoke goste sta z glasbo navušila domačinka Eva Boto in Policijski orkester.
Nejc Strojnik

V Slovenj Gradcu, kjer se že 32 let radi pohvalijo z nazivom mesto glasnik miru, so z današnjo osrednjo državno slovesnostjo počastili svetovni dan Združenih narodov (ZN), ki bo to nedeljo. Obenem so izpostavili tudi lansko 75-letnico ZN, ki je zaradi zdravstveih razmer v državi odpadla in 30-letnico članstva Slovenije v organizaciji, ki bo prihodnje leto. Slovesnosti se je udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je v svojem govoru izpostavil, da Slovenija v vsej svoji zgodovini še nikoli ni imela tako dobrih odnosov z vsemi štirimi sosednjimi državami. "Slovenija se je v tridesetih letih uveljavila kot suverena država članica EU in Nata. Vedno s ponosom poudarjam, da Slovenija v svetu nima nobenega sovražnika, ima pa veliko prijateljev in ta prijateljstva bi rada še razširila," je povedal predsednik ter ob tem izpostavil nedavne dogodke, ki dokazujejo tkanje dobrih odnosov s sosednjimi državami.

Nejc Strojnik

Med slovenskimi mesti, ki z različnimi aktivnostmi še posebej izstopajo v prizadevanjih za mir, je ravno Slovenj Gradec, ki je 19. septembra 1989 od ZN prejeli naziv mesto glasnik miru. Poleg 19. septembra, ki je zato občinski praznik, v koroškem mestu vsako leto obeležijo tudi dan ZN. "Slovenj Gradec, ki že peti mandat opravlja tudi funkcijo generalnega sekretarja mest glasnikov miru, je v tej asociaciji povezan z mesti, ki jih druži zgodovinski spomin na vojne strahote. Zato znamo mir ceniti in negovati," je na slovesnosti med drugim dejal župan Tilen Klugler in se zahvalil predsedniku Pahorju, da se je odzval povabilu ter prišel v Slovenj Gradec. Župan se je še vprašal, če smo morda, tako kot pred 76 leti, ko je večina ustanovnih članic na čelu z vsemi petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta - ZDA, tedanjo Sovjetsko zvezo, Kitajsko, Veliko Britanijo in Francijo - ratificirala ustanovno listino ZN, tudi danes na razpotju. "Morda moramo končno spet podrobneje razmisliti, v kakšnem svetu želimo živeti in s kakšnimi ljudmi želimo sobivati. Katere so tiste vrednote, ki nas lahko povežejo," je izpostavil Klugler.

Nejc Strojnik

Poleg predsednika Boruta Pahorja se je svečanosti v Slovenj Gradcu udeležil tudi državni sekretar na MZZ Stanislav Raščan, člani in članice diplomatskega zbora, predstavniki Društva za združene narode in Unesca ter drugi visoki gostje. Za glasbeno razvajanje pa je ob spremljavi Policijskega orkestra poskrbela Korošica Eva Boto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta