Boštjan Paradiž o stanju na Kopah: Razmere so katastrofalne!

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.01.2023 10:10

S pomanjkanjem snega se srečujejo tudi na največjem koroškem smučišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

"Letošnja zimska sezona se je začela zelo dobro. V začetku decembra je bilo stanje ugodno, proti koncu meseca pa so vremenske razmere slovenskim smučiščem, tudi nam, povzročile veliko škodo, saj je ves naravni in kompaktni sneg skorajda skopnel. Ta trenutek imamo problem, kako sploh obratovati v bodoče. Trenutno vzdržujemo zadostne količine snega le še na progah Pungart in Sedlo, če ne bo ohladitve, bo to stanje lahko tajalo le še nekaj dni," je povedal direktor družbe Vabo in podpredsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž. Ob tako visokih temperaturah umetnega snega ne morejo delati. Zato si želijo, da bi temperature čim prej padle, še bolj pa bi bili ob teh visokih cenah energentov veseli nove pošiljke naravnega snega.

Nastanitvene kapacitete so ta teden dobro zasedene, rezervacije imajo tudi za bodoče, vprašanje pa je, ali bodo lahko s smučanjem nadaljevali. "Če ne bomo mogli, tudi gostov več ne bo," je zaskrbljen Paradiž. Na vprašanje o debelini snežne odeje pa je odgovoril: "Progo vzdržujemo, kolikor se da, 'šauflamo', vsak dan vozimo sneg s prikolicami. Razmere so katastrofalne!" Glede obetov za prihodnje zime, ki so po napovedih meteorologov precej negotovi, pa pravi, da se klimatske razmere spreminjajo. Enkrat je zima radodarna s snegom, drugič spet ne. "Za prihodnje nimamo negativnih obetov," je še povedal Paradiž.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta