Da otroške pesmi ne bi ostale v predalu, se je Maja Peretin podala na Kickstarter

Nejc Strojnik
13.11.2021 06:20

Korošica se je s talentom za pisanje spoznala lani. Zdaj je na Kickstarterju, v načrtu pa ima že tri nove knjige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenjgradčanka je svojo prvo knjigo poimenovala Veličastni prebivalci planeta Zemlja. Foto: Nejc STROJNIK

Nejc Strojnik

Da bo njena služba povezana z živalmi, je Slovenjgradčanka Maja Peretin staršem razlagala že v vrtcu. V osnovni šoli je njena ljubezen do živali postala še večja in srednja veterinarska šola v Ljubljani je bila logična izbira. Po njej se je vpisala na zootehniko, in čeprav trenutno dela v fizikalnem laboratoriju, jo vse, kar je povezano z živalmi, še vedno tesno spremlja. Na pravzaprav še bolj oseben način. V kratkem bo namreč izdala prvo knjigo z otroškimi pes​micami o živalih.

"Začelo se je lani, ko sem hčerki Manci nekaj recitirala, takrat sem si besede izmišljevala sproti. Ona je zaspala, v meni pa je začelo nekaj vreti. Usedla sem se in začela pisati. Trideset pesmi je bilo hitro na papirju. Navdiha kar ni zmanjkalo in napisala sem jih še trideset. Zdele so se mi dobre in začela sem razmišljati, da to ne sme ostati samo v mojem predalu," se spominja lanskega leta. S pomočjo sestre je nato spoznala ilustratorko Karin Lešer, s katero sta se hitro ujeli.

Slovenjgradčanka je svojo prvo knjigo poimenovala Veličastni prebivalci planeta Zemlja. Foto: Nejc STROJNIK

Nejc Strojnik

Lešerjeva, sicer vzgojiteljica v vrtcu, je vse ilustracije narisala z barvicami, jih nato prenesla v računalnik in jih tam grafično oblikovala. "Risala je po svojem navdihu. Želela sem si le, da bi bile ilustracije čim bolj naravne. Moja ideja pa je naslovnica: ilustracija otroških rok, ki držijo svet. Vse je naredila vrhunsko."

Na Kickstarter po 4900 evrov

Prva knjiga, Maja Peretin jo je naslovila Veličastni prebivalci planeta Zemlja 1, vsebuje pesmi o 27 živalih, ki so razdeljene na kontinente. Izdaji knjige pa sta dve, angleška in slovenska. "Živali so v obeh iste, pesmi ne. Niso zgolj prevodi, napisane so povsem na novo. Lažje mi je bilo pisati v angleščini. Več stvari sem lahko vključila, nekako bolj speven jezik je, lažje sem našla povezave. Več je sopomenk, prispodob, besednih zvez ... V pesmi, tako slovenske kot angleške, sem poskušala vključiti čim več geografije, zgodovine ... Da so primerne tudi za starejše otroke. Da so poučne," pove Peretinova.

Beseda je dala besedo in sodelavec ji je predlagal Kickstarter. Gre za platformo za financiranje, na kateri lahko ustvarjalci delijo in zbirajo denar za projekt, ki ga želijo začeti. "Kickstarterja prej nisem poznala, predstavitev tam pa se mi je zdela dobra ideja. Moj cilj je zbrati 4900 evrov, časa imam še slaba dva tedna. Znesek bi zadostoval za tisoč izvodov v obeh jezikih," je dejala Korošica, ena redkih, ki se na Kickstarterju predstavljajo s poezijo. Podpora na Kickstarterju pa v nekaterih primerih pomeni tudi donacijo knjig otroškim bolnišnicam in zavodom za otroke s posebnimi potrebami.

Želi si, da bi pesmice pot našle v čim več vrtcev, pri čemer se je s slovenjgraškim in vsemi njegovimi enotami ter dvema vrtcema montessori že dogovorila za sodelovanje. Ravno danes je uradno postala samozaložnica, zaradi česar bo promocija lažje stekla. V nastajanju je spletna stran s trgovino, preko katere bo knjige prodajala.

Za zdaj so ji v tiskarni natisnili šest vzorčnih izvodov, toliko, da ima kaj pokazati. Sledilo bo še nekaj tehničnih popravkov in v prvi izdaji bo v tisk šlo predvidoma 500 knjig. "V zadnjem obdobju me je nekoliko zdelala bolezen, zato sem s potencialnimi kupci lahko komunicirala zgolj preko elektronske pošte in telefona. Zdaj, ko je to mimo, bom pristopila bolj osebno. Tudi čas je primeren, bliža se božično obdarovanje. Moje pesmice bodo kot božično darilo svojim zaposlenim podarili v enem izmed slovenjgraških podjetij," razloži. Nekoliko jo skrbijo le težave tiskarne z dobavo papirja. Klicala je tri druge tiskarne, a je težava očitno globalna. "Lahko bi šla na drugačen papir, a sem se odločila za tega, ki je nekoliko debelejši in prevlečen s premazom. Za otroke je bolje, da se ne strga tako hitro."

Materiala še za tri knjige

Kljub temu da se mnogi za zagon novega biznisa odločijo tudi na podlagi konkurence, se sama nanjo ni ozirala. Se je pa pred kratkim oglasila na Koroški regionalni razvojni agenciji, kjer je, tako pravi, dobila pametne nasvete, kako delovati in kako se stvari lotevati v prihodnje.

Slovenjgradčanka je svojo prvo knjigo poimenovala Veličastni prebivalci planeta Zemlja. Foto: Nejc STROJNIK

Nejc Strojnik

"Bila sem tudi v Slovenj Gradcu, v Mrežnem podjetniškem inkubatorju. Super se mi zdi, da imamo na voljo takšno pomoč, da pomagajo nam začetnikom," pove. Čeprav je šele pred izdajo prve knjige, ima napisanih še 40 pesmi v obeh jezikih, ki še niso objavljene. Te in verjetno še kakšno novo načrtuje za drugi, tretji in četrti del.

"V drugem bodo živali razdeljene na domače in travniške, v tretji na gozdne in morske ... V četrti pa se bom spravila na izumrle živali," se nasmehne sogovornica, iz katere ideje kar letijo. Da si jih zapiše, ima vedno s sabo papir in pisalo, svoje čečkarije, kot jim pravi, pa nato spravi v elektronsko obliko. Poleg knjig bi rada začela tudi z youtube kanalom, na katerem bi z videi predstavljala živali, kontinente, brala pesmice in podobno. "Otrokom bi se rada približala tudi na tak način," zaključi Maja Peretin in doda, da bo tudi pri prihodnjih knjigah prvo kritiko poiskala pri hčerki in dveh nečakinjah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta