Dejan Dimec, pobudnik in organizator Festivala makaronflajša in tife: "Vreme gre na roko in na žlico"

20.08.2021 06:05
V soboto bo pred narodnim domom v Mežici 2. Festival makaronflajša in tife, glasbeno-kulinarični dogodek dobre volje in okusov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako se je kadilo na premiernem Festivalu makaronflajša v Mežici pred dvema letoma. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Če v Sloveniji poznamo celo vrsto družabno-kulinaričnih dogodkov, povezanih z lokalnimi, regijskimi ali nacionalnimi kulinaričnimi posebnostmi ali celo dnevi ali prazniki, od bograča, praženega krompirja, žlikrofov in drugih specialitet, pa še ni imela festivala makaronflajša in tife. Do maja 2019, ko si je prireditev zamislil in jo s pomočjo prijateljev in znancev prvič izpeljal Mežičan Dejan Dimec, sicer glasbenik, a tudi velik ljubitelj kuhanja. Ker je prireditev pred dvema letoma naletela na dober odziv, so se jo letos, drugačnim okoliščinam zaradi koronavirusa navkljub, odločili ponoviti.

Dejan Dimec, motor prireditve Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Repriza je dolgo zorela v glavah ekipe in v soboto bo makaronflajš (makaronovo meso) s tifo (solato endivijo, naročili so je 69 kilogramov) tudi zadišal po Mežici.

Nova lokacija in muzikanti kuhajo

"Priprave so v teku, za zdaj imamo prijavljenih že 15 ekip. Lokacija je spremenjena, s tržnice se selimo pred narodni dom v Mežici, kjer bo več prostora za obiskovalce. Prvo leto so nam stvari rahlo ušle iz rok, ker je bilo zaradi navala premalo prostora. Sicer so to bile sladke skrbi, a smo dogajanje zdaj prestavili na boljšo, super lokacijo, kjer bodo razporejene stojnice in doživetje makaronflajša bo boljše. Vse bo oplemeniteno tudi s kulturnim programom s koroškimi glasbeniki, to so Milan Kamnik, Juicy Pussy, Manifest, Farty Animals," je povedal Dimec, ki je vlečni konj festivala.

Tifa v pripravi leta 2019 Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

"Dobra hrana in glasba vedno gresta z roko v roki. Nekateri glasbeniki bodo tudi kuhali, prireditev bo tokrat popolnoma netekmovalna. Krepimo duh prijateljstva in to, da si ekipe med seboj tudi pomagajo. Cilj je, da skupaj preživimo lep dan. Tudi vreme nam gre na roko in na žlico," je dodal.

Zapestnica za letošnjo prireditev 2. Festival makaronflajša in tife Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Vsaka ekipa bo od organizatorja prejela prispevek 40 evrov za sestavine, ki jih bo uporabljala pri kuhi, obiskovalci pa bodo na prizorišču lahko kupili zapestnico po pet evrov, s katero bodo lahko degustirali pripravljeno. "Nihče ne bo lačen. Ta prispevek pa štejemo k podpori prireditvi, da bomo lahko tudi v prihodnje delali naprej," je dejal Dimec.

Lonček za degustacijo Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Dogajanje se bo pričelo z zborom ekip v soboto od 8.30 naprej, ob 9. uri bo zbrane spodbudil še Pihalni orkester Rudnika Mežica, nato pa bodo ekipe imele tri ure časa za kuhanje omake. Med 12. in 13. uro bo okvirni čas za kuhanje makaronov, ob 13. uri pa se bo degustacija lahko pričela.

Že v času rudarjenja priljubljena jed

Dušan Krebel, župan Mežice, si od prireditve obeta kar nadaljevanje v tradicijo. "Pričakujem, da bo festival kmalu - ne glede na to, da je šele drugi - že kar tradicionalen. Gre za našo posebnost iz časov našega rudarskega stanu, ko so se po domovih in pri družinah te jedi veliko kuhale in smo jih tudi kot otroci zelo radi jedli. Makaronflajš je pri nas zelo priljubljena jed," ugotavlja župan, ki se zaveda, da prireditev v času covida-19 ni lahko spraviti pod streho. "Letos je ob covid krizi čutiti pomanjkanje druženja in dogodkov, kjer smo se v preteklosti srečevali in pozabavali. Danes je drugače, a prireditev bo, okoli 500 porcij bo pripravljenih, vem, da bodo ljudje prišli, da se bomo družili in da bo prireditveni prostor na platoju športnega parka v popolnosti zaseden," je dodal.

Dušan Krebel, župan Mežice Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

V ekipi organizatorjev je tudi Ambrož Blatnik iz Narodnega doma Mežica. Že v njegovi pisarni je opaziti krožnike, zapestnice. "Glede na to, da kot javni kulturni zavod slovimo po tem, da po prireditvi nahranimo nastopajoče, bomo tokrat nahranili kar vse - povabljene in goste. Kljub temu da vlada uveljavlja ukrepe in omejitve, nas to zagotovo ne bo ustavilo, saj bomo zadostili ukrepom in to ne bo vplivalo na vzdušje. Vzdušje je pozitivno, tudi ekipe so naravnane pozitivno, je pa tudi še možnost kakšne prijave, ki smo jih omejili na 20. K sodelovanju smo povabili tudi ekipo Ivarčkega jezera, kjer se turizem prebuja," je dejal.

Že pred dvema letoma je kuhala ekipa Večera in tako bo tudi letos. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Letos je prireditev že večji zalogaj. To, da je bil premierni festival zelo dobro sprejet, pa jih po njegovem mnenju zavezuje, da ne smejo razočarati. "Ne želimo le ohraniti slovesa, ampak iti še stopničko višje," pravi. Pa se ne boji, da bi ljudje po jed prišli s traktorskimi prikolicami? "V tem primeru bodo pa odpeljal smeti," se je znašel Blatnik, ki je z mislimi že očitno preklopil na funkcijo šefa komunalnega podjetja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta