Donacija zakoncema Lipavc iz Mežice olajšala vsakdanjo skrb za zdravje

Jasmina Detela Jasmina Detela
20.09.2023 05:00

Štefan Lipavc iz Mežice, ki že sedmič v petih letih preboleva raka, vsakodnevno potrebuje elektriko, da mu lahko žena pripravi hrano in ga priključi na trahostomo. Donatorki sta hvaležna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ema in Štefan Lipavc sta se razveselila agregata. 
Osebni Arhiv

Med tistimi, ki so po ujmi ostali brez elektrike, sta bila tudi zakonca Lipavc z Leške ceste v Mežici. Jo pa vsakodnevno potrebujeta, saj je Štefan onkološki bolnik in lahko je le pasirano hrano, uporablja tudi traheostomo. Zdaj sta se zelo razveselila agregata, ki sta ga dobila v obliki donacije. V tem času so Emo prostovoljni gasilci vozili v gasilski dom, kjer so imeli večji agregat in kjer je lahko zmlela obroke za moža Štefana. "Dva dni so me vozili tja, za kar sem jim res hvaležna. Peljali bi tudi Štefana, a ni želel, saj se je bal, da bi staknil kakšno okužbo. Nisem ga silila. Poklicala sem njegovo osebno zdravnico, ki se je strinjala, da lahko dva dni zdrži brez aparata. Če pa bi bilo nujno, da naj jo pokličemo," je avgustovsko dogajanje opisala Ema, ki pa ji skrb, da bi kdaj v prihodnosti zaradi ujme ali kakšnega drugega izrednega dogodka znova ostala brez elektrike, ni dala miru.

"Že vsa leta se trudim, da možu omogočim najboljšo možno oskrbo.​ Elektriko potrebujem za miksanje hrane, saj je Štefan je na gastrostomi, ima tudi traheostomo, ki jo uporablja za inhalacije in aspiracije. Na vseh koncih sem prosila za manjši respirator, tudi civilno zaščito, ki jih ima v zakloniščih, a so mi rekli, da niso za deljenje," razlaga Ema.

Nedavno se je vendarle​ tudi zanju našla rešitev. Na njeno prošnjo po respiratorju, ki jo je tudi javno objavila, se je odzvala njena prijateljica z družbenega omrežja Facebook Marta Nekrep. "Prebrala je mojo prošnjo in mi napisala, naj ji pošljem svojo številko. Rekla je, da je človek, ki rad pomaga, in naj me ne bo sram prositi za pomoč. Že drugi dan nama je eden od njenih zaposlenih pripeljal manjši agregat z močjo 3 kW in še kuverto," razloži Ema, ki se Nekrepovi, ki je osebno ne pozna, za to prijazno gesto iz srca zahvaljuje.

Štefan je skorajda v celoti odvisen od ženine pomoči. Zaradi operacije na grlu ne more govoriti, zato se z Emo sporazumevata z rokami, pri hoji si pomaga s palico ali z invalidskim vozičkom. 
Jasmina Detela

O Štefanu in Emi Lipavc smo v Večeru že pisali, saj si Štefan, ki se sooča s številnimi boleznimi, želi, da bi ga na rehabilitacijo v zdravilišče spremila njegova žena, kar na zdravstveni zavarovalnici zavračajo, češ da za njeno sobivanje ni zakonske podlage. Usmerili so ju na druge institucije (občino, CSD), ki bi lahko financirale Emino bivanje ob možu.

Štefan je sicer zaradi telesnih in psihičnih omejitev skorajda v celoti odvisen od ženine pomoči. Zaradi operacije na grlu ne more govoriti, zato se z Emo sporazumevata z rokami, pri hoji si pomaga s palico ali z invalidskim vozičkom. V preteklosti je bil namreč večkrat operiran in na obsevanjih, saj je imel raka na pljučih, glasilkah in grlu, ima tudi sladkorno bolezen, visok krvni tlak ... Nedavno se mu je zdravstveno stanje ponovno poslabšalo, saj se mu je ponovil rak na pljučih. "To je sedmi rak v zadnjih petih letih," je žalostna Ema, ki pa ni človek, ki bi vrgla puško v koruzo, kar je v preteklosti že večkrat dokazala. Tudi tokrat bo možu v oporo pri zdravljenju in okrevanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta