Evropski denar za Otiški Vrh in druge naložbe v Dravogradu

Jasmina Detela Jasmina Detela
09.11.2021 06:15

Participativni proračun v Dravogradu dobro sprejet, v prihodnjem letu zvišujejo sredstva na 133.000 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Uredili bodo kolesarsko povezavo Kovtrov most-Dravograd, saj zdaj kolesarji ne morejo varno voziti. Foto: Jasmina DETELA

Jasmina Detela

V občini Dravograd že letos tudi ob pomoči državnih in evropskih sredstev uresničujejo nekatere naložbe, nekaj pa se jih obeta v prihodnjem letu. Med večjimi sta ureditev poslovne cone Otiški Vrh in kolesarske povezave Kovtrov most-Dravograd, kjer doslej ni bilo urejene kolesarske poti, zato so kolesarji vozili po zelo prometni regionalni cesti.

Razvoj in nova delovna mesta

Dravograjska občina je skupaj z direkcijo za infrastrukturo podala prijavo na razpis za razvoj regij in pridobila 1,8 milijona evrov nepovratnih sredstev (za ureditev dela omenjene kolesarske poti v Dravogradu in odseka kolesarske poti na Javorniku na Ravnah na Koroškem). Odcep Kovtrov most-Dravograd bo del Štrekne, ene najlepše urejenih kolesarskih poti v Sloveniji, in jo bo povezoval z Dravsko kolesarsko potjo. Štrekna poteka po opuščeni trasi nekdanje železnice, ki je povezovala Velenje z Dravogradom. "Za izgradnjo kolesarske povezave smo prejeli dve ponudbi, ki sta trenutno v pregledu. Dela, ki obsegajo gradnjo nove brvi za pešce in kolesarje čez reko Mežo, ureditev odvodnjavanja, prometne signalizacije in podporne konstrukcije za železniško progo se bodo pričela po uspešno zaključenem javnem naročilu in sklenitvi pogodbe z izvajalcem, predvidoma v letu 2022. Gradnja bo zaključena predvidoma v letu 2023," so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Prav tako so prejeli sklep o podpori za izgradnjo poslovne cone Otiški Vrh v višini skoraj 1,2 milijona evrov, podoben znesek bo dodala še občina. "Gre za večletni projekt. V okviru prve faze se bo zgradil nov most čez reko Mislinjo, asfaltirala cesta do zbirnega centra in uredila komunalna infrastruktura na okoli 2,5 hektarja velikem območju. S tem odpiramo nove priložnosti podjetjem za njihovo rast in razvoj ter nove zaposlitve," je prepričan podžupan občine Dravograd Tone Preksavec.

Evropska sredstva, natančneje od kmetijskega sklada za razvoj podeželja, so pridobili tudi za dvorec Bukovje (Pukštajn), kjer bodo do konca letošnjega leta uredili apartma, razdelilno kuhinjo in kavarno. Celotna naložba je ocenjena na 155 tisoč evrov, sofinancerski delež znaša 108 tisoč evrov. Pridobljen je tudi že sklep Lokalne akcijske skupine Mislinjske in Dravske doline (LAS MDD) glede prenove nekdanje ledenice pri dvorcu. Dela naj bi začeli prihodnjo pomlad. V dvorcu, ki je spomeniško zaščiten, bo po ureditvi osem sob in apartma s skupno 26 ležišči. Večina sob je v drugem nadstropju, tri od njih bodo opremljene s starinskim pohištvom. Ureja pa se tudi osvetlitev ruševin starega gradu (Traburg), ki se nahaja na vzpetini nad Dravogradom.

V okviru čezmejnega projekta Interreg Slovenija-Avstrija so pridobili 85 tisoč evrov sofinancerskih sredstev za nakup opreme in ureditev prostorov, kjer bo stalna razstava o Geoparku Karavanke in vodni učni poti Boberček. Pot, ki vodi okoli Črneškega zaliva, je že urejena, omogoča pa sprehod in informacije o živalskem in rastlinskem svetu Dravograjskega jezera. V dvorcu Bukovje se ureja info center, kjer bo na ogled prej omenjena razstava.

Uspešni so bili tudi na razpisu ministrstva za šolstvo za sofinanciranje investicij v osnovne šole in pridobili 117 tisoč evrov. V prihodnjem letu načrtujejo obnovo kuhinje v dravograjski osnovni šoli v skupni vrednosti 300 tisoč evrov.

Premika se tudi pri dolgo načrtovanem projektu gradnje novega zdravstvenega centra, ki ga načrtujejo na ploščadi nad Trgovsko-poslovnim centrom Meža. Poleg zdravstvenega doma bi v novem centru prostore dobile tudi fizioterapija, nujna medicinska pomoč in lekarna. "Naročili smo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, s katero se bomo prijavili na razpis evropskega sklada za okrevanje in odpornost. Verjamemo v uspešno kandidaturo," je optimističen Preksavec. Naložba v omenjeni zdravstveni center je ocenjena na dobrih šest milijonov evrov.

Več sredstev za KS

V Dravogradu bodo sredi novembra na občinski seji med drugim obravnavali tudi predlog letošnjega proračuna, katerega višina še ni natančno znana, težak bo od 13 do 15 milijonov evrov. Od tega bodo od države oziroma Evropske unije za sofinanciranje investicij prejeli okoli dva milijona. Za naložbe občina namenja skoraj polovico proračuna. Med največjimi ostaja projekt oskrbe s pitno vodo v porečju reke Drave, ureditev poslovne cone Otiški Vrh, obnova kuhinje v dravograjski osnovni šoli, obnova sekundarne kanalizacije v Dravogradu (pokritje sivih lis) in rekonstrukcije cest. Med drugim se začenja dolgo načrtovana rekonstrukcija ceste Podgrad.

Vodna učna pot Boberček Foto: Občina Dravograd

občina Dravograd

Občina tudi letos, že tretje leto zapored, v okviru participativnega proračuna namenja krajevnim skupnostim (KS) sredstva za projekte, ki so jih izbrale same. Prvi dve leti so jim namenili po 100 tisoč evrov, v letošnjem proračunu pa znesek dvigujejo na 133 tisoč evrov. KS že zbirajo predloge občanov glede investicij. Sredstva prejmejo glede na število prebivalcev. Za KS Dravograd bo na voljo 40 tisoč evrov, za KS Šentjanž 33 tisoč evrov, za KS Črneče, Libeliče in Trbonje pa po 20 tisoč evrov. V preteklosti so občani izglasovali, občina pa namenila sredstva za več manjših investicij, med drugim za ureditev otroških igral, asfaltnega igrišča, postavitev preventivnih merilnikov hitrosti, varnostnih ograj, cestnih ogledal, ureditev ekoloških otokov, skednja ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta