Festival Makaronflajša (in tife) v Mežici: Uf, izjemen spektakel bo!

Nejc Strojnik
17.05.2022 08:05

Tretji in zdaj že tradicionalni festival bo to soboto na platoju za Narodnim domom v Mežici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V soboto lahko domača kuhinja ostane čista in pospravljena, saj bodo za okusno kosilo poskrbeli na festivalu v Mežici.
Narodni Dom Mežica

Čeprav danes obstajajo testenine na tisoč in en način, ga verjetno ni junaka, ki ne pozna tistega klasičnega makaronflajša, testenin z mesom, pripravo katerega do potankosti obvladajo babice, še vedno pa se kar nekajkrat na leto znajde tudi na jedilnikih osnovnih šol. Vonjave po prav takšni hrani se bodo v soboto širile v Mežici, kjer se obeta tretji, zdaj končno že tradicionalni festival makaronflajša (in tife).

"Uf, izjemen spektakel bo," se dogodka veseli idejni vodja projekta Dejan Dimec in razkrije, da je trenutno prijavljenih nekaj več kot 20 ekip. "Zadnji teden še lahko malo zaniha, a nekje toliko jih bo. To je več kot lani. Dogajati se bo začelo že ob pol devetih in bo trajalo ves dan. Igrali bodo lokalni bendi, na koncu bo še zabava s Farty Animals," razlaga Dimec.

Festival bi tako lahko ponudil slabih tisoč porcij makaronflajša in tife, obiskovalci pa bodo v zameno za pet evrov vstopnine jedli po principu "all you can eat" (pojej, kolikor zmoreš). Kdaj je torej najboljši čas za obisk festivala? "Degustacija se bo začela ob 13. uri, seveda pa so obiskovalci vabljeni že prej, da malo 'pošpegajo', kako se kuha, na lastno odgovornost lahko tudi zmotijo kuharje," se nasmehne Dimec.

Vsaka ekipa bo skuhala štiri kilograme testenin, pri čemer na prireditev ni dovoljeno vnašati snovi, ki bi lahko sabotirale omake. Med te organizatorji štejejo cedevito, tekoče milo, posušena netopirjeva ušesa in podobno. "Kršitelji bodo napoteni na kazenski špricar v katerega od bližnjih lokalov," sporočajo organizatorji.

Na festivalu je res v ospredju makaronflajš, ki pa ga še kako imenitno dopolnjuje tifa. To je koroški izraz za solato endivijo. "Tifo, ki zelo dobro prija k makaronflajšu, sem si sprva zamislil bolj za šalo kot zares, a se je prijela. Vsako leto jo v Ljubljani, sicer ne gre brez logističnih zapletov, priskrbi naš veliki kulinarik, Korošec Zoran Triglav. Ne vem pa, kakšne zveze pri tem uporabi. Kakih 60 do 70 kilogramov tife bo v petek v Mežici. Brez skrbi," še napoveduje Dimec.

Festival vidi Dimec tudi kot odlično priložnost za druženje: "Smisel vsega je fajn preživeti dan v družbi obiskovalcev, kuharjev in organizatorjev." Festival sicer temelji na prijateljski osnovi in ne bo tekmovalnega značaja. Organizatorji, največjo vlogo bo tukaj odigral Narodni dom Mežica, so namreč mnenja, da se z okusi ne da tekmovati, zato kuhinjo prepuščajo Evroviziji in Masterchefu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta