Festival slovenskega jazza: V Žerjavu zaključek s triom Nine Strnad

Urška Polanc Urška Polanc
19.10.2023 07:00

Jutri, v petek, ob 19. uri bo v Žerjavu ob otvoritvi prenovljene ploščadi Mojmirja Sepeta še zaključni koncert 19. Festivala slovenskega jazza s triom Nine Strnad. Z Jaz(z)bino imamo še velike načrte, napoveduje Robi Jamnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Nine Strnad

Načrtovan je bil kot otvoritveni koncert 19. Festivala slovenskega jazza, pa bo zaradi poplav ravno nasprotno: s triom Nine Strnad bodo ta petek zaključili pestro serijo letošnjih festivalskih dogodkov. "Tega koncerta nismo želeli prestavljati v neko drugo okolje, saj bi Žerjavčane in Črnjane, ki so bili najbolj prizadeti, prikrajšali še mi. Izjemen koncert pa je še delno prilagojen Mojmirju Sepetu - v Jazbini namreč želimo držati spomin nanj -, zato se nam je zdelo res primerno, da ga naredimo tam, a bo zdaj pač zaključni," nam je povedal Robi Jamnik z Jazz Ravne.

Nina Strnad, Jazbina: Nina Strnad trio, Žerjav
Arhiv Nine Strnad

V tlakovcih so simboli, note ...

Slednji ga je pred leti spoznal v Ljubljani, kjer se mu je Sepe sam pohvalil, da je on tudi Korošec, saj je bil rojen v Jazbini, 'Jazzbini'. "To so njegove besede, tudi samo pa smo se prej že večkrat tako šalili, saj smo vedeli, da je on tam rojen," dodaja Jamnik. Lani so tako pričeli sodelovati z občino Črno, tam so že odprli spominsko ploščo, posvečeno skladatelju, zdaj pa je ploščad še sveže tlakovana - v tlakovcih so simboli, note, postavljene v konstalacijo oriona, ki se lahko naveže na skladbo Zemlja pleše. "Črjani imajo dva kulturna domova, v Črni in Delavski dom v Žerjavu, ta je malo zapostavljen glede na tistega v centru, mi pa radi iščemo prizorišča, ki so na nek način zapuščena in jih z našim programom skušamo oživljati. To je kot naročeno in počasi razvijamo in na Sepetovo temo pripravljamo še desetletje programa. Z Jazzbino imamo še velike načrte," je napovedal Jamnik.

Sepe je jazzu ostal zvest celo življenje

Da lahko tudi za Nina Strnad Trio trdijo, da pooseblja Sepetovo zapuščino, dodaja, Sepe je bil namreč najprej trobentač, tudi pianist, nato je šel bolj v pop, a jazzu je ostal zvest celo življenje. Z vrhunskim vokalom Nine Strnad, trobento Tomaža Gajšta in klavirjem Marka Črnčeca bodo tako znova malce pobrskali po bogati glasbeni zapuščini Mojmirja Sepeta, slovenskega trobentača, pianista, skladatelja, dirigenta in aranžerja, rojenega v Črni na Koroškem. Obeta se lep zaključek in večer, vabijo z Jazza Ravne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta