(FOTO) Črna na Koroškem: Čezmejni dogodek, ki je pomemben za ohranjanje različnih obrti

Brina Kerič Brina Kerič
18.08.2024 09:44

V Črni na Koroškem so se predstavljali domači in čezmejni umetniki, rokodelci, kuharji in glasbene skupine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brina Kerič

ALP Peca in SPD Zarja iz Železne Kaple sta z dogodkom UmetnoST.KunST povezala različne ustvarjalce iz avstrijske in slovenske Koroške. "Namen dogodka je predvsem čezmejno povezovanje Črne na Koroškem in Železne Kaple. To je naš drugi dogodek, prvi pa je povezal Prevalje in Pliberk," razloži Nika Skudnik, vodja točke Europe Direct Koroška. "Zdelo se nam je, da je smiselno narediti umetniški dogodek in povezati ljudi na teme, kjer morda zmanjka tako interesa kot tudi financ," pojasni. Začelo se je sicer že v torek, ko je Gregor Pokorny iz v poplavah naplavljenega lesa pričel ustvarjal skulpturo, ki je simbol čezmejnega povezovanja. "Predstavlja upanje, gibanje, ta krog življenja, da se vse nekje konča, zlomi, nato pa ponovno začne in gre naprej," opiše Skudnikova. Na sobotni Market brez meja pa so povabili lokalne umetnike, rokodelce, kuharje in glasbene ustvarjalce z obeh strani meje. 

Gregor Pokorny je ustvaril skulpturo iz v poplavah naplavljenega lesa, ki predstavlja krog življenja. 
Brina Kerič

Kuhali, slikali in predstavljali svoje delo

Kljub nekoliko slabšemu vremenu so Market brez meja izpeljali, pritegnil je kar nekaj obiskovalcev, ogledali so si lahko izdelke domačih in čezmejnih umetnikov in obrtnikov. Na dogodku so se predstavljale Črjanske klekljarice in klekljarice iz Železne Kaple, ki se medsebojno dobro povezujejo. "Super je, da se srečamo, da lahko pogledamo, kaj ustvarjajo drugi, in malo poklepetamo," pravi Frida, ki se je predstavljala s klekljaricami iz Železne Kaple. "Dogodek se nam zdi pomemben za ohranjanje naše dediščine oziroma obrti, ki vse bolj zamira," meni Ivanka Šušel. "S klekljaricami iz Železne Kaple dobro sodelujemo, velikokrat smo tam razstavljale, zelo so nam pomagale tudi po lanskih poplavah in pokazale izredno solidarnost, tudi s prispevki," nadaljuje. Poleg klekljaric so se predstavili še drugi rokodelci (Tiskarna JAC, kovač Vlado Zupančič in Toni Brodnik). Na dogodku pa so svoje izdelke in delo prikazali tudi umetniki Monika Jamrozy (Sugarleaf), Miha Britovšek (Skledarna), Nejc Radolič (NeDeRa), Lidija Matul (DANDELI), Doroteja Nahberger (CipherTeya), Martina Šavc (Martinina mašinca), Longo Mai, Coppla Kaša, Martina Traunik, Lisa D in Marika Balode. Velikanske maske pa so poslikali Nina Stopar, Polona Poklukar, Borut Popenko in Andrej Požar. Kot pravi Doroteja Nahberger, ki je razstavljala svoje ilustracije in izdelke, je takšen dogodek odlična priložnost za umetnike, ki še niso tako poznani v lokalni in širši skupnosti, da razširijo svoje ime in se predstavijo širši javnosti.

Za razvajanje brbončic pa so poskrbeli kuharji in kuharice (Črjanske kuharice, Mesarija Lečnik, Miklau Lisi in Zarja - šentice). Povezovanje kuharjev in različnih obrti se zdi super tudi Črjanskim kuharicam. "Danes se predstavljamo z nudli z različnimi nadevi, zraven pa smo naredili še ajdove žgance in kislo juho. Skušamo kuhati tisto, kar so včasih kuhali, ker je to domača košta," razlagajo Črjanske kuharice. Za glasbo so poskrbeli Hedera Vento, Teater na gradu, Nage babe, Thomas Nečemer, SPD Zarja z odlomki iz muzikala Cabaret Celovec Klagenfurt in skupina Deveti dan.

Slikali so tudi na maske. 
Brina Kerič
Za domačo košto so poskrbele Črjanske kuharice.
Brina Kerič
Predstavljali so se številni umetniki in obrtniki. 
Brina Kerič

Več takšnega sodelovanja

Čezmejno sodelovanje podpirajo tudi sodelujoče občine. "Pomembno se mi zdi to medsebojno sodelovanje, ki ga tudi mi kot občina poskušamo krepiti. Današnji dogodek je poln vsebine, poln prikazov domače obrti, hkrati pa bomo dobili tudi novo skulpturo, ki bo ponazarjala lanske poplave in upanje, da se to ne bo ponovilo," pojasnjuje Romana Lesjak, županja občine Črna na Koroškem. "Z Železno Kaplo res dobro sodelujemo, vedno nam priskočijo na pomoč, tudi v času poplav so nam pomagali. Menim, da nas gora Peca zelo povezuje," pravi Lesjakova. "Čezmejnega sodelovanja si želimo na več nivojih, in če ga bomo krepili na takšen način, kot to delamo sedaj, se mi zdi, da bomo to sodelovanje med avstrijsko in slovensko Koroško še okrepili," je prepričana. Kot pojasnjuje Skudnikova, se bo zrcalni dogodek odvil prihodnji petek v Železni Kapli. Dogodka sta sofinancirana iz programa Interreg SI-AT 2021-2027 in sta izvedena v sodelovanju dveh organizacij: Prosvetnega društva Zarja iz Železne Kaple in A.L.P. Peca d.o.o. z Raven na Koroškem.

Brina Kerič
Predstavljali so se tudi številni glasbeniki. 
Brina Kerič
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta