(FOTO) Dobrodelna akcija 10 malic za Škufco, obnova gostilne pač ni hec

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
23.02.2024 12:47

Obrtniki so krenili humanitarno akcijo 10 malic za Škufco v pomoč gostilni Škufca na Prevaljah, ki so jo lanske poplave popolnoma uničile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Cvar: "Obnova gostilne ni hec, zato moramo pomagati."
Igor Napast

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ni pozabila na svoje člane, ki se želijo postaviti na noge po lanskih uničujočih poplavah.Tako so v teh dneh krenili z akcijo "10 malic za Škufco", s katero želijo pomagati svojemu članu Rafaelu Škufci in njegovi družini, saj so poplave uničile družinsko gostilno, ki že več kot 40 let daje kruh vsem družinskim članom in je eden  gostinskih simbolov Prevalj. 

"Pomagati želimo obrtnikom, ki še niso zmogli sanirati svojih lokalov, obratov do konca, da bi lahko pričeli poslovati, med njimi je skorajda najbolj prizadet ravno naš koroški gostinec Škufca, za katerega moramo zbrati sredstva, da bi sanacijo izvedel do konca, ker vsi ukrepi pomoči ne bodo dovolj. Akcija poteka med gostinci, lahko pa se ji pridružijo tudi ostali," je povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar.

Gostilna in picerija Škufca je bila ob lanskih poplavah močno prizadeta.
Tomaž Ranc

Ker je tudi sam gostinec, se še kako zaveda, da obnova gostilne ni majhna stvar, zlasti ko je škoda tako velika. "Obnova gostilne ni hec, sanacija, inštalacija, groba dela, oprema ..." pravi Cvar. Rafael Škufca je tudi sam v preteklosti sodeloval pri več dobrodelnih akcijah.

In kakšne zneske pričakujejo? "10 malic za Škufco pomeni zaokrožen znesek med 60 in 100 evrov, kolikor pač gostinci imamo prometa z 10 malicami in v takem znesku se sredstva že nabirajo, potekala pa bo še v naslednjih tednih," je povedal Blaž Cvar.

Blaž Cvar: "Obnova gostilne ni hec, zato moramo pomagati."
Igor Napast

Kot je dejal Cvar, ocenjena škoda na samem objektu znaša 255.000 evrov, skupaj s škodo na strojih in opremi pa znaša 455.000 evrov. Akcijo so podprli tudi Območno obrtna-podjetniška zbornica Ravne na Koroškem in sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS. Obrtno-podjetniška zbornica ima sklad za humanitarno pomoč obrtnikom, kjer so zbirali pomoč takoj po poplavah za vse prizadete, ampak ko se denar razdeli med številne oškodovance, ta znesek ni tako zajeten, da bi obrtniki prejeli dovolj veliko pomoč - povečini je šlo za nekaj tisoč evrov, nekaj pomoči pa je tudi v obliki dela, zato upajo, da bi lahko tudi s to akcijo pomagali svojim članom. 

Notranjost gostinskega objekta je bila povsem uničena, a bi dejavnost v znani gostilni radi znova pognali. 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta