(FOTO) Eno srce za solidarnost in nov začetek

Brina Kerič Brina Kerič
27.01.2024 16:14

Na 32. tradicionalni prireditvi Gradovi kralja Matjaža je okoli 300 graditeljev ustvarjalo snežene mojstrovine v čast kralju Matjažu. Večina letošnjih mojstrovin ima simbolno sporočilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa iz Male Nedelje vedno poskrbi tudi za glasbo.
Brina Kerič

Na Matavževih travnikih pod nogometnim stadionom Pece, kjer je bil pred leti iztek znamenitih črnjanskih skakalnic, je 35 skupin gradilo snežene skulpture za kralja Matjaža. "Vesel sem, da se nas je toliko zbralo. Vreme nam služi, vzdušje pa je neverjetno," je dejal kralj Matjaž, ki se je sprehajal med graditelji in opazoval skulpture, ki so nastajale.

Kralj Matjaž kot simbol upanja

Prvič so gradove, takrat še na ravnici Mitnek pod Peco, gradili leta 1993, sodelovalo pa je osem ekip. Od takrat so zgradili že preko 1430 sneženih gradov in skulptur. Letos je gradilo okoli 300 graditeljev iz vse Slovenije. Vzdušje je bilo živahno, zimske temperature in sneg so poskrbeli za dobre pogoje za izpeljavo prireditve, sončno vreme pa je privabilo tudi veliko obiskovalcev. "Vsekakor smo izredno zadovoljni, da nam je vreme naklonjeno. Srečo pa smo imeli tudi s snegom," je povedala Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem. Zadovoljna je tudi s številom udeleženih skupin, a poudarja, da bo v prihodnosti treba privabiti več graditeljev. "Razmišljali smo tudi o tem, da bi morali pripraviti posamične kupe snega, iz katerih bi potem graditelji izdelovali snežene skulpture," je pojasnila Lesjakova, ki je s skupino županj tudi sama izdelovala skulpturo iz snega. "Osnovni koncept so poplave, hkrati pa tudi obnova. Da bomo Črno zanesljivo postavili nazaj na noge," je razložila. Da ima tudi sama prireditev simbolični pomen, pravi. "Kralj Matjaž kot lik pomeni neko upanje za Slovence," je povedala županja, ki si želi, da bi se prireditev ohranila in privabila tudi mlade.

32. Gradovi kralja Matjaža 
Brina Kerič

Odstopanja možna z dobrimi argumenti

"Vsi graditelji so dobro razpoloženi, tudi gradnja poteka v redu. Za nadzor pa skrbijo grajski meričniki," še dodaja županja. "Kdo je tukaj glavni? Je parcela v skladu z odmero? Kaj je z dokumentacijo?" so graditelje spraševali meričniki. "Mi pregledujemo, ali so gradovi na pravih parcelah, ali so v skladu z dokumentacijo, in če so skupine razpoložene tako, kot je treba," pojasnjuje meričnik don Rekordnež. "Energija je tista prava, neponovljivo," je prepričan. Kakšne pa so sankcije za tiste, ki pravil ne upoštevajo? "Ali veste, kakšne so sankcije v pravljicah? Vsak je na svoj način junak in tega se do nadaljnjega držimo," pravi grajski meričnik. "Graditelji se držijo pravil. Sicer so delna odstopanja, a imajo kar nekaj dokumentacije, ki jo rešujemo sproti. Dovoljujemo manjša odstopanja, a jih je treba dobro argumentirati," je še dodal. Certifikat za najbolj razigrano ekipo pa so podelili ekipi K24 UltraTrail. "Slišali smo se pred enim tednom, zbrali ideje in se dogovorili, da če smo ekipa K24, potem moramo narediti znak K24," je povedala članica Pika Neža Pajnič, ki je bila tudi kandidatka za Alenčico.

Grajski meričniki skrbijo, da graditelji upoštevajo pravila in velikosti parcel.
Brina Kerič
Gasilci na 32. Gradovih kralja Matjaža
Brina Kerič
Študentska delovna brigada na 32. Gradovih kralja Matjaža
Brina Kerič

Skulpture s simboličnim sporočilom

Že vrsto let pa se prireditve udeležuje Študentska delovna brigada iz Maribora. "Odločili smo se, da to leto posvetimo vso pozornost Črni, vendar nismo pozabili na kralja Matjaža," je pojasnil Vid Pajer. Zgradili so namreč grad, ki ga obdaja obzidje. "Vedno, kadar se bo spustil po jeklenici, bo videl na naš grad in zagledal grb Črne na Koroškem," pravi Pajer in še dodaja, da so mladi, zagnani, polni energije in idej, zato je dinamika v njihovi ekipi odlična. "Tudi letos ciljamo na najvišja mesta," je prepričan. Večina letošnjih skulptur ima simbolični pomen - s srcem za Črno. Ena takšnih je tudi skulptura ekipe iz Male Nedelje. "Radi se hecamo, radi pojemo, radi pa tudi kaj dobrega naredimo," je povedal Boštjan Žerdin. Ekipi, ki je že večkrat osvojila prvo mesto, je letos sicer manjkal glavni graditelj, a kljub temu so prišli, da pokažejo, kaj znajo. "Prireditve se udeležujemo že od samega začetka. Letos smo prišli, da se spet pokažemo, da pokažemo, da smo s srcem s Črno," je povedal Žerdin in pojasnil, da so, ko so poplave prizadele Črno na Koroškem, v njihovi krajevni skupnosti organizirali dobrodelno prireditev in Črni darovali 2000 evrov. "Naša skulptura Eno srce ima simboličen pomen zaradi lanskoletnih poplav. Odločili smo se, da naredimo srce in sklenjene roke, ki simbolizirajo, da skupaj s Korošci poskušamo graditi nove stvari," je še dodal. Letos je po oceni strokovne komisije prva nagrada šla v roke ekipe, ki so jo sestavljali profesorji in dijaki iz Srednje gradbene, geodetske, okoljevarstvene šole in strokovne gimnazije Ljubljana. Sneženo kraljestvo, ki je najlepše v soju bakel, in skulpture, ki so jih ustvarili letošnji graditelji, pa bodo na voljo za ogled, dokler bodo razmere to dopuščale. 

Načrt ekipe iz Male Nedelje
Brina Kerič
Ekipa iz Male Nedelje vedno poskrbi tudi za glasbo.
Brina Kerič

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta