(FOTO in VIDEO) Izredne razmere na Koroškem: Črna v celoti izolirana, Meža in Drava divjata, odnaša mostove in ceste

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
04.08.2023 12:00

Odsekalo del glavne ceste med Poljano in Prevaljami pred bencinsko črpalko, odnaša mostove, dele objektov, tovornjaki in prevozniki, ki običajno parkirajo tu ob prevozih tovora, so ujeti v vodi. Marsikje že brez elektrike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevalje - Poljana, poplave 
Petra Lesjak Tušek

Razmere na Koroškem se po katastrofalnem jutru ne umirjajo - nasprotno, ob ponovnem dežju, ki spet krepi moč, je strah, da se bosta poplavljanje in s tem ogromna škoda, ki jo povzroča voda, nadaljevalo. Črna na Koroškem je še vedno popolnoma nedostopna in izolirana od vseh - nobena pot namreč trenutno ne vodi iz Črne in vanjo, saj so zaprte ceste z vseh strani, tudi iz sosednje Solčave, ki danes ob odrezanosti deli njeno usodo. V Črno tudi ni mogoče priklicati ljudi, ker ni niti signala mobilne telefonije. Številni so zaskrbljeni za svojce, ker jih v Črno ne morejo priklicati in izvedeti, kako so. Dostopi so onemogočeni ali oteženi tudi drugod. Narasla Mislinja je prelomila most na glavni cesti Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem Vrhu.

Proti koncu dopoldneva smo se uspeli prebiti do Prevalj, do začetka naselja Poljana, kjer se cesta tudi odseka, saj je Meža povsem poplavila tako glavno cesto kot travnike in predele hiš okoli. Vprašanje je, ali bo še zdržal most za bencinsko črpalko, če bo popoldne deževje nadaljevalo v tem ritmu, saj mu mu je del konstrukcije medtem že odplavilo. Več mostov je zrušenih po celi dolini, plazovi ovirajo prehode na stranskih cestah do doma oziroma od doma. Manjka že del glavne ceste med Poljano in Prevaljami tik pred bencinsko črpalko, ni več kolesarske poti na tem delu, odnaša dele objektov, tovornjaki in prevozniki, ki običajno parkirajo tu ob prevozih tovora, so ujeti v vodi. Pogled na deročo vodo je strašljiv, po reki nosi debla dreves in tudi cela drevesa, ki so že od vetroloma uničena obležala po tleh. Mostove odnaša praktično povsod, tudi v Mežici, ki je v več delih poplavljena.

Prevalje - Poljana, poplave
Petra Lesjak Tušek

Na bencinskem servisu na Prevaljah je obtičalo več ljudi, predvsem tistih, ki bi se radi vrnili domov z dopusta, tako v zgornjo Mežiško dolino kot preko Holmca v Avstrijo oziroma druge dežele. Voznica avtobusa nam je povedala, da čaka že pet ur, saj z avtobusom ni more dalje. Zaposlena na Petrolovem servisu je delala pozno v noč včeraj, danes pa se, ker nihče drug ni mogel v službo, vrnila na delovno mesto, kjer nadaljuje delo. "To je zdaj tudi edina delujoča pumpa v dolini, ki mora biti odprta zaradi vojske, gasilcev, policije," je povedala. Policist, ki usmerja promet ob Petrolu in je ves čas na terenu, je v glavnem pojasnjeval ljudem, naj počakajo oziroma gredo nekam na varno; tistim, ki so prišli na ogled uničenega predela, pa svetoval, da naj gredo nekam na varno. Podjetniki, ki delujejo tam oziroma tudi v industrijski coni v sosednjih Ravnah, pogledujejo proti svojim halam in jih skušajo zaščititi, nekatere je voda že dosegla in so že utrpeli poslovno škodo. Regija je zaprosila tudi za dodatne protipoplavne vreče, a teh trenutno zaradi prekinjenih prometnih povezav med Koroško in ostalimi deli Slovenije ne morejo dobiti.

Bencinski servis Prevalje
Petra Lesjak Tušek

Gasilci, ki črpajo vodo, so povedali tudi, da je kar nekaj ljudi ostalo ujetih v svojih domovih in da bodo reševali tudi te - prav na tem prevaljskem terenu so aktivirali tudi helikopter.

Slabe so razmere tudi drugod, povsod upajo, da ne bo poslabšanja - zaprte ostajajo vse prometnice med glavnimi kraji na več koncih, razmere se spreminjajo - doline med seboj niso prehodne (Črna - Ravne, Črna - Šoštanj, Dravograd - Maribor, Kotlje - Slovenj Gradec, Mislinja - Velenje itd ...- smiselno je sprotno spremljanje podatkov).

Ponekod ni elektrike in vode, v Mežiški dolini je pretrgan vodovod. Številni ponujajo tudi možnost prenočišč ljudem, ki ne morejo (varno) do doma.

Poplavljena Poljana
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta