(FOTO in VIDEO) Ob zaključku sezone na Peci slovenski smukači leteli kot v Planici

Tomaž Ranc
13.04.2021 13:31
Na prelomnici nad priljubljeno gostilno smukači iz reprezentance leteli tudi po 50 metrov. Trideseterica iz ekipe slovenske smučarske reprezentance navdušena nad štiridnevnim treningom hitrih in tehničnih disciplin na Peci. "Štirje dnevi minusa, za april imaš redko tako srečo," se je smejalo trenerju, domačinu, Alešu Gorzi, ki se je za trening dogovoril z lastnikom smučišča Franzem Skukom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski reprezentantje in reprezentantke so izkoristili izjemne pogoje za trening v bližini doma, ki jih je za trening nudila Peca.
Peca

Zimska sezona na Peci se je za rekreativce letos že končala, za smučarje s slovenske strani meje je to zimo zaradi epidemije sploh ni bilo, so pa odlične pogoje na smučišču minule dni izkoristili člani iz slovenske alpske smučarske reprezentance, ki jim je kot tekmovalcem najvišjega ranga dovoljeno trenirati. Visokogorski zimski pogoji, mraz in sveža snežna odeja na Peci so bili kot nalašč za vratolomne treninge smuka, pa tudi superveleslaloma, veleslalom in slaloma. Postavili so lahko kar štiri proge.

Gorza: Boljše se trenirati ne da

"Trenirali smo štiri dni, od srede do sobote. Pogoji so bili fenomenalni, ujeli smo mrzel val po snežnih padavinah, pogoji so bili dejansko zimski, kot bi bili januarja. Boljše se trenirati ne da. Trenirali smo moška A reprezentanca za hitre discipline, pa ekipa Ilke Štuhec, moška in ženska C reprezentanca, ki nastopa v evropskem pokalu in ekipa Dvornik, tako da nas je bilo skupaj okoli trideset," je razlagal Aleš Gorza, trener v moški A reprezentanci za hitre discipline.

Proga za smuk in superveleslalom je tekla od zgornje postaje vlečnice do spodnje postaje štirisedežnice z atraktivnim skokom na prelomnici nad priljubljeno gastronomsko kočo Alte Zollhütte, nekdanjo carinarnico. Na njeni terasi je ob normalnih pogojih v času zimske sezone ob sončnem vremenu težko dobiti prosto mesto. Tokrat bi turisti imeli videti še kaj več: skoki so bili vratolomni, saj so alpinci leteli tudi več kot 50 metrov.


"Tisti, ki ne zavira, skače povprečno 50 metrov, če je kaj strahu, pač malo manj ... Res je bilo fajn," pravi Gorza. Alpinci so na Peci trenirali že pred finalom v Lenzerheideju okoli 10. marca, tudi takrat je bilo smučišče zaprto. Skok so takrat naredili sami in tja potisnili nekaj snega, tokrat pa to ni bilo niti potrebno, sa je bil na prelomnici rob.

Za smuk minuto in 10 sekund

Skoki so na tekmah svetovnega pokala v Kitzbühlu in drugod lahko še daljši. "Čisto odvisno, kako jih naredijo. Tendenca v zadnjih letih je, da se skoki sicer manjšajo, da je manj nevarno, a povprečno so dolgi med 30 do 60 metrov. V Kitzbühlu je bil letos na začetku prva dva dni spodnji skok prevelik, saj je Paris skočil 78 metrov. Znorel je v cilju, da tako ne gre," razlaga Gorza.

In koliko je časovno trajal smuk na Peci? "Smuk je bil dolg minuto in 10 sekund, enako tudi supeveleslalom, ker smo izpustili prvo cesto. Za trening je to več kot dovolj, za tekmo pa že rabiš več," pove trener in doda, da so načeloma že dogovorjeni, da bo v prihodnji sezoni A ekipa, v kateri sodeluje, ostala v enaki sestavi, tako trenerska kot tekmovalna, priključil se ji bo mladi Savinjčan Nejc Naraločnik, ki je treniral tudi na Peci.

Štiri proge hkrati

Ker je bilo na treningu več ekip in so možnosti to dopuščale, so na spodnji strani sedeženice postavili še slalom in veleslalom, skupaj so stale štiri proge. "Vsi so bili navdušeni, za april imaš redko tako srečo. Prvi dan je bilo zjutraj minus dvanajst, drugi minus 10, tretji in četrti dan pa minus pet oziroma minus štiri. Še ob enih, ko smo se vračali, razen zadnjega dne, sneg ni začel popuščati," se je smejalo trenerju.

V aprilu so tako realizirali štiri dneve za trening v bližini doma, prihodnje dni – od četrtka do sobote –, če bo narava to omogočila, pa načrtujejo trening še na drugem koroškem smučišču ob pomoči svojih sani, s katerimi bodo smučarje potegnili na Kaštivnik na Kopah. Le Boštjan Kline, ki menja materiale, se bo morda odločil še za kak dodaten trening drugje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta