(FOTO in VIDEO) Slovenjgradčan je prvi, ki je koroški hribovski izziv premagal s kombinacijo hoje in letenja s padalom

Nejc Strojnik
07.06.2022 09:28

Bojan Gaberšek je pet koroških vrhov - Peco, Olševo, Raduho, Smrekovec in Uršljo goro - premagal po svoje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrh Pece
Osebni Arhiv

Koroški hribovski izziv K24, ki iz leta v leto postaja bolj priljubljen in uveljavljen, je v osnovi namenjen pohodnikom in tekačem, Slovenjgradčan Bojan Gaberšek pa je zdaj postal prvi, ki je vseh pet najvišjih koroških vrhov premagal s kombinacijo teka in letenja s padalom. "Startal sem v Črni okoli treh zjutraj, od koder sem šel na Peco. Na vrh sem prišel ob sončnem vzhodu. Nato sem poletel v smeri Olševe in pristal ob vznožju, naslednji start je bil ob vzhodnem robu Olševe, da sem imel čim krajšo pot do kmetije Bukovnik. Od tam sem po klasični poti odšel na vrh Raduhe. Začeli so se močni oblaki, super me je potegnilo noter, tako da sem z vrha Raduhe prijadral do vrha Smrekovca. Naslednja postaja je bila Uršlja gora, pristal sem v bližini prelaza Sleme, zlezel še na Uršljo, od koder sem spet poletel in pristal nekaj kilometrov pred Črno ter nato tekel do cilja," pot na kratko opiše Gaberšek, ki je izziv že dlje časa imel na svojem seznamu, a v celoti mu ga še ni uspelo sestaviti. "Nazadnje sem poskušal jeseni, a sem moral zaključiti na Raduhi. Veter je bil premočan."

Vrh Uršlje gore
Osebni arhiv

Tudi tokrat ni bil prepričan, ali mu bo uspelo, saj vremenska napoved ni bila najboljša. "Nato se je odlično poklopilo. In to na dan, ko se mi je zdelo najmanj mogoče. Nisem si mislil, da bo tako, a imel sem čas in sem šel poskusit. Nato se je sestavilo še vreme. Težko je najti toliko vremena, da lahko v enem dnevu poletiš s petih različnih vrhov," razlaga Gaberšek, tudi Guinnessov rekorder v najdaljšem povratnem preletu z jadralnim padalom. Za 90 kilometrov dolgo kombinirano pot in 4 tisoč višinskih metrov, ki jih je naredil peš, je potreboval 11 ur in pol, 65 kilometrov na uro pa je bila največja hitrost v zraku. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da je na hrbtu vseskozi nosil skoraj 9 kilogramov težek nahrbtnik s padalom. "Nisem šel na čas, sploh ne. Bi se dalo še hitreje. Ob pristanku v Črni sem si privoščil skoraj eno uro dolgo malico. Nasploh sem naredil kar nekaj pavz. Osem ur in pol sem bil v gibanju," pove. Kilometrina je torej precej podobna izzivu, ki ga pohodniki v celoti opravijo peš, podobna je tudi trasa. "Sem šel kar v idealnih linijah, marsikdo, ki bi pogledal mojo ruto, sploh ne bi vedel, ali sem šel po zraku ali po tleh. Je pa tale pot K24 tako ali tako speljana idealno, brez odvečnih ovinkov."

Gaberšku, ki velja za enega najboljših slovenskih pilotov in je v zraku praktično vsak dan, izzivov tudi v prihodnje ne bo zmanjkalo. Kmalu si želi opraviti tudi z vedno bolj priljubljenim izzivom everesting, kar pomeni, da bi v enem dnevu rad premagal 8864 višinskih metrov. "To je naslednji načrt. Everesting bom delal na Uršlji gori, gor bom hodil peš, dol pa s padalom. Uršlja gora je za ta podvig zelo ugodna. Dober kilometer višinskih metrov  z Ivarčkega jezera do vrha narediš na razmeroma kratki poti, kar bo lažje, kot da bi delal veliko kilometrino. Ne vem pa, če sem že sposoben narediti skoraj 9 tisoč višincev v enem dnevu, za šest sem prepričan, za preostanek bom moral poskusiti. Da vidim, če bodo noge rekle ja," se nasmehne Gaberšek in doda, da tudi oprema, slabih devet kilogramov ima na hrbtu, ni zanemarljiva.

Vrh Smrekovca
Osebni arhiv
Vrh Olševe
Osebni arhiv
Osebni arhiv
Vrh Raduhe
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta