(FOTO) Na licitaciji vrednejšega lesa pri Slovenj Gradcu znova padali rekordi

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.02.2020 16:06

Najvišjo ceno, dobrih 29.000 evrov, tudi letos dosegel gorski javor rebraš. Razlika med hlodoma, ki sta dosegla prvo in drugo mesto, le 31,92 evra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Helena Jaksetič iz Pivke, njena družina je dobila največ za hlod, in domačin Srečko Bricman, njegov hlod je na dražbi dosegel drugo mesto. 
Andrej Petelinšek

Letošnja 14. licitacija vrednejših lesnih sortimentov, največja tovrstna v Evropi, ki je bila danes prvič na novi lokaciji v Podgorju pri Slovenj Gradcu, je znova postregla z rekordi na vseh področjih. Hlode je pripeljalo kar 865 lastnikov, skupno skoraj dvakrat več hlodovine kot lani. Kupci so lahko izbirali med 6620 hlodi oziroma 6969 kubičnimi metri lesa. Najvišje cene je znova dosegel gorski javor rebraš.

Za hlod je največ dobila družina Helene Jaksetič iz Pivke  
Andrej Petelinsek

"Za nas mala sedmica"

Kupci, bilo jih je 43 (20 slovenskih, en hrvaški, devet avstrijskih, pet nemških, sedem italijanskih in en madžarski), so skupno oddali 21 tisoč ponudb. Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline je povedal, da so bili nad številom ponudb nekoliko presenečeni. "Nekaj kupcev je manjkalo, predvsem italijanskih. A potem smo izvedeli, da je furnirnica Merkscha iz Celja oddala enotno ponudbo za osem italijanskih kupcev in enega iz Švice."

Tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki opravlja tekoče posle, si je ogledala licitacijo, ob njej Srečko Bricman. 
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Učilnica vrednejšega lesa

Visoke cene so poleg javorja dosegle tudi druge drevesne vrste (macesen, oreh, veliki jesen). To pomeni, da je v slovenskih gozdovih veliko kvalitetnega lesa. "Licitacija ni samo prodaja hlodov. Največ je vredno, da se lahko na teh primerih vsi skupaj učimo, kaj je kvaliteten les. Za gozdarje in lastnike gozdov je pomembno, da kvaliteten les prepoznajo. Potem se ne bo več zgodilo, da se bodo najkvalitetnejši javorji rebraši in drugi gozdni sortimenti kurili v pečeh ali prodajali za nekaj sto evrov. To je velika učilnica vrednejšega lesa," je prepričan Jeromel. Zaradi pripomb nekaterih tujih kupcev pri krojenju hlodov bodo v začetku marca v furnirnici Merkscha v Celju organizirali strokovno izobraževanje za gozdarje in člane društev lastnikov gozdov.

Licitacija lesa
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta