(FOTO) Na Ravnah na Koroškem ozaveščali o pomenu preventive v boju z rakom

04.09.2021 09:33
Onkološko društvo OnkoMan je na Ravnah na Koroškem s projektom Krog življenja ozaveščalo o pomenu preventive v boju z rakom. Projekt je zaznamovala 24-urna hoja v Grajskem parku
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Hölcl Praper

Podobno, kot je pri premagovanju te zahrbtne bolezni pomembna ekipa, timsko delo, je bilo tudi pri projektu Krog življenja, katerega osrednja tema je letos pljučni rak. Vsako ekipo, pet jih je v petek in soboto 24 ur hodilo v ravenskem Grajskem parku, namreč sestavlja več članov. "Če jih je 12, bo vsak hodil dve uri in krog bo sklenjen. Hoji se lahko pridružijo tudi neprijavljeni. Vsak je dobrodošel. Tudi ko ti postavijo diagnozo, si sam, nato pa okoli sebe spleteš ekipo znancev, prijateljev, onkologov, radiologov, medicinskih sester in ostalih. To je ekipa, ki ti pomaga prehoditi pot od diagnoze do končnega uspeha. Tudi pri 24-urni hoji je pomembna ekipa, ki ti pot pomaga prehoditi," je projekt opisal predsednik društva OnkoMan, Ravenčan Matej Pečovnik. Društvo opiše kot drugačno, pri projektih želijo stopiti izven okvirov in tudi zaradi tega vplivati na večji krog ljudi.

Ravne izbrali zaradi slabih cestnih povezav Koroške z Ljubljano

V sklopu projekta so na Ravnah potekale tudi številne spremljevalne aktivnosti. Knjigo Belo se pere na devetdeset je predstavila s kresnikom nagrajena Bronja Žakelj, reševalci iz ZRCK Koroške so predstavili temeljne postopke oživljanja, svojo stojnico so imeli študenti medicine, ekipa iz Zdravstvenega doma Ravne je opominjala na škodljivost kajenja, zbrane so zabavali člani Ansambla Rosa. V soboto sta bila na vrsti še nogometni turnir za selekcijo U9 in predavanje o zdravi prehrani. Za konec, ko je bil Krog življenja sklenjen, pa sta nastopila stand-up komika Perica Jerković in Admir Baltić. Podoben dogodek so leta 2019 na Ravnah že izpeljali, lani ga zaradi znanih razlogov ni bilo, za prihodnje leto pa v društvu OnkoMan upajo, da bo situacija lažja in da bodo vse skupaj lahko načrtovali na daljši rok in ne z danes na jutri kot letos.

"Ravne smo si izbrali zaradi slabih cestnih povezav Koroške z Ljubljano. Pacienti iz Koroške morajo poleg mukotrpnega zdravljenja premagovati tudi izredno dolgo pot do glavnega mesta. Predstavljajte si, da vam radiolog predpiše 27 obsevanj, kar pomeni 27 voženj v Ljubljano. Že tako imaš slab imunski sistem, nato te udari še ta pot," razloži Pečovnik, ki je vesel, da je ravenska občina izkazala posluh in da je župan Tomaž Rožen prevzel častno pokroviteljstvo.

Na Koroškem odkrijejo nadpovprečno število rakavih obolenj

Zadnji podatki, ti so za leto 2018, kažejo, da sta bila v Sloveniji odkrita 15.902 primera raka, od tega 626 na Koroškem. Preračunano na starostno standardizirano stopnjo, je bila pojavnost na 100.000 prebivalcev v Sloveniji 415,1, na Koroškem pa 456,1. Leta 2018 je v celotni državi zaradi vseh vrst rakavih obolenj umrlo 6547 ljudi, med njimi 224 na Koroškem. Stopnja umrljivosti v tej regiji je nekoliko nižja od vseslovenske, je pa umrljivost zaradi raka sapnika, sapnic in pljuč na Koroškem višja, kot je slovensko povprečje. "Na Koroškem smo vodilni po samomorih in depresiji, pri čemer psihostanje izrazito vpliva na pojavnost vseh vrst raka. Tudi prekomerno uživanje alkohola in kajenje sta razvadi in navadi, ki nam nista všeč in na katerih bi morali Korošci delati bolj intenzivno. Vse to so dejavniki, na katere lahko vplivamo," je izpostavila zdravnica Ivica Podrzavnik iz Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi.

V društvu OnkoMan vseskozi glasno opozarjajo na preventivne programe, pri čemer velja izpostaviti, da je odzivnost na vabila za program Svit na Koroškem boljša od slovenskega povprečja, največ se jih odzove v Mislinji. Nekoliko slabša od slovenskega povprečja pa je odzivnost v programu Dora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta