(FOTO) Ravne na Koroškem: Festival Čiči v znamenju čebel

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
13.06.2022 08:57

Šestih Knjižnih olimpijskih iger se je udeležilo sedem ekip, največ doslej. Sproščeno, zabavno in tudi poučno druženje, so se strinjali vsi udeleženi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katja Čop iz KOK je demonstrirala izvedbo prve discipline. Koliko knjig pa vi (pre)nesete?
Andreja Čibron Kodrin

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem (KOK) so zadnja leta pred korono s festivalom Čiči. Zmeraj prinesi si koco! na široko odprli vrata poletju in sezono branja pod grajsko magnolijo. Po dveletnem premoru so festivalsko dogajanje znova obudili minuli četrtek in petek. Rdeča nit dogodkov so bile čebele, saj je KOK sodelovala pri projektu Čebela bere med. Potem ko so se zvrstili prireditev Bučelarček pripoveduje, ko so več kot tristo predšolskim otrokom člani čebelarskega društva pripovedovali o čebelah in čebelarstvu, in delavnica za mlade o osnovah sitotiska s tiskanjem čebeljega motiva na bombažno vrečko ter koncert Zvezdane Novaković Zven s Komorno zasedbo Grlenice, je sledil vrhunec festivala s 6. Knjižnimi olimpijskimi igrami (KOI). V KOK so jih opredelili kot ekipni četveroboj v zabavnih knjižno-olimpijskih disciplinah, ki zahtevajo bralne in tudi motorične spretnosti.

Katja Čop je demonstrirala izvedbo discipline Koliko knjig pa vi (pre)nesete?
Andreja Čibron Kodrin

"Naše Knjižne olimpijske igre so posebnost in tudi že prepoznane v slovenskem knjižničnem prostoru. Rastejo iz leta v leto. Toliko ekip, kot jih je bilo letos, še nismo gostili," je bila sredi omizij sedmih tričlanskih ekip iz vrst knjižničnih projektnih partnerjev iz lokalnih akcijskih skupin (LAS) in sodelujočih knjižnic odziva vesela bibliotekarka Simona Vončina, vodja projekta KOI, ki je prireditev izpeljala skupaj s sodelavkami Katjo Čop, Blanko Kasper in Simono Šuler Pandev ter članicami olimpijske komisije: direktorico KOK Ireno Oder ter sedanjo in nekdanjo predsednico Društva bibliotekarjev Koroške, Branko Mrđenović in Leo Vaukan, obe KOK.

Po ogledu KOK so se ekipe pomerile v štirih tradicionalnih disciplinah. Najbolj športna je bila lepotna čitalnica, ko so tekmovalci s tremi knjigami na glavi prehodili določeno razdaljo, če pa so jim na poti padle na tla, so morali ponovno na štart. Največ točk je pripadlo najhitrejšim in najspretnejšim. Knjižni maraton pa je zahteval druge vrste koncentracijo, saj so v omejenem času prebrali članek, potem pa brez ponovnega branja odgovarjali na vsebinska vprašanja. Tretja disciplina je prinesla izziv reševanja raznovrstnih ugank, tudi narisanih, rešitve tovrstnih so denimo razkrile naslove knjig. Paradna disciplina poligon med knjigami pa je pokazala, katera ekipa se bolje znajde med knjižničnimi policami in prej najde zahtevane knjige z izžrebanega seznama, si jih izposodi in pride na cilj.

Udeleženci 6. Knjižnih olimpijskih iger (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin

"Lepo druženje je, malo zabave in malo učenja. Pogrešali smo že druženja v živo. Na KOI sem prvič. Pomembno je sodelovati, ni važno, kdo zmaga. Imam pa dobre občutke glede naše uvrstitve," nam je še pred zadnjo disciplino povedala Kristina Oder iz Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Ni se motila, njena ekipa je bila na koncu druga, pred tretjeuvrščeno ekipo ravenskih čebelarjev. Zmagala je ekipa LAS Raznoliki. "Super je bilo, zanimive igre in medalje, naša prednost je bila hitrost. Prihodnje leto bomo pod pritiskom," se je smejalo enemu od članov, Primožu Krofliču.

Čeprav se je festival Čiči končal, se tematsko dogajanje nadaljuje. V prihodnjih, vremensko ugodnejših dneh sledi razstava fotografij avtoric Nike Hölcl Praper in Simone Vončina na drevesnih deblih v Grajskem parku. Do konca junija bo v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana v KOK mogoče obiskati Čebelarski učni kotiček, ki je urejen kot izobraževalno-didaktični pripomoček in skozi igro omogoča spoznavati pomen čebel za naše okolje. Na voljo je tudi tematska slikanica, ki je nastala v sklopu projekta Čebela bere med. V Stripoteki KOK pa bo do 12. septembra na ogled razstava del vrtčevskih otrok in učencev, prispelih na stripovski natečaj Prigode iz Čebelograda.

Utrinek iz lepotne čitalnice – s tekmovanja v hitri hoji na kratke proge s knjigo na glavi, zmagovalec je najspretnejši tekmovalec. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Utrinek iz lepotne čitalnice – s tekmovanja v hitri hoji na kratke proge s knjigo na glavi, zmagovalec je najspretnejši tekmovalec. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Utrinek iz lepotne čitalnice – s tekmovanja v hitri hoji na kratke proge s knjigo na glavi, zmagovalec je najspretnejši tekmovalec. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Ekipe med tekmovanjem v hitrem branju (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Ekipa Čebelarskega društva Ravne na Koroškem (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Ekipa LAS MDD (Mislinjske in Dravske doline) (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
V sklopu tretje discipline, poimenovane zanka uganka, so bile tudi narisane uganke avtorja Boštjana Časa, rešitev je razkrila naslov knjige. Simona Vončina iz KOK je pomagala z namigi. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Ekipe so izžrebale nalogo v četrti disciplini poligon med knjigami. Na fotografiji Simona Šuler Pandev iz KOK (tekmovalce je popeljala tudi skozi knjižni maraton) in ekipa LAS MD (Mežiške doline). (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Zmagovalna ekipa LAS Raznoliki (LAS Raznolikost podeželja, Celje). Najboljše tri ekipe so prejele posebne kolajne v obliki knjige, izdelek Igorja Kužnika. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Najboljše tri ekipe: drugouvrščene slovenjgraške knjižničarke, zmagovalci iz LAS Raznoliki in tretjeuvrščeni ravenski čebelarji. (foto: Andreja Čibron Kodrin)
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta