(FOTO) Srečanje krvodajalcev v Slovenj Gradcu, Konrad Koren je kri daroval že 141-krat

Nejc Strojnik
08.06.2022 15:48

V Slovenj Gradcu so se srečali krvodajalci iz Mislinjske doline, ki so kri darovali več kot 50-krat. "Krvodajalstvo je moj način življenja," pravi rekorder Konrad Koren.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konrad Koren je kri daroval že 141-krat.
Nejc Strojnik

Krvodajalstvo je v Sloveniji prisotno od leta 1945, ko so odvzeli in shranili prve enote krvi. Od takrat se je mreža krvodajalcev precej razširila, še vedno pa je ljudi, ki se odločijo za to plemenito dejanje, premalo. Vsako leto se nanje spomni Območno združenje (OZ) Rdečega križa Slovenj Gradec, ki je pristojno za Mislinjsko dolino. "Takih srečanj se iskreno razveselimo. Da se spoznamo, poklepetamo. Sam bi si sicer želel, da bi imeli združenje, da bi bili bolj povezani. Gre namreč za precej veliko število ljudi," je dejal Konrad Koren, ki je kri daroval že 141. in je rekorder v Mislinjski dolini. "Po eni strani res s tem rešujem življenja, po drugi strani pa je krvodajalstvo postalo moj način življenja. Eni se ukvarjajo z atletiko, drugi z boksom, jaz pa sem krvodajalec," razloži Koren, ki kri daruje že 40 let. A počasi bo moral to končati, saj se približuje 65. rojstnemu dnevu, ki pomeni zgornjo starostno mejo.

Nejc Strojnik

V OZ Rdečega križa Slovenj Gradec pogrešajo predvsem mlade krvodajalce. "Zelo se trudimo, da bi jih pridobili. Izvajamo predavanja po srednjih šolah, kličemo, vabimo … Težko jih je navdušiti, odstotek je precej majhen. Navadno se želja po krvodajalstvu prenaša s staršev ali starih staršev na otroke in vnuke," pravi sekretar Timetjan Lesjak, ki upa, da se krivulja obrne, saj so potrebe po krvi velike, primanjkljaj pa je ogromen. Za darovanje krvi se sicer odloči 66 odstotkov moških in 34 odstotkov žensk, v Sloveniji pa je trenutno 62.000 krvodajalcev, pri čemer jih 2 odstotka kri daruje vsake tri mesece, kar je najpogosteje mogoče.

Nejc Strojnik

Konrad Koren je prepričan, da bi mlade lahko privabili s kakšnim dodatnim dnevom dopusta: "Največ mladih pristopi ravno zato, da dobijo dopust. Včasih sta bila prosta dva dneva, zdaj so skrčili na en dan, pa še to je vprašanje, koliko delodajalcev svojim zaposlenim sploh dovoli, da darujejo kri." Pri nas je za pridobivanje in zagotavljanje zadostnega števila krvodajalcev odgovoren ravno Rdeči križ Slovenije, ki je tudi organizator krvodajalskih akcij na državni ravni. Za zbiranje, predelavo, testiranja ter oskrbo s krvjo in krvnimi pripravki pa je nadalje pristojna transfuzijska služba. Da so krvodajalci še kako pomembni, je bil na srečanju jasen tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler (župan Mislinje Bojan Borovnik je bil zaradi službenih obveznosti odsoten). "Opravljajo čudovito poslanstvo, s katerim pomagajo ljudem, ki to pomoč potrebujejo. Prav je, da se jim na simboličen način, s srečanjem, zahvalimo. Zadnji dve leti zaradi epidemije tega druženja ni bilo, letos pa smo krvodajalce, v želji, da to počnejo še naprej, spet povabili," je dejal Klugler in še posebej izpostavil tiste, ki so kri darovali stokrat in več ter so s tem postali krvodajalski vitezi.

Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta