(FOTO) V Slovenj Gradcu risali z ogljem, grafitirali in plesali

Brina Kerič Brina Kerič
21.07.2024 19:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt Gremo v mesto (tudi ob nedeljah) je namenjen oživljanju mestnega jedra.
Brina Kerič

Nedelja v Slovenj Gradcu je bila znova ustvarjalno obarvana. V procesu oživljanja mestnega jedra so v Mestni občini Slovenj Gradec (MOSG) pod že uveljavljenim Spoturjevim sloganom Gremo v mesto pripravili številne aktivnosti. Med drugim želijo v staro mestno jedro poleg velikih prireditev ob petkih in sobotah, ki jih ljudje že dobro poznajo in pritegnejo množice, poskrbeti za manjše: sproščeno ulično dogajanje eno nedeljo v mesecu med 14. in 17. uro. 

Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) je tokrat pripravila številne aktivnosti za obiskovalce vseh starosti. Lahko so se preizkusili v risanju z ogljem in v izdelovanju maskote Vrančka Kokija, kar je bilo namenjeno predvsem najmlajšim obiskovalcem. Opazovali so lahko tudi risanje grafitov in plesne točke, omogočen je bil tudi brezplačen vstop v galerijo, s kustosom Markom Košanom pa so se lahko odpravili na voden ogled po skulpturah v mestnem jedru.

"Namen je spodbuditi ljudi, da bi prišli v mesto tudi ob vikendih, da bi se tukaj nekaj dogajalo, da bi se med seboj družili, ne nazadnje pa tudi, da se na ulici predstavimo institucije, ki smo v mestu in ponujamo marsikaj kvalitetnega," pravi Petra Čeh, direktorica KGLU. 

Znova so ponudili voden ogled po skulpturah. "Letos smo ga izvedli že v spomladanskem terminu in je bil lepo obiskan, zato smo se odločili, da ga ponovimo tudi v tem terminu," razlaga Čehova. Želijo si, da bi bilo to zanimivo tudi za goste, ki prihajajo od drugod, ne le domačine. "Slovenj Gradec potrebuje takšne dogodke, ne le otroci, temveč tudi odrasli. Tudi odziv je odličen," pa pravi Danica Jeromel, sodelavka v KGLU.

Obiskovalci so se preizkusili v risanju z ogljem.
Brina Kerič

So grafiti za v galerijo?

Aljaž Rogelj in Tilen Časar sta obiskovalcem predstavljala risanje grafitov. V Slovenj Gradcu sta se predstavila prvič. "Delam dosti takšnih dogodkov, tudi delavnice za mlajše in starejše," pravi Časar. Takšni dogodki so jima všeč, ne dojemata jih kot promocijo, raje uživata v procesu ustvarjanja. "Danes predstavljava vsak svoj stil grafitiranja," razlaga Rogelj. "Pri grafitih imaš dve šoli. Pri eni ustvarjaš karakterje, za kar se bolj specializira Rogelj, pri drugi pa ustvarjaš črke, za kar se specializiram jaz," pojasnjuje Časar.

"Danes smo že v dobi, ko takšne stvari pridejo tudi v galerije. Nekateri so za, drugi so raje prosti. Zdi se mi, da pašejo v galerijo, po drugi strani pa morajo vseeno ostati na ulici, drugače niso grafiti, gre le za ulično umetnosti," razmišlja Časar.

Mestno jedro so to nedeljo preplavila risarska platna, ki so bila nastavljena pri spomenikih in pod drevesnimi krošnjami. "Na platna z ogljem rišemo veduto mesta. Vsako platno je postavljeno na drugo stran mesta, tako da si lahko vsak izbere svoj motiv," nam pojasnjuje Nika Praprotnik Žmavcer, likovna pedagoginja, ki je pri risanju opazovala ustvarjalce in jim tudi svetovala. Risanja sta se lotili tudi Ajda in njena mama Ana, domačinki, ki sta se tovrstnega dogodka udeležili že drugič. "Danes rišem to stanovanjsko stavbo," nam pojasnjuje sedemletna Ajda. "Všeč mi je, da se lahko povezujejo različne generacije, da lahko nekaj počnemo skupaj," pa pravi Ana. "Prišla sva zato, ker radi pridemo v mesto, najraje pa takrat, ko ni avtomobilov. Podpiramo takšno dogajanje, sploh če so dogodki namenjeni kreativnosti," pa pravi Lucijan Perger.

Tilen Časar in Aljaž Rogelj sta predstavila risanje grafitov.
Brina Kerič

Še dve takšni poletni nedelji

"Za nami sta že dve tovrstni nedelji, vsaka s svojim čarom. Njihov namen je oživiti mestno jedro s preprostim, manj zahtevnim uličnim dogajanjem na dan, ko se ljudje po nedeljskem kosilu radi odpravijo na sprehod v mesto, na sladoled ali kavo. Pri tem nismo in ne želimo pozabiti na nobenega od ponudnikov v mestnem jedru, pri čemer tudi ne želimo narekovati, kako - če sploh - naj se v dogajanje vključijo. Presojo o tem prepuščamo njim," pojasnjujejo pri MOSG. Kot pravijo, so veseli, če se v posebno nedeljsko dogajanje vključuje vedno več gostincev in trgovcev, s čimer lahko obiskovalcem ponudijo še več.

Poletje v Slovenj Gradcu bo še naprej pestro, sledita pa še dve podobni nedelji v mestu. Osemnajstega avgusta bosta za dogajanje poskrbela Koroški pokrajinski muzej in Združenje zgodovinskih mest Slovenije, 15. septembra pa Pastoralna zveza župnij Slovenj Gradec, prostovoljna gasilska društva, Športna zveza Slovenj Gradec in Kulturni dom Slovenj Gradec.

 
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta