(FOTO) V spomin na sedem padlih partizanov tradicionalna komemoracija pri sv. Neži

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.01.2024 14:00

V gozdu pri sv. Neži so se poklonili spominu na talce, ki so jih leta 1945 iz dravograjskih zaporov prignali gestapovci in po mučenju ustrelili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komemoracija pri sv. Neži
Timotej Žvikart

Vsako leto je ena prvih spominskih slovesnosti proslava v gozdu nad sv. Nežo v spomin na sedem talcev, ki so jih tam pobili gestapovci.  Tradicionalna prireditev v spomin na žrtvovana življenja za domovino, svobodo, mir in lepši jutri je potekala minulo soboto. Udeležilo se je je veliko ljudi, med njimi tudi svojci padlih, predstavniki borčevskih organizacij, veteranov.

Tradicionalna prireditev že vsa leta poteka na mestu, kamor so 12. januarja 1945 gestapovci iz dravograjskih zaporov prignali sedem talcev. Naprtili so jim zaboje z municijo in jih prisilili, da so jih nesli k sveti Neži na Selovcu. Tam so jih mučili in zverinsko pobili. Zadnje kilometre pred usmrtitvijo so morali ujeti partizani prehoditi bosi, po snegu, ledu in mrazu. Na tem mestu (v gozdu nad cerkvijo sv. Neže) stoji spomenik, zasnovan iz sedmih grobo obdelanih granitnih kamnov z imeni pobitih talcev: domačina Ivana Menarta - Čiča, Alojza Kavtičnika - Toma, Pavla Stropnika, Ferdinanda Gostenčnika - Brka in njegovega sina Ferdinanda, Andrejčka  Kotnika - Juričevega Drejčka ter neznanega partizana.

Timotej Žvikart

Udeležence sobotnega srečanja je nagovoril predsednik občinske organizacije ZB za vrednote NOB Maksimilijan Večko. Kot je spomnil, so gestapovci pobita in iznakažena trupa pustili ležati v naravi, šele čez nekaj dni jih je našel eden od domačinov. Kmetje so se potem dogovorili, da pri cerkvi sv. Neže izkopljejo skupni grob in mrtve tam pokopljejo.

Venec so k spomeniku položili župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen, Stanislav Ovnič, predsednik ZZB NOB Mežiške doline, in Gvido Jančar, predsednik ZB za vrednote NOB Črna na Koroškem.

Timotej Žvikart

V kulturnem programu na dogodku, ki ga je pripravila občinska organizacija ZB za vrednote NOV Ravne na Koroškem, sta nastopila učenca OŠ Juričevega Drejčka, zapel je Mešani pevski zbor Kristl Markovič – Mato, članica gledališke skupine Koroški medgeneracijski center Viktoriji Pisar je recitirala poezijo Karla Destovnika - Kajuha, tri pevke iz ženskega zbora Karantanke Melania, Anita, Suzana pa so zapele dve pesmi. 

Prihodnje leto bo na proslavi še posebno slovesno, saj se bodo žrtev okupatorjevega zločina spomnili ob osemdeseti obletnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta