(FOTO) Zmagovalec K24 traila Jon Lihteneger Vidmajer je podrl svoj osebni rekord in presenetil samega sebe

Urška Polanc Urška Polanc
10.08.2024 11:00

Tokratni trail je pritegnil tekače in pohodnike iz Slovenije in tujine, prijavljenih je bilo prek 800 tekačev iz več kot 20 držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K24 Ultra trail race, Jon Lihteneger Vidmajer
Urška Polanc

Navdušeno so v Črni na Koroškem pričakali zmagovalca najdaljše tekme K24 ultra trail race Jona Lihtenegerja Vidmajerja. Črna že tudi nasploh med tekači slovi po tem, da jih tu pričaka največ navijačev. Tokratni trail je pritegnil tekače in pohodnike iz Slovenije in tujine, prijavljenih je bilo prek 800 tekačev iz več kot 20 držav.

Domačin Jon Lihteneger Vidmajer je podrl svoj osebni rekord, traso dolgo sto kilometrov je premagal v 11 urah in 35 minutah, kar je 4 minute hitreje kot pred dvema letoma. Ne bi šlo brez podpore svoje Urške, ki ga je pričakala v cilju in skupaj s prijateljicami spremljala vso pot, nam je povedal v cilju. Da je vročini hudo pritiskala že v zgodnjem dopoldnevu, je dodal tekač, ki sicer raje teče ponoči. "Tudi noč ni bila ravno hladna, pričakoval sem, da bo bolj. Zrak je bil zelo suh. Mislim, da sem zdaj na tej tekmi spil največ tekočine, ti krči na koncu v cilju pa so tudi posledica te zelo močne vročine čez Žerjav," nam je povedal in dodal, da dnevnim tekačem v vročini ne bo lahko. Da je sicer pred dvema letoma rekel, da svojega rekorda sam več ne bo podrl, a je očitno imel še nekaj rezerve in presenetil samega sebe, je še dejal.  

K24 Ultra trail race, Jon Lihteneger Vidmajer
Urška Polanc

Slabo uro po prihodu v cilj je čestital še drugouvrščenemu kolegu Tilnu Potočniku. "Vzpon na prvo goro, Peco, sva naredila skupaj, potem pa je zaostal in ga nisem več videl, razen na Raduhi, kjer se del poti srečata. To ni značilno zame, da začnem na prvih mestih in vodim, presenetil samega sebe. Najtežje je bilo na Raduho, ko sem imel tako hude krče, da sem se moral večkrat ustaviti in počakati, da minejo. Tako da je mogoče tudi tam nekaj minut šlo," še razmišlja zmagovalec. Kaj pa mu pomaga, smo ga še vprašali. "Ko se pojavijo krči, je že prepozno, res je, da sem kar slabo jedel, kar je verjetno tudi prispevalo," je še dodal v družbi svoje stalne ekipe. Slednja ga spremlja na vseh tekmah in jim je resnično hvaležen, saj mu dajejo dodatno motivacijo. Na tej dirki mu je všeč tudi, da ga na postajah vsi poznajo, v cilju pričaka veliko znanih obrazov. Da bo večino dneva presedel, a zanj zdaj še ne sledi počitek, svojim se mora namreč odolžiti s kakšnim kosilom, tudi sam pa mora nadomestiti izgubljeno, vse tekočine, obeta se še prava koroška 'gavda', nam je povedal nasmejan. 

Poleg čestitk ob odličnem drugem mestu na stokilometrsko preizkušnjo je Tilen Potočnik iz Velenja prejel še skupinsko čestitko za svoj 44. rojstni dan. Dobrovoljni navijači so mu v cilju zapeli. Tudi Potočnik je takoj po prihodu v cilj povedal, da se ponoči ni tako ohladilo, kot je pričakoval in je bilo tudi zanj vseskozi nekoliko pretoplo. Pred dvema mesecema si je zlomil roko, zato je bil nekoliko bolj previden ob spustih, nam je še zaupal. 

 

Tilen Potočnik je bil drugi.
Urška Polanc

 

Tilen Potočnik, K24 Ultra trail
Urška Polanc

Tradicionalna udeleženka K24 je tudi Štajerka Martina Klančnik Potrč, ki se v Črni počuti kot doma. Tokrat je tekla na 50 kilometrov in zmagala. Po zadnjih daljših preizkušnjah se je odločila za bolj umirjen tempo, a še vedno je bila najbolj prepričljiva. Na najdaljši trasi je bila najboljša Aja Kozinc, ki je tekla pod 14 urami in bila absolutno, tudi v moški konkurenci, šesta, ter je v ženski konkurenci postavila nov rekord proge.

Z znano črnjansko kuharico Slavico Simetinger na čelu so se v Črni odpravili tudi na košta trail. Slavica Simetinger in Sonja Joni sta pripravili glavnino koroških jedi za kulinarični pohod, začelo se je s krompirjevo juho in rženim kruhom, nadaljevalo s klobasami in hrenom, osrednjo jedjo pri Prauhartu grumpi in krompirjevo solato, še enim slastnim postankom na kmetiji Cvelbar z moštom, končalo pa v naravnem parku Bistra, kjer bodo za posladek kločevi nudli Petra Lenčeta. Za izravnavo telesne temperature so na povsod ponudili tudi šnops in medico.

 

Košta trail, Črna na Koroškem, K24 ultra trail
Nace Zavrl

 

Nace Zavrl

 

Večerni del prireditve - na cilj so zadnje tekmovalce pospremili ob prehodu v nov dan - so sklenili s koncertom Mi2 in bendom mladih Korošcev One plan. Oboji so navdušili občinstvo, ki je plesalo in prepevalo. Tone Kregar je izpostavil tudi zmago Korošice na olimpijskih igrah v Parizu - neprekosljivo plezalko Janjo Garnbret, skupaj so z zbranimi glasno preprevali nekoliko spremenjeno verzijo pesmi "Bila je zlata kot med ..." Trail so pomagali izpeljati prostovoljci, bilo jih je okoli 130, brez njih si oskrbe na okrepčevalnih postajah ne bi bilo mogoče zamisliti. Na prelomu v nov dan oziroma po polnoči so pritekli še zadnji tekmovalci na 100 kilometrov, navijači so vsakega pospremili na cilj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta