Gradbeništvo med kladivom in nakovalom podražitev

14.08.2021 06:15
Podražitve gradbenih materialov ter njihovo pomanjkanje in zamude pri dobavi povzročajo težave. Nekatere občine težje najdejo izvajalce. Kdo bo plačal odstopanja?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi bloki na Sončnih ozarah Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Hitro naraščajoče cene gradbenih materialov in zapleti pri njihovih dobavah povzročajo težave tudi slovenskim gradbenim podjetjem, ki imajo sicer dela dovolj, saj je gradbeništvo v polnem razmahu. Cene nekaterih materialov so se med izvajanjem investicij dvignile za 40 odstotkov in več, na drugi strani pa gradbena podjetja skoraj ne morejo oziroma zelo težko dvignejo pogodbeno dogovorjene cene, kar jim povzroča finančne težave.

Bazenski kompleks v Slovenj Gradcu bo dokončan prihodnjo pomlad. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Tudi zaradi vsega naštetega se na občinske razpise prijavi zelo malo ponudnikov in izbrani ponudniki gradbenih del ne začnejo v dogovorjenem roku oziroma se jih lotijo s premalo številčno ekipo.

Pritiski na cene

Občina Mežica je večino postopkov javnih naročil za izbiro izvajalca gradbenih del izvedla že pomladi, ko je bil interes gradbincev za pridobitev del še dokaj velik. Tudi ponudbene cene so bile takrat še dokaj ugodne. "Sedaj pa opažamo, da so gradbena podjetja s svojimi razpoložljivimi kapacitetami zasedena do konca leta in se na objavljena javna naročila prijavi manj ponudnikov. Pojavljajo se tudi situacije, ko že izbrani ponudniki ne začnejo delati ali pa se del lotijo s premalo številčno gradbeno operativo," navaja direktor mežiške občinske uprave Blaž Šaloven.

Pri njih so trenutno še vse investicije v proračunskih okvirih, če pa se bodo pojavila kakšna nepredvidena odstopanja, bodo zadeve reševali sproti, odvisno od posamezne situacije. Tudi v Črni na Koroškem opažajo, da se na objavljene razpise prijavlja zelo malo ponudnikov ali ponekod celo nihče. Veliki so pritiski na cene, ki so precej višje kot v preteklosti in nemalokrat odstopajo od projektantske ocene. "Na terenu se to odraža na način, da smo že sredi avgusta in še ni opravljena niti polovica gradbenih del, načrtovanih za letos," pove županja Romana Lesjak.

V Slovenj Gradcu se gradi nov bazenski kompleks. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

"Tudi v Mestni občini Slovenj Gradec z zaskrbljenostjo opažamo precejšen porast cen gradbenih materialov, kar na neki način ogroža tudi naše aktualne investicije. Pogosto nastane razkorak med projektantskimi (o)cenami od cen na trgu. In ker za investicije občina zagotovi proračunska sredstva glede na višino in znesek projektantskih ocen, lahko odstopanja povzročijo težave pri oddaji javnih naročil," nam je povedal župan Tilen Klugler.

Trenutna podražitev surovin in gradbenih materialov je težava globalnega trga, s posledicami, torej z višanjem končnih cen, pa se moramo žal soočiti investitorji, še dodaja Klugler, ki verjame, da imajo težave tudi izvajalci ali dobavitelji, vendar se morajo občine opirati na zakonsko podlago, kdaj lahko izvajalec zahteva povišanje sredstev za plačilo investicije. Vsekakor pa se ne dogaja, da bi občina plačevala več, kot je zapisano v pogodbi.

Tudi dvakrat več za material

Da so razmere zahtevne, vendar nanje nimajo vpliva, pa pravijo v gradbenih podjetjih, kjer so se znašli med kladivom in nakovalom, saj se jim gradbeni materiali dražijo, na drugi strani pa ne morejo dvigovati pogodbeno dogovorjenih cen. "Podražitve nekaterih gradbenih materialov smo zaznali, najbolj betonskega in konstrukcijskega jekla, geotekstila in kanalizacijskega materiala. Denimo betonsko jeklo se je v letu dni podražilo za več kot 40 odstotkov. Hkrati pa so se zaradi pomanjkanja določenih materialov podaljšali dobavni roki oziroma nastajajo zamude pri dobavi," pojasnjujejo v družbi Kolektor Koling, ki med drugim gradi bazenski kompleks v Slovenj Gradcu.

Trenutno v Kolektor Gradbeništvu težave obvladujejo, vendar bi lahko imele podražitve velik vpliv na finančni rezultat pri večjih infrastrukturnih projektih, pridobljenih v preteklih letih. "Gre namreč za razmere, na katere nimamo vpliva ne izvajalci ne naročniki. Vendar ostajamo optimistični, da se bosta dobava in ponudba povečali, s čimer bi se položaj lahko normaliziral."

Tudi v skupini Vertis s sedežem na Ravnah na Koroškem, ki povezuje gradbeno podjetje Vertikala-X, investicijsko družbo Prisoje in proizvodno podjetje SkySteel, se prav tako soočajo z velikimi podražitvami osnovnih gradbenih materialov in tudi z občasnimi motnjami pri dobavah.

Novi bloki, Sončne ozare Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Trend rasti cen nabavnih materialov so zaznali že lani, letos spomladi pa je bila rast skokovita. Največje podražitve so pri kovinskih izdelkih. Jekla za konstrukcijske izdelke (ograje, nadstreški ...) so se v dobrega pol leta podražila za približno sto odstotkov. Pri osnovnih gradbenih materialih je največja podražitev pri železu za armirane betone (rebrasto železo, armaturne mreže) za okoli 70 odstotkov, na termo- in hidroizolativnih materialih od 20 do 40 odstotkov. Z določenimi podražitvami se dnevno srečujejo tudi pri drugih materialih in storitvah. Po nekaterih ocenah se bo gradnja podražila do 30 odstotkov.

"Podražitve so v veliki meri povezane s pomanjkanjem materialov in surovin, ki so posledica koronskega obdobja in globalnih dogajanj. V takih razmerah - predvsem na področju že podpisanih projektov v teku - se izrazita finančna stabilnost in prilagodljivost investitorjev in izvajalcev. V prednosti so izvajalci, kot je Vertikal-X, ki izvajamo projekte zelo hitro in je rok od podpisa pogodb do predaje objektov zelo kratek," je povedal Andrej Gradišnik, direktor skupine Vertis. Njihove družbe so med drugim investitor in izvajalec gradnje stanovanj za prodajo na trgu v Slovenj Gradcu in na Ravnah. Kot pojasnjuje Gradišnik, je politika njihove skupine, da končni kupec stanovanja podražitve gradbenih materialov ne občuti.

"V primeru Sončnih Ozar v Slovenj Gradcu smo se s hitro izgradnjo in nabavo materiala pred največjimi podražitvami večjim težavam izognili. Na drugi strani pa nov projekt gradnje dveh stolpičev s sedemdesetimi stanovanji na Javorniku na Ravnah začnemo konec avgusta, kar nam omogoča, da kalkulacijo že pripravljamo na novih tržnih cenah nabavnih materialov," razlaga Gradišnik. Večja zaskrbljenost, da stanovanj ne bi prodali, pri njih ni prisotna. Gradišnik: "Kljub rasti stroškov gradnje povpraševanje po stanovanjski gradnji in investicijah ostaja na visoki ravni. Dejstvo je, da je pomanjkanje stanovanj v koroški regiji veliko, poleg tega v času padanja kupne moči investitorji denar selijo v stabilne naložbe."

Razmere naj bi se umirile

Gradbeništvo je trenutno s svojo dejavnostjo razmahnjeno na vseh področjih. Izvajajo se veliki projekti na področju prometne infrastrukture (drugi tir, tretja razvoja os ...), v ekspanziji je stanovanjska gradnja, izvajajo se projekti na področju sociale, zdravstva, šolstva in energetike ... Kot pove direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije Gregor Ficko, takšna intenzivnost sproža določene podražitve, ki pa so bolj posledica dveh negativnih trendov.

Novi bloki v Slovenj Gradcu, Sončne ozare Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

"To sta enormni dvig cen ter pomanjkanje gradbenega materiala in proizvodov. Globalni trend tako naraščanja cen kot pomanjkanja osnovnih gradbenih materialov, proizvodov in surovin se je začel lani jeseni. Razlogov za takšen 'inflatorni' efekt na svetovnih trgih je več. Industrija, ki proizvaja za gradbeništvo ključne materiale, je bila podvržena omejitvam svojega delovanja. Zaloge, ki so jih gradbeni veletrgovci imeli v svojih skladiščih, so ob minimalno moteni gradbeni dejavnosti hitro pošle, novih pa zaradi delno zaustavljene globalne proizvodnje materialov in surovin po vsem svetu ni bilo. Povpraševanje je preseglo ponudbo, kar se je odrazilo tako na skoku cen kot tudi pri dobavnih rokih. Drugi razlog tiči na Kitajskem, ki je s svojimi problemi glede epidemije covida-19 opravila učinkoviteje in hitreje kot Evropa in Amerika in med prvimi zagnala svoje infrastrukturne projekte. Dodatno sta na dvig cen vplivala tudi naftna kriza, zlasti na ameriških trgih, huda zima v Severni Ameriki, ki je popolnoma zaustavila sečnjo lesa, katerega cene so trenutno najbolj ponorele, svoje je prispevala tudi dvotedenska blokada Sueškega prekopa zaradi reševanja nasedle ladje." Ficko pričakuje, da se bodo cene gradbenega materiala in storitev do konca leta umirile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta