Janja Naglič vodi mlade skozi domišljijo k vrednotam

Jasmina Detela Jasmina Detela
07.11.2020 06:05

Slovenjgradčanka v svoji prvi knjigi z naslovom Varuhi časa veliko pozornosti nameni medčloveškim odnosom, ki jih poudarja tudi v življenju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domišljijsko mesto Trejton (sliko je ustvaril Marko Štruc)
Jasmina Detela
Janja Naglič, avtorica knjige Varuhi časa
Jasmina Detela

Varuhi časa je mladinski domišljijski roman, prvi (a najbrž ne zadnji) izpod peresa Slovenjgradčanke Janje Naglič, sicer politologinje, ki ima zelo rada knjige, slovenski jezik in pravopis. In seveda svojo družino, partnerja Marka Štruca, ki je knjigo opremil z ilustracijami, in hčerko Alice, ljubko petletnico z bujno domišljijo in talentom za risanje.

Naslovnica knjige
Osebni Arhiv

"Od vsakega od naju je podedovala talent," je prepričana Janja, ki v življenju poudarja vrednote, kot so prijateljstvo, spoštovanje in ljubezen. Te mladim bralcem nevsiljivo predaja s knjigo, ki je svojevrstna tudi zato, ker prehaja iz sedanjosti v preteklost, polno zapletov in skrivnosti.

Najprej spontano v zvezek

Domišljijski roman pripoveduje o potovanju skozi čas. Najboljši prijatelji Ana, Matej in Luka se nepričakovano znajdejo v letu 1246. Spoznajo kraljeviča in princeso, ki jim predstavita življenje na mogočnem gradu v srednjem veku. Niti slutijo ne, da jih v preteklosti čaka osupljiva skrivnost, ki jo morajo skupaj razrešiti, če se želijo vrniti v sedanjost.

Domišljijsko mesto Trejton (sliko je ustvaril Marko Štruc)
Jasmina Detela

Domišljijsko zgodbo dopolnjuje deset magičnih ilustracij, ki uprizarjajo srednjeveško deželo Trejton in so delo njenega življenjskega sopotnika. "To se je zgodilo prvič, da je risal po mojem navodilu. Želja napisati knjigo, ki jo bo on ilustriral, je bila v meni prisotna, odkar sem ga pred 16 leti spoznala," pove 37-letnica, ki že od mladih nog rada bere in piše. Svojo prvo "knjigo" je napisala v vrtcu, opisuje dvojčici. "Verjetno je zvezek shranjen na podstrešju v hiši mojih staršev, mama zelo rada bere in je tudi prva prebrala mojo knjigo," pove.

Odločitev, da napiše novo, je sprejela nenadoma. Ko je hčerka pred tremi leti šla v vrtec, je imela kakšno urico časa zase. "Neko jutro sem rekla partnerju, da bom napisala knjigo. Ni me vzel resno, nasmehnil se je in mi rekel, naj kar pišem. In sem. Bil je presenečen, ko sem mu čez eno leto rekla, da je zgodba končana in naj nariše ilustracije," se spominja Janja, ki običajno piše zjutraj. Takrat je glava še sveža, spočita, misli pa zbrane in osredotočene. Najraje piše v zvezek, brez uporabe slovničnih pravilih, ideje razvija po navdihu. "Prednost takega načina dela je v tem, da pišem spontano in se prepuščam toku misli. Ko je zgodba končana, besedilo pretipkam na računalnik, takrat tudi popravim pravopisne napake, odvzamem ali dodam dele besedila, ga preoblikujem," pojasni. Glede ideje pa pove, da ima bujno domišljijo: "Kar odvija se je v moji glavi."

Najpomembnejše stvari

Tako kot v življenju tudi v knjigi izpostavlja vrednote, kot so prijateljstvo, spoštovanje, pomoč in ljubezen. "Roman je bil napisan z mislijo na najstnike, ki preživijo preveč časa za raznimi ekrani, z željo, da jih povabim v mavrični svet besede, v razburljive zgodbe, v lastno domišljijo, v svet, kjer vladajo ljubezen, spoštovanje, prijateljstvo. To so stvari, ki so v življenju resnično pomembne in se jih z denarjem ne da kupiti. Poudarjam tudi odnose med bratom in sestro, skrb za sorojence, spoštovanje starejših in spoznavanje njihove modrosti. Poseben prostor namenjam sprejemanju razrednih razlik: kraljeva družina brez pomislekov sprejme ljudi, ki niso modre krvi," pojasni Janja, ki jih v življenju ni pomembno, kaj ima, ampak koga ima in kaj prinaša v življenja drugih ljudi.

Fotografije za knjigo Janje Naglič je narisal njen partner Marko Štruc.
Osebni Arhiv

Z družino živi zelo preprosto življenje sredi narave v hiški na vrhu hriba (v Trobljah), ki jo je v celoti opremil njen partner. Vse je izdelal sam, od omar do miz. "Nismo 'čudaki'," dodaja, "imamo televizor, računalnik in mobilne telefone, a nismo sužnji tehnike." S partnerjem jo druži tudi ustvarjalnost. Med drugim sta izdelovala unikatne natikače. Na ta način sta želela slikarstvo predstaviti malo drugače. Vsi so bili iz pravega usnja. Janja je izdelovala kroje, copate je lepila, zašila, Marko pa jih je poslikal. Čeprav sta to dejavnost opustila, imata še veliko idej in načrtov za ustvarjanje. A prej je na vrsti Janjina knjiga, ki je pri založbi Primus izšla v drugi polovici marca, zato so vse za takrat načrtovane javne predstavitve odpadle. Komaj so določili nove datume za jesen, jim je načrte znova prekrižal koronavirus. Zdaj razmišlja, da bi promocijo vsaj delno uresničila preko spleta, čeprav to seveda ni povsem enako, kot je pristen stik z bralci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta