Kaj če poči cev, se pokvari elektrika? Interventne storitve in nič več, pravijo upravljavci stanovanjskih objektov

Tomaž Ranc
21.11.2020 06:15
"Upravniki imamo več dela kot v normalnih razmerah, ker moramo tudi mi upoštevati ukrepe, ki so nujno potrebni za zajezitev širjenja bolezni. Pri tem imamo težave pri opravljanju vzdrževalnih del, ker naši podizvajalci, te so izbrali lastniki, v naseljenih objektih, kjer lahko pridejo v stik s stanovalci, ne smejo delati," pripoveduje direktor koroškega stanovanjskega podjetja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Stanovanjsko podjetje, d.o.o., Ravne, katerega lastnik je Stanovanjski sklad Republike Slovenije, upravlja z 10.268 stanovanji po Sloveniji, 57 odstotkov jih je na Koroškem, ostala pa na Gorenjskem ter v Ljubljani in Mariboru z okolico. Koronakriza je prinesla tudi spremembe v načinu delovanja in upravljanja. Spomladi so se na kratko spopadli z vladnim ukrepom razkuževanja stavb, kasneje z nameščanjem razkužilnikov, sedaj pa - kot vsi drugi - delujejo v času zaostrenih ukrepov in zaprtja, kar znova prinese drugačne okoliščine. In težave ...

Benjamin Jakičič 
Tomaž Ranc

"Upravniki imamo več dela kot v normalnih razmerah, ker moramo tudi mi upoštevati ukrepe, ki so nujno potrebni za zajezitev širjenja bolezni. Pri tem imamo težave pri opravljanju vzdrževalnih del, ker naši podizvajalci, te so izbrali lastniki, v naseljenih objektih, kjer lahko pridejo v stik s stanovalci, ne smejo delati. Izjema so dela, ki so v zadnji fazi - a seveda ob predpostavki, da se strogo upoštevajo ukrepi, uporaba zaščitnih mask in držanje razdalje med izvajalci in stanovalci," odgovarja Benjamin Jakičič, direktor Stanovanjskega podjetja, d.o.o., Ravne.

Izjema izredni dogodki

A nesreča nikoli ne počiva. V blokih se seveda zgodijo tudi nepredvidene okvare. Pokvarita se vodovod, električna napeljava, zamašijo cevi, kar lahko stanovalcem krepko zagreni življenje. Takrat je pravočasna intervencija mojstrov najbolj pomembna. "Pri intervencijah se seveda moramo takoj odzvati, naš upravnik gre ob upoštevanju ukrepov na teren, pogleda nastalo situacijo in pokliče izvajalca. Ta mora ob intervenciji upoštevati vsa navodila in odpraviti napako. Tu govorimo o izlivu vode, okvari na električni energiji, izlivu ali zamašitvi fekalnih voda," je našteval direktor.

So pa ljudje - ko potrkajo izvajalci - seveda radovedni in pri tem kramljanje ali debatiranje z izvajalci ni mogoče, saj druženje prinaša tveganje za okužbo. Zato je o tem, pravi direktor, da ne smejo sodelovati, analizirati in podobno, stanovalce in izvajalce enostavno treba podučiti.

Začeti ne sme, konča lahko

V ponedeljek nas je o težavi, češ da ne sme prekrivati strehe na stanovanjskih objektih na Ravnah, v katerih živijo stanovalci, pa ima pogodbo s Stanovanjskim podjetjem, potarnal samostojni podjetnik - krovec. Jakičič odgovarja: "Začeti ne sme, če pa je pričel delati že prej, pa lahko nadaljuje in delo tudi zaključi ob upoštevanju navodil. Če streha pušča, pa je to intervencija, kjer poseg ne bo trajal posebej dolgo. Zamenja strešnik, da ne bo nadaljnjega zamakanja, pozneje pa se v normalnih razmerah streha pogleda celovito."

Prekrivanje strehe v času epidemije brez stikov s stanovalci. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Po njegovem sicer pri prekrivanju strehe ni direktnih stikov s stanovalci, če vstopi preko strehe, pri čemer je na primere treba gledati tudi zdravorazumsko. Krovec medtem delo na omenjenih stanovanjskih blokih v Prežihovi ulici na Ravnah že opravlja, kar kažejo tudi naše fotografije, na objekt (ostrešje) pa je po informacijah Stanovanjskega podjetja prišel po strehi.

Ljudje plačujejo položnice

Sistem z razkužilniki po stanovanjskih blokih sedaj teče. Nekateri so se odločili za najcenejše in jih potem namestijo ali privežejo bolj "po domače", drugi za boljše, avtomatske, kjer ni potreben niti dotik. Stanovanjsko podjetje Ravne je skupaj namestilo 383 razkužilnikov. Plačali so jih lastniki, z dogovorom, da pred izpraznjenjem stanovalci upravnika obvestijo, da jim lahko dostavi novo razkužilo.

Ker se v časih krize pokaže tudi nezmožnost plačevanja najemnin ali plačilna nedisciplina, pa nas je zanimalo, ali so ljudje zaradi tega v stiski. Koroški upravnik pravi, da za zdaj o tem ne morejo govoriti. "Ker država sprejema ukrepe, od pomoči upokojencem in drugim, se to ne bi smelo poznati. Bomo pa to videli prihodnje leto. Finančne posledice krize se bodo videle spomladi," meni direktor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta