KGLU: Nove pridobitve v središču sveta

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
19.05.2022 13:31

Dan muzejev in rojstni dan koroške galerije lepa priložnost za strokovno vodenje po aktualni razstavi in spoznavanje izbranih del iz zbirke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodenje po razstavi Nove pridobitve na dan muzejev
Petra Lesjak Tušek

Mednarodni muzejski dan, ki je bil hkrati 65. rojstni dan Koroške galerije likovnih umetnosti (KGLU), so v Slovenj Gradcu in na Ravnah obeležili z brezplačnimi vodenji po aktualnih razstavah - v Slovenj Gradcu sta direktorica in kustosinja Andreja Hribernik in Katarina Hergold Germ obiskovalce popeljali po aktualni razstavi Nove pridobitve 2010-2022. Pravzaprav je postavitev slik, fotografij in kipov kombinacija med preteklimi in novimi pridobitvami, kar ponazarja tudi dinamičnost stalnih zbirk galerije, kakršna je denimo ves čas dopolnjevana Tisnikarjeva.

V osrednji dvorani galerije - sklop s fotografijami na prehodu v osrednji del izpostavlja vprašanje zaprtosti in odprtosti galerijskih prostorov, hkrati pa tudi naših dojemanj stvari, kar je posebej nagovorila Andreja Hribernik - se tako zvrsti vrsta prepoznavnih umetnikov. Že na vstopni točki je nagovorjena aktualna tematika vojne, tudi v luči aktualnega dogajanja in bližine ukrajinske vojne oziroma vseh vojn po svetu in humanitarnih katastrof z begunstvom, ki je njihova posledica.

Vodenje po razstavi Nove pridobitve na dan muzejev
Petra Lesjak Tušek

Zbiranje umetniških del in dopolnjevanje stalne zbirke sta ena osrednjih nalog KGLU. Zbirka temelji na strategiji in programskih smernicah, ki sledijo osnovnim linijam: prvo predstavlja zbiranje umetniških del, ki se v aktualnem trenutku ukvarjajo z angažiranimi družbenimi temami. S tem se nadaljuje temeljna usmeritev, ki se je oblikovala v kontekstu mednarodnih razstav v preteklem stoletju. Drugo linijo še nadalje predstavlja zbiranje del koroških avtorjev. V zbirki so tudi dela, ki ne sledijo nobeni od začrtanih linij, a so v specifičnih okoliščinah postala njen del. Izbrana dela na razstavi so bila vključena v zbirko v preteklih dvanajstih letih, bodisi kot odkup ali donacija. Skozi glavne vsebinske poudarke in dialoge med deli se izražata mednarodna usmeritev KGLU in njen regionalni značaj.

Da je galerija središče sveta - kot sporoča neonski zapis projekta Fokus Grupe tudi na njenem pročelju -, je ob zaključku ogleda poudarila direktorica. Gre za zgodovinski zapis iz časopisnega članka z naslovom Mesto, ki mu ploskamo, ki ga hranijo v arhivu, iz leta 1966. V poročilu o takratni razstavi Mir, humanost in prijateljstvo med narodi je bilo pred odprtjem razstave namreč zapisano, da bo na dan odprtja razstave Slovenj Gradec središče sveta, in sicer sveta, ki mu je kultura notranja potreba, in sveta, ki se bori za pravičnost in mir. Zapis odpira tudi vselej aktualno politično temo odnosa med središčem in obrobjem. Razstava bo na ogled še en mesec.

Vodenje po razstavi Nove pridobitve na dan muzejev
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta