Ključno je povezovanje, menijo turistični delavci sredi kar uspešne sezone

12.08.2021 17:12
Turistične kapacitete na Koroškem so dobro zapolnjene, dodana vrednost so spet boni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrednosti koriščenih bonov do 10. junija. Z novejšimi podatki Furs ne razpolaga.

Poletna turistična sezona je tudi na Koroškem v polnem teku. Kapacitete so dobro napolnjene, letos tudi z nekaj tujci. Njihov delež je še daleč od predkoronske ravni, a so zato tukaj domači gostje, ki tudi letos v veliki meri dopustujejo s pomočjo lanskih in letošnjih turističnih bonov. "Poletna sezona je zelo dobra. Namestitve so polne, turisti kličejo, sprašujejo, kje bi lahko dobili kakšno prosto sobo. Zasedene so turistične kmetije, zasebne namestitve, hoteli. Letos je spet veliko športnikov," pravi Marija Lah, direktorica slovenjgraškega zavoda Spotur, in še dodaja, da jih veliko pride brez točno izdelanega načrta, kaj bodo na Koroškem počeli.

Skupna promocija

"Radi imajo zemljevide in brošure na papirju. Precej bolj so jim všeč kot elektronske. Zelo priljubljena je denimo kolesarska pot Štrekna, poznajo jo po vsej Sloveniji," pove Lahova, ki se ji zdi zelo pomembno, da se Koroška trži kot destinacija in se ne deli na posamezne občine. "V zadnjih letih je to povezovanje res šlo v zelo pozitivno smer. V sodelovanju z RRA Koroška imamo skupne promocijske aktivnosti, prisotni smo na sejmih, pojavljamo se v specializiranih revijah, tudi v tujini. Na tem smo res precej delali, kar potrjujejo tudi rezultati," je še povedala Lahova. Pritožb turistov ne zaznava, veliko pa je pohval. Nad pestrostjo ponudbe, prijaznostjo turističnih delavcev, tudi urejenostjo regije.

Vrednosti koriščenih bonov do 10. junija. Z novejšimi podatki Furs ne razpolaga.

Med dvanajstimi koroškimi občinami so po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije največ turističnih bonov unovčili prav v Slovenj Gradcu (324.871,73 evra), sledijo Prevalje, Mislinja in Ribnica na Pohorju. Ob tem velja poudariti, da so to podatki za lanske bone, letošnjih še niso zajeli v statistike. Bodo pa, tako so nam obljubili, podrobni podatki na voljo v začetku septembra, po končani glavni turistični sezoni.

Veliko dela z dokumentacijo

Med ponudniki, ki so lani glede koriščenja bonov še posebno izstopali, je Gostišče Krivograd s Poljane pri Prevaljah. "Prenočitev imamo podobno kot lani, glede tega smo zadovoljni. Pričakovali pa smo, da bo nove bone, s katerimi je mogoče plačati tudi kosilo ali večerjo, koristilo več domačinov. Res je sicer, da tega nismo posebej oglaševali, saj imamo natakarji z njimi veliko dela. Dokumentacija je zamudna, težko je v gneči delati še tole," pravi Zarja Krivograd, ki jo bolj kot prenočitve skrbijo restavracijski gostje. Pozna se namreč, da je manj Avstrijcev, saj so pogoji za prehod meje slabši kot lani, veliko jih tudi ne izpolnjuje pogoja PCT.

Koroško ocenjuje kot destinacijo za aktivne ljudi, sama pa vse turiste oboroži z brošurami, katalogi in letaki s ponudbo iz regije. "Res se potrudimo, da se gostje dobro počutijo in se nato k nam še vrnejo. Koroška je res primarno namenjena pohodnikom, kolesarjem ..., sta pa včeraj prišli dve Dalmatinki, ki sta tukaj zato, da si ogledata ravensko Forma vivo," je še povedala Krivogradova. Pri njih bodo predvidoma do prihodnje sezone odprli popolnoma nov objekt. Ta bo ponujal dodatnih dvanajst postelj, že sedaj pa Gostišče Krivograd velja za enega večjih ponudnikov.

Precej polne so, tako kot lani, tudi kapacitete v Radljah. "Z obiskom sem zadovoljen, vmes je bilo malo zatišja, generalno gledano pa je super. Sezona bo podobna lanski, morda bo celo še boljša. Poznajo se turistični boni, ki so res dali dodano vrednost. Le novi boni so, ko jih gostje koristijo za prehrano, nekoliko zamudni. Natakar si težko vzame toliko časa kot denimo receptor," pravi Tadej Kuzmič iz podjetja Partner, ki upravlja z radeljskim vodnim parkom.

V zadnjih letih so v velikem porastu počitnice z avtodomom, kjer je spet mogoče opaziti porast tujcev. "Se pa zaradi korone ljudje še vedno raje odločijo za izlete v Sloveniji. Tudi sam grem z družino na dopust z avtodomom po Sloveniji. Pred tremi leti smo najprej pomislili na Hrvaško, zdaj pa ne," je svoj preskok opisal Kuzmič, ki je najbolj ponosen, ko vidi, da se gostje vrnejo. "Lani se je res zgodil preporod. Ugotovili smo, da je Slovenija zares lepa in da dopust ni le Hrvaška," še dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta