Koroška zdravnica Božena Parać Jerković: Akupunktura je blagodejna za telo in duha

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.05.2023 09:50

Akupunktura je zelo stara metoda zdravljenja, izvaja se s pomočjo igel, ki se zabadajo v določene točke na telesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavoboli, alergije, nevropatske in kronične bolečine v sklepih - to so le nekatere težave, ki jih akupunktura lahko odpravi ali vsaj omili.
Janko Rath

Akupunktura je več tisočletij stara kitajska metoda zdravljenja, ki se izvaja s pomočjo igel, ki se zabadajo v določene točke na telesu. V mnogih državah, tudi v Sloveniji, je uveljavljena kot sodobna metoda zdravljena različnih bolezni. Glavoboli, alergije, nevropatske in kronične bolečine v sklepih - to so le nekatere težave, ki jih akupunktura lahko odpravi ali vsaj omili. O akupunkturi smo se pogovarjali z zdravnico anasteziologinjo Boženo Parać Jerković, ki je na oddelku za anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zaposlena od leta 2009. Po dveh letih službovanja je postala del ekipe ambulante za terapijo bolečine, kjer se je srečala z znanjem akupunkture in opravila tečaj za naziv akupunkturologa po programu ICMART. Je tudi predsednica Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine.

Telo se opazuje kot celoto

Da se je odločila za to metodo zdravljenja, ki temelji na vzpostavljanju naravnega ravnovesja v telesu, je zasluga njene upokojene sodelavke Marije Cesar Komar, dolgoletne vodje ambulante za terapijo bolečine v slovenjgraški bolnišnici, ki jo je opogumila, da se je vpisala k tečaju. "Akupunktura ni le zbadanje z iglami, je mnogo več. Telo se opazuje kot celoto in posveti veliko pozornosti podrobnostim oziroma karakteristikam posameznika, ne le ozko bolečini v določenem delu telesa, zato se mi zdi še posebej zanimiva," razlaga zdravnica, ki na področju obvladovanja bolečine svoje znanje tudi ves čas nadgrajuje.

Božena Parać Jerković, zdravnica anasteziologinja: "Akupunktura na naraven način lajša razne vrste bolečin, izboljša gibljivost in zavira vnetje."
Osebni arhiv

Kako akupunktura deluje? Z zbadanjem igel se stimulira določene točke v telesu, kjer se potem izločajo hormoni endorfini, to so naravni blažilci bolečin. Vzhodna medicina bi to pojasnila na način, da če te denimo boli glava, nekje v telesu ni pretoka energije in je treba to "blokado" sprostiti.

Z akupunkturo se lahko zdravi oziroma lajša simptome številnih bolezni. Poskusi se lahko skorajda pri vseh, najboljše izkušnje imajo pri zdravljenju bolečin v križu in vratni hrbtenici, sindromu nemirnih nog, nevropatski bolečini, pri odpravljanju bolečin po poškodbah, migreni ... Učinkovita je pri raznih vrstah odvisnosti, tudi od alkohola, tablet, za odvajanje od kajenja, pri hujšanju, alergijah, nespečnosti. Še posebno jo priporoča starejšim ljudem. "Mnogi namreč zaradi različnih bolezenskih stanj uživajo več vrst zdravil in ne morejo hkrati jemati še protibolečinskih tablet. Akupunktura na naraven način lajša razne vrste bolečin, izboljša gibljivost in zavira vnetje," pojasnjuje zdravnica. Poleg klasičnega zbadanja z iglicami v določene točke v telesu se lahko uporablja tudi laserska terapija, ki je popolnoma neboleča, saj akupunkturne točke vzpodbujajo s pomočjo laserja, ali pa uporabijo električni stimulator. Potem je tu še ušesna oziroma avrikula akupunktura, kjer se stimulacija doseže z vstavljanjem akupunkturnih igel ali magnetkov, ki jih odstranijo po dveh tednih. Lahko se uporabljata obe skupaj ali vsaka zase, pojasnjuje sogovornica. Pri določenih obolenjih pa uporabljajo tudi moxo na iglah, kar ima učinek segrevanja.

Tudi izboljšanje splošnega počutja

In kako učinkovita je akupunktura? Ocenjuje se po več dejavnikih, ne le glede zmanjšanja bolečine, temveč tudi splošnega počutja pacienta in trajanja izboljšanja. Njena učinkovitost je najmanj 50-odstotna, pri nekaterih obolenjih je ta odstotek še precej višji. Vsekakor se jo splača poskusiti, svetuje Božena Parać Jerković. Pri tem opozori še na pomen zdrave prehrane in gibanja v času, ko poteka terapija z iglicami, odsvetuje pa uživanje alkohola in kajenje. Najbolj vesela je, ko ji pacienti poročajo o izboljšanju, pa ne le pri bolečini, temveč tudi splošnem počutju, več imajo energije, bolje spijo. Zdravnica pove, da je kronična bolečina pogosto povezana tudi z depresivnimi stanji, tudi v tem primeru lahko pomaga akupunktura, saj zmanjša vpliv bolečine na centralni živčni sistem.

Terapija z iglicami običajno traja 30 do 45 minut. Mnogi že po prvih terapijah občutijo sprostitev, nekateri krajši čas tudi utrujenost, ki se sčasoma zmanjša oziroma izgine. Težave in bolečine pogosto opazno popustijo že po prvih terapijah. Največkrat se priporoča, da se jih opravi od osem do deset. Pomembno je, da jih opravi izkušen akupunkturist, sogovornica priporoča, da je to zdravnik z opravljenim izpitom za akupunkturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta