Koroški trg stanovanjskih nepremičnin zamrznjen, gradnje v teku

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
16.01.2021 06:25
Sprememb zaradi epidemije še ni čutiti. Stanovanja iščejo mladi, delavci od drugod ali premožnejši za naložbe. Najemniški trg še vedno šibak, cene pa visoke
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na lokaciji nekdanje Kertove hiše na Prevaljah je prostih še nekaj nadstandardnih stanovanj z garažo.
Tomaž Ranc

Po dolgih letih sivine stanovanjskega trga na Koroškem se je ta lani tudi naložbeno začel precej prebujati, saj so v več občinah, največ pa v Slovenj Gradcu, pričeli graditi nova stanovanja tako za stanovanjski sklad kot za trg.

"V Slovenj Gradcu se gradi 119 stanovanj, od tega 27 oskrbovanih, 80 klasičnih stanovanj in 12 nadstandardnih tudi za potrebe starejše generacije, ki predstavljajo segment nepremičnin, ki ga na Koroškem še nimamo. V letu 2020 je bilo dokončanih 35 stanovanj, ki so bila prodana, še preden so se pričela gradbena dela. V pripravi je še nekaj projektov, tudi Mestna občina Slovenj Gradec gradi 54 neprofitnih stanovanj. Od naštetih stanovanj v gradnji jih je prodanih že preko 90 odstotkov, kar kaže na veliko pomanjkanje," ocenjuje Alenka Urnaut Ropoša iz družbe Renova Real, podjetja za nepremičninsko svetovanje iz Slovenj Gradca, ki je vpeta v nekatere koroške projekte, sicer pa je pooblaščena ocenjevalka vrednosti nepremičnin in sodna cenilka, njeno področje pa je tudi razvoj investicijskih projektov (od junija je sicer tudi neizvršna direktorica DUTB, z aprilom pa bo postala članica nadzornega sveta Petrola).

Alenka Urnaut Ropoša
Tomaž Ranc

Kje bo največ stanovanj

V drugih koroških občinah so bila dokončana in prodana stanovanja še v Mežici, v Radljah ob Dravi, na Prevaljah in nekaj manjših večstanovanjskih objektov tudi drugje, trenutno pa se poleg Slovenj Gradca gradi še na Prevaljah in v Radljah ob Dravi, pravi poznavalka koroškega trga.

Stanko Kumprej
Osebni Arhiv
Na lokaciji nekdanje Kertove hiše na Prevaljah, kjer raste stanovanjski blok, je prostih še nekaj nadstandardnih stanovanj z garažnim mestom.
Tomaž Ranc

Stanko Kumprej iz butičnega podjetja Nepremičnine Simobilia s Prevalj ji pritrjuje in opozori še na nekatere nove projekte: "Največ stanovanj se gradi v Slovenj Gradcu, na Prevaljah in v Radljah ob Dravi, gradnja se predvideva še na Ravnah in v Črni. Po mojih informacijah se za individualno gradnjo odpira zazidava v Kotljah in na Prevaljah, kjer je na voljo pet parcel na območju Prisoj in tri na območju Brančurnika. Pri tem ugotavljam, da je na Koroškem premalo komunalno urejenih parcel na atraktivnih lokacijah."

Visoke cene in borna ponudba

Kumprej ugotavlja, da je v letu epidemije precej upadlo trgovanje z rabljenimi stanovanji in starejšimi hišami, da pa se je cena novih in obnovljenih v zadnjem letu zvišala: "Cene stanovanj in stanovanjskih hiš so najvišje v Slovenje Gradcu, na Prevaljah in Ravnah, v ostalih občinah pa so nižje. Na splošno je ponudba na trgu slaba. Kupci so pripravljeni za starejšo hišo plačati med 100.000 in 120.000 evri, za starejše obnovljeno stanovanje pa do 1200 evrov na kvadratni meter. Stanovanjske hiše nad 150.000 evrov je težje prodati, nad 200.000 evrov pa skoraj nemogoče," pravi.

Danilo Lichteneger: "Cena stanovanja je 1500 evrov za kvadratni meter." 
Tomaž Ranc
V nekdanjem mežiškem hotelu Peca je oddanih že deset obnovljenih stanovanj od 19.

Medtem pri novogradnjah cene stanovanj dosegajo in tudi presegajo 2000 evrov na kvadratni meter s pripadajočimi parkirnimi mesti in atrijem, pravi Urnautova. "Najvišje so v Slovenj Gradcu tako za nova kot rabljena stanovanja. Novogradnje so pripomogle tudi k dvigu cen rabljenih stanovanj, ki v Slovenj Gradcu dosegajo tudi do 1500 evrov na kvadratni meter," pravi Urnautova.

V nekdanjem mežiškem hotelu Peca je oddanih že deset obnovljenih stanovanj od 19.
Na lokaciji nekdanje Kertove hiše na Prevaljah, kjer raste stanovanjski blok, je prostih še nekaj nadstandardnih stanovanj z garažnim mestom.
Tomaž Ranc

Kljub negotovim razmeram v gospodarstvu in dejstvu, da je trg nepremičnin skoraj zamrznil, kot se je slikovito izrazil, Kumprej velikih sprememb cen ne pričakuje. "Menim, da bo večje povpraševanje po varovanih stanovanjih oziroma stanovanjih, ki bodo zagotavljala višji standard za starejše občane. Povečala pa se bo ponudba starejših hiš - zaradi staranja prebivalstva. Povečalo se bo tudi zanimanje kupcev, ki bi želeli ohraniti in oplemenititi vrednost svojega premoženja, ki nakup smatrajo kot finančno naložbo, ki bi jim prinašala korist, in da bi dobili nazaj, kar so vložili, in še nagrado v obliki naložbe," dodaja. Pa bi lahko na ceno vplivali morebitni učinki gospodarske krize kot posledice epidemije? "Morebitni učinki zaustavitve gospodarstva še ne bodo vplivali na cene nepremičnin, prav tako ponudba še zdaleč ni presegla povpraševanja," ocenjuje Urnaut Ropoševa, ki še meni, da se bodo na Koroškem gradnje stanovanj večinoma zaključile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta