Kotlje: Poklon kulturi in rojaku, pisatelju Prežihovemu Vorancu

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
18.02.2020 22:30

Na dan, ko je pred 70 leti preminil eden najpomembnejših slovenskih pisateljev in politik Lovro Kuhar - Prežihov Voranc, so v njegovi rodni vasici spomin nanj počastili na osrednji občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. Udeležil se je je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Čibron Kodrin

"Slovenija je ena redkih držav, ki ima za svoj državni praznik kulturni praznik. To ni prav nič čudno. Slovenci – majhen narod se je prebil do svoje države najprej predvsem s pomočjo kulture," je uvodoma dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ne da bi podcenjevali našo vojaško zgodovino, je poudaril, da je res, kot bi rekli s Trubarjem, smo stali in obstali najprej z besedo. Izrazil je svoje veselje in opažanja, da državljani prav državni praznik, posvečen kulturi, med vsemi državnimi prazniki najbolj obeležujemo in praznujemo s prav posebnim žarom. "Opažam, da nas kultura zelo povezuje. Čeprav smo majhen narod, smo, kot drugi demokratični narodi v svetu, med seboj različni, so pa mostovi med nami, ki nas združujejo, povezujejo v domovino, in morda je prav kultura eden pomembnejših," je dejal predsednik in spomnil na praznovanje kulturnih spomenikov v zadnjih letih, leto reformacije, Cankarjevo in Vodnikovo leto. Kot zanimivost, ob omembi 220. obletnice rojstva Franceta Prešerna je predsednik omenil, da pesnikov portret visi tudi v njegovi pisarni, v prostorih drugih predsednikov držav pa denimo vojskovodje ali drugi pomembni ustanovitelji države.

Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin

Prežih, navdih kulturnim ustvarjalcem

"Pred 70 leti nas je zapustil literarni velikan, ki je zapisan v kanon slovenske literature. Za nas Ravenčane in Koteljčane pa on pomeni veliko več. Pomeni navdih mnogim našim umetnikom in kulturnim ustvarjalcem," je o Prežihu, čigar dediščina v različnih oblikah še vedno živi tudi v krajih pod Uršljo goro, v nagovoru dejal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. "Kultura je pomemben utrip vsake skupnosti in je hkrati branik slovenstva zlasti v obmejnih pokrajinah, kamor spada Koroška regija. Tukaj smo še posebno občutljivi in pripadni slovenski kulturi in slovenskemu narodu," je nadaljeval in poudaril zelo razširjeno ljubiteljsko kulturo, ki bogati tako ustvarjalce kot gledalce in poslušalce.

Andreja Čibron Kodrin
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta