Livarna Vuzenica: Delavci o pritiskih in izgubi, vodstvo molči

S pismom opozarjajo na slabe razmere v tovarni Vuzenica, do katerih se vodstvo ne opredeljuje. Prebivalce moti smrad, ki se širi iz livarne, v reševanje se vključuje tudi občina, ki razmišlja o ločenih meritvah onesnaženosti zraka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O več težavah v vuzeniški tovarni pričajo delavci in tamkajšnji prebivalci. 
Urška Polanc

V livarni Vuzenica, ki je bila pred petimi leti kot podjetje izbrisana iz sodnega registra in pripojena k skupini Cimos, ta sodi pod okrilje italijanskega TCH, so številni zaposleni nezadovoljni. V pismu, ki so ga poslali upravi in na občino Vuzenica, so zapisali, da so v zadnjih dveh letih v Vuzenici zamenjali več delavcev oziroma vodij na več ključnih položajih, nadomeščali naj bi jih z delavci iz mariborske tovarne, ki naj ne bi imeli ustrezne izobrazbe in znanja za opravljanje teh del. Delavci, okoli 240 jih je zaposlenih v tovarni, izražajo zaskrbljenost glede poslovanja in služb. Neuradno smo izvedeli, da naj bi vuzeniška tovarna - nekoč pomembno ime avtomobilske industrije v lokalnem okolju in širše - poslovala z izgubo. Ker po pripojitvi k Cimosu nima ločene bilance, se izida v uradnih podatkih ne da preveriti. Vse pogosteje se v zadnjem času pritožujejo tudi krajani, motijo jih izpusti v zrak, ki naj bi bili posledica povečane proizvodnje. To potrjujejo tudi na vuzeniški občini, ki se je že večkrat obrnila na vodstvo Cimosa. Več vprašanj smo jim tudi sami zastavili, a so nam po tednu dni odpisali, da nanje ne bodo odgovarjali.

Nekateri so sami odšli

Delavci pričajo o odpuščanjih in tudi poskusih odpuščanj, prerazporejanju oziroma združevanju delovnih mest, za kar da naj bi bili nekateri dodatno obremenjeni, izvajal naj bi se celo mobing, pritiski in pozivi k hitrejšemu delu. Če je delovodja prej odgovarjal za eno od linij v proizvodnji, zdaj za dve ali celo tri, pripovedujejo. Nekdanjim vodjem služb so po večini ponudili sporazumno odpoved delovnega razmerja, če pa so v podjetju ostali, naj bi jim bili vzeli naziv, delo pa opravljajo enako. Na njihova delovna mesta naj bi bili zaposlili odgovorne iz mariborske enote Cimosa, kjer pa naj bi po navedbah delavcev del proizvodnje že zaprli. Nekdanji delavec je poudaril, da sedanje vodstvo z delavci ni dovolj povezano, medsebojni odnosi so slabi. "Odpustili so enega od zaposlenih pri peči za topljenje, zdaj ga kličejo nazaj, ker drugi njegovega dela ne znajo opraviti. Na področju elektro vzdrževanja so odpustili delavca, ostal je le eden, ki pa je preobremenjen, saj mora delati za dva. Zaradi preobremenjenosti in pritiskov je dalo odpoved več delavcev v režiji," navaja eden od zaposlenih, ki se tako kot številni drugi ne želi javno izpostaviti z imenom, ker se boji morebitnega ukrepanja vodstva. Da gre pod taktirko novega vodstva vse samo še navzdol, še navaja več delavcev, ta del Cimosa naj bi po več virih prinašal izgubo, ki presega milijon evrov.

Franjo Golob 
Urška Polanc

Skrbi jih, kaj smrdi

Drugi vidik ob notranjih razmerah pa so vplivi tovarne na okolje. Na občini Vuzenica so v zadnjem letu prejeli več pritožb zaradi povečanih izpustov v zrak, ki naj bi bili posledica povečane proizvodnje. Z vodstvom livarne so se sestali že večkrat. Kot so iz tovarne sporočili občini, so v zadnjem času odpravili nekatere pomanjkljivosti (dosledno zapirajo vrata, nanje so namestili tudi zaščitne gume, zamenjali so poškodovana stekla, redno opravljajo tudi pregled stanja vseh odvodnikov ...), ki naj bi prispevale k zmanjšanju izpustom. Kljub ukrepom okoliški prebivalci še vedno izpostavljajo neprijeten vonj po žveplovem dioksidu, ki jih duši in draži. Sprašujejo se, ali je zrak zdravju škodljiv, nekateri občani razmišljajo celo, da bi se odselili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta