Ministra z župani: Potrebujejo težko mehanizacijo

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.09.2023 09:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Infrastrukturnih projektov, ki so že v teku, za zdaj ne bo treba ustavljati, sta županom dejala ministra. 
Jasmina Detela

V Mislinji sta se glede aktualnih sanacijskih del za odpravo posledic poplav z župani savinjske in koroške regije srečala minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Han je med drugim poudaril, da ni razlogov za regulacijo cen gradbenih del in materialov, Bratuškova pa je dejala, da bodo poskušali individualno pomagati tam, kjer ima kdo problem. Enako velja za zagotavljanje dodatnih gradbenih ekip, ki jih v nekaterih občinah potrebujejo.

Gradbincev ni dovolj, pojavljajo se špekulacije s cenami

Kot je dejal Han, se oba z ministrico zavedata, da je država naredila prvi korak in da je treba hitro narediti tudi naslednje korake. To je bil tudi namen sestanka, da se srečata z župani in da jima predstavijo probleme.

Pogovor je tekel o cenah gradbenih storitev in tudi materialov. "Ugotovili smo, da ta trenutek na srečo ni problem cena gradbenih del, da je v tej fazi ni treba regulirati. Seveda vsi skupaj spremljamo cene in župani poskušajo zadeve posamezno reševati," je razložil Han. Župane je seznanil tudi, da so na tržnem inšpektoratu pregledali cene v trgovinah z gradbenim materialom. Gre za vzorčen primer, a inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti in dvigov, tako da nimajo osnove za kakršnokoli regulacijo.

V okolici Šentanela na obvozu po hribovski cesti, potrebnem zaradi gradnje vodovoda, je zdrsnil poljski kamion. 
Facebook

Tudi ministrica Bratuškova je izrazila zadovoljstvo, da globalno cene gradbenih storitev niso velik problem. "Tam, kjer ga kdo ima, bomo poskušali pomagati individualno. Enako je z zagotavljanjem dodatnih gradbenih ekip. Župani, ki čutijo, da bo treba imeti na terenu več ekip, se bodo povezali z nami in bomo skupaj preverili, kako in kaj jim lahko pomagamo," je dejala ministrica.

Črnjanska županja Romana Lesjak je denimo izpostavila, da glede na dolžino vodotokov in cest še vedno potrebujejo dodatno težko gradbeno mehanizacijo, tudi kamione. "Želeli bi, da so cene gradbenih del poenotene, da se ni treba pri vsakemu poslu usklajevati ali celo privoliti v višjo ceno zgolj zato, da se delo opravi," je dejala Lesjakova. Mislinjski župan Bojan Borovnik pa je poudaril, da so težave z izvajalci gradbenih del, saj jih ni dovolj. Začele pa so se tudi špekulacije s cenami, o tem so sprejeli sklep, da se bodo poskušali župani povezovati in regulirati cene, da bodo kolikor toliko normalne.

Bratuškova je župane tudi obvestila, da, kot kaže, obstoječih infrastrukturnih projektov ne bo treba ustavljati. "Vsi tečejo naprej. To se mi je zdelo pomembno, da povem. Zdaj namreč pripravljamo proračun za leti 2024 in 2025 in že danes prosim za razumevanje, če kakšnega novega projekta ne bo več v proračunu za 2024, saj je logično, da moramo najprej pomagati območjem, ki so bila poplavljena," je dejala ministrica.

Problem so tudi vodotoki in signal

Nekateri župani so pogrešali še druge ministre, kot sta denimo minister za okolje in minister za digitalno preobrazbo, saj so izpostavili tudi probleme z drugih področij. "V Črni smo utrpeli tudi veliko okoljsko škodo, saj nam je odplaknilo 15-letni program sanacije. V kraju je zdaj izredno veliko prahu, ne vemo še, s kakšni težavami se srečujemo, ne vemo, kaj vsebujejo naplavine, zemljine, tudi kamni. Pričakujemo natančna navodila, kako naj ravnamo, saj si ne želimo še dodatnega okoljskega problema. Ne nazadnje nas skrbi za zdravje prebivalstva. Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bi se morala aktivno vključiti v to, slednjega sem danes pogrešala in tudi ministra za digitalizacijo, saj se je pokazalo, kako pomemben je signal ob elementarnih nesrečah. Želela bi odgovore tudi na to, saj so nam obljubili, da bodo pogledali, kje je mogoče postaviti repetitorje (stolpe). Prav bi nam prišel tudi kakšen dodaten računalnik, saj nam je v turistični pisarni vse odplaknilo," je situacijo na terenu opisala Lesjakova.

Nekateri župani so opozorili tudi na težave zaradi neurejenih vodotokov in plazov, hkrati pa pohvalili hitro ukrepanje države. "Ministroma smo povedali, kje so glavni problemi. To so vodotoki, na Prevaljah še vodooskrba," je dejal prevaljski župan Matic Tasič. Žalosti ga, da mednarodne pomoči, ki je bila na voljo ves čas po poplavah, ne bo več, saj da je danes vlada preklicala potrebo po pomoči tujih vojsk.

"Pri nas je na vodotokih pomagala bosanska vojska. Resnično smo žalostni, ker odhaja, saj potrebujemo to pomoč. Tudi Francozi so danes odšli. Apeliram na vlado, da razmisli o tem in podaljša pomoč vsaj do konca meseca. Ekipa je tu uigrana in dela izjemno dobro. Za reko Mežo skrbimo praktično sami in moramo narediti tisto, kar je potrebno, če hočemo zagotoviti varnost naših ljudi. Pojasnila, zakaj se odpovedujejo pomoči, ni bilo. Na nek način so prišli do sklepa, da je ne potrebujejo več. V Ljubljani morda ne, mi na Koroškem pa jo," je kritičen Tasič. Pomoč bi vsaj še nekaj časa potrebovali, zlasti težke stroje, saj reka Meža zdaj nima obrambnih zidov. "Poskrbeti moramo za varnost naših ljudi. Težko je zdaj reči, kaj se bo zaradi tega upočasnilo, zagotovo ukvarjanje z vodotoki, brežinami Meže, saj je ekipa čistila, poglabljala strugo in ustvarjala brežine," sklene Tasič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta