Mladoletnik iz Koroške snemal, kako je raci objestno prerezal vrat

V zadnjem obdobju so v koroški regiji zaznali okrutna mučenja živali, ki so tudi na posnetkih in deljena na omrežjih kot brezbrižno bohotenje in razkazovanje. Primera iz Radelj ob Dravi in Slovenj Gradca nista osamljena, sta del širših družbenih razmer, v katerih smo. Veterinar Rok Pečnik, ki ima tri desetletja delovnih izkušenj: "Takega primera krutosti in objestnosti do živali, zlasti do race, se v svoji karieri ne spomnim." Poziva k prijavam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Samo na PU Celje so letos obravnavali 35 sumov storitev kaznivih dejanj mučenja živali. Fotografija je simbolična.
 

Profimedia

Na družbenih omrežjih sta v zadnjem času zaokrožila dva posnetka mučenja živali, ki sta se zgodila na Koroškem oziroma so akterji v posnetkih Korošci. V obeh primerih so vpeti mladoletniki, ki so se pri okrutnih ekscesih celo zabavali. V prvem primeru sta dva s širšega območja Radelj ob Dravi živo mačko vrgla z mosta Vuhred v reko Dravo, v drugem pa je osnovnošolec iz okolice Slovenj Gradca v rokah vihtel nož in raci prerezal vrat. Pri tem je objestnost tudi brezbrižno komentiral - najprej, da ima zelo top nož, pripomnil je tudi, v kakšnem stanju je žival. Video je predvajal na družbenem omrežju Snapchat, pošiljal naj bi ga tudi sovrstnikom. Oba primera obravnava policija, v širšem družbenem kontekstu pa nakazujeta širšo problematiko in izpostavljata širša družbena vprašanja.

Šola ukrepala, policija nadalje zbira obvestila

Kot smo že poročali, so radeljski policisti v prvem primeru ugotovili identiteto obeh sodelujočih. Gre za dva mladoletnika z območja Policijske postaje (PP) Radlje ob Dravi. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali. Policisti PP Slovenj Gradec pa so nato septembra prejeli še pisno prijavo suma kaznivega dejanja mučenja živali. Ugotovili so, da je bilo dejanje izvršeno na območju Slovenj Gradca, pa tudi identiteto sodelujočih. Prav tako so ugotovili, da sta osumljena mladoletna storilca z območja Slovenj Gradca izvršila tudi tatvino živali. "Zaradi suma kaznivega dejanja tatvine (zoper oba mladoletna storilca) in za kaznivo dejanje mučenja živali (zoper enega mladoletnega storilca) so podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo," so sporočili s PU Celje, kjer so letos obravnavali 35 sumov storitev kaznivih dejanj mučenja živali. Prijavo na policijo je podala Druga osnovna šola Slovenj Gradec, ki jo učenec obiskuje.

"Fantova razredničarka in šolska svetovalna delavka sta sredi septembra prejeli anonimno prijavo glede omenjenega dogodka mučenja živali. V šoli smo takoj opravili pogovor z učencem in njegovimi starši, poleg tega smo obvestili tudi pristojne službe - policijo in slovenjgraški center za socialno delo. Glede na to, da se je to dotikalo šolskega prostora in sošolcev, smo ukrepali v skladu s pravili šolskega reda in vzgojnim načrtom šole. Fantu smo izrekli vzgojni ukrep, s tem smo želeli sporočiti, da dejanje obsojamo," je povedala ravnateljica Nada Duler. Izdelali so tudi načrt dela z oddelkom in učencem ter izvedli razna predavanja na temo spletnega nasilja, kako nasilju reči ne, o medvrstniških odnosih in podobno. "Načrt še vedno izvajamo, saj smo prepričati, da smo dolžni biti otrokom v obdobju ob šestega do štirinajstega leta podpora in jim pomagati, da razvijejo pozitivne vedenjske vzorce. Pomembno je, da ob morebitnih napakah obsojamo njihovo nepremišljeno agresivno dejanje, ne pa tudi njihove osebnosti," je prepričana Dulerjeva, po izobrazbi specialna pedagoginja. V tej luči smo jo tudi vprašali, kako vidi zavržna dejanja mladostnikov. "Ne vem, kaj je vzrok tovrstnih dejanj, morebiti se pokazati pred vrstniki. Mladostniki žal tudi z ekstremi, ki jih počnejo, ko hodijo po robu, poskušajo pokazati nekaj, kar zmorejo, se potrjevati, biti pomembni pred sovrstniki. To potrebo imamo vsi, a to počnemo na različne način. Izberejo pa mladostniki različne poti in načine, od drog, alkohola, ekstremnih vedenj do samopoškodovanja. Niso pa še zmožni predvideti širine posledice. Je pa pomembno, da šola, starši in institucije pripomoremo, da jih usmerimo na pravo pot."

Iz vseh topov se napajamo z nasiljem

Kako v širšem smislu zaznavajo pojave nasilja, tudi agresivnosti in arogance med mladimi, smo se pogovarjali še z ravnateljem OŠ Koroški jeklarji Ravne Aljažem Bankom. Ta je namreč nedavno pozval učitelje k pogovorom s starši, ker učenci očitno množično spremljajo z nasiljem prepojeno serijo Squid Game na Netflixu (najbolj gledano južnokorejsko serijo, v kateri se igra kaznuje s smrtjo, serija ima sicer oznako za ogled nad 16 let). Ta primer odpira še eno od dimenzij družbe, v kateri se nasilje vse bolj normalizira. Kot ocenjuje Banko, so na sploh današnje družbene razmere zelo kompleksne in včasih niti ni videti luči na koncu tunela, zaradi česar je zaskrbljen. "Iz vseh topov se napajamo z nasiljem, tudi iz medijev, ki servirajo negativizem, nasilje, smrti, hkrati pa so zlasti družbena omrežja potegnila na plano ljudi, ki prej niso nikoli nič komentirali," ugotavlja. Čeprav v šolah izpostavljajo ničelno toleranco do nasilja, se vse bolj soočajo z nasiljem na več ravneh - večkrat pa so v šolah nemočni, ker otroci le prenašajo stališča svojih staršev in imajo njihovo zaslombo - psujejo, se znašajo tudi nad učitelji, sploh v teh epidemičnih časih. Hkrati Banko dodaja, da so vsa ravnanja del globalno spremenjene družbe, kot tudi, da ni vse črno in da nič ne kaže poenostavljati, saj so mladi na drugi strani vendarle še angažirani tudi za pozitivne zgodbe. Slednje moramo po njegovi oceni spodbujati.

Veliko podobnih primerov očem skritih

Na zadnji dogodek okrutnega snemanja race so opozorili v Društvu proti mučenju živali Koroške, od koder so minuli konec tedna poslali prijavo na policijo in veterinarsko inšpekcijo. Posnetek jim je, kot so sporočali, poslal nekdo, ki mu je mar za živali. "Skoraj trideset let delam na področju zaščite živali in se tako brutalnega primera, kot je bil uboj račke s strani mladoletnika, ne spomnim. To je res žalostno in zaskrbljujoče. Sta pa to dva primera (Slovenj Gradec, Radlje), ki sta eskalirala in prišla na oči javnosti, veliko pa jih je prikritih oziroma se dogajajo daleč od oči javnosti. Dejstvo je, da današnji družbi primanjkuje empatije, ki pa je človeku privzgojena," je povedala predsednica DPMŽ Koroške Suzana Vodnjov.

S primerom je seznanjen tudi uradni veterinar uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin območnega urada Maribor Rok Pečnik, a ker gre za sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, obe krutosti obravnava policija. "Človeka spreleti srh ob posnetku, ko vidi tako zadevo, ostaneš brez besed. Takega primera krutosti in objestnosti do žival - zlasti do race - se v svoji karieri ne spomnim," izpostavi Pečnik. Iz prakse pa pove, da gre pri mlajših storilcih mnogokrat za krutost in objestnost, pri starejših osebah pa so dejanja največkrat posledica socialne stiske v povezavi z zlorabo alkohola. Letos so dvema koroškima rejcema trajno odvzeli 13 govedi in jima izdali trajno prepoved reje živali. Obravnavali so tudi 12 primerov suma neprimerne oskrbe živali (neprimerni bivali pogoji, nezadostna oskrba s hrano in nedovoljena ravnanja, kot je pretepanje). Pri tem Pečnik še poudarja, da smo mučenje ali zanemarjanje živali, če ga zaznamo v okolju, dolžni prijaviti na pristojni območni urad, lahko tudi anonimno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta