Na Koroškem s strahom pričakujejo ponedeljek, županja: Izvedite vse možne samozaščitne ukrepe

N.S.
27.08.2023 12:28

V ponedeljek zjutraj in dopoldne Sloveniji ponovno grozijo neurja z močnimi nalivi, zato je pričakovati hitro naraščanje hudourniških vodotokov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ob tem bo še posebej na udaru tudi Koroška, ki so jo precej dotolkle že nedavne poplave, čiščenje strug pa zaradi premalo mehanizacije poteka (pre)počasi. Dodatno skrb zdaj predstavljajo nove napovedane padavine, oranžno opozorilo za poplave namreč velja za celotno Koroško kot tudi za ostale regije, ki so jih prizadele že poplave 4. avgusta.

"Zaradi napovedanega poslabšanja vremenskih razmer, ki je napovedano za ponedeljek vse občane pozivamo, da še danes izvedejo vse možne samozaščitne ukrepe, da bi tako preprečili ponovno škodo v primeru razlivanja vodotokov. Na varno, čim dlje od strug potokov in rek, je potrebno umakniti avtomobile in morebitni drug material, ki se nahaja ob strugah. S protipoplavnimi vrečami preprečite ali vsaj omejite razlivanja vode in njeno prodiranje v hiše. Plazove ter udore in odtrganine zemljine je potrebno prekriti s PVC gradbeno folijo. Spremljajte jutrišnje vremensko dogajanje in razmere v vaši neposredni okolici in še pravočasno ukrepajte ali pokličite pomoč," sporoča črnjanska županja Romana Lesjak

Brina Kerič

Gasilci so v pripravljenosti

Zaskrbljen je tudi župan Dravograda Anton Preksavec, ki prav tako poziva k preventivnim ukrepom, ki bi v primeru poplav zmanjšali škodo. "Namestite protipoplavne vreče tam kjer ste jih pri zadnjih poplavah, potrebno je prekriti plazove, kjer je folija bila odstranjena. Gasilci bodo danes tekom dneva pokrili določene plazove, kdor potrebuje folijo za prekrivanje naj pokliče krajevno PGD. Prebivalci blokovskih naselij Meža, Džungla, Žabja vas, Bukovska vas in vsi predeli, kjer je prišlo do zalivanja stanovanjskih objektov ter v industrijski coni Otiški vrh, tekom jutrišnjega dne preventivno umaknite vozila in predmete na višje ležeče mesto, prav tako umaknite stvari iz kleti v višje prostore. Za jutri popoldan tudi odsvetujemo obiskovanje višje ležečih predelov naše Občine zaradi močno poškodovanih cest in tudi možnosti plazenja v primeru močnih padavin. Vsi PGD-ji v naši gasilski zvezi so v pripravljenosti in bodo intervenirali v primeru potreb. Upam, da se napovedan scenarij ne uresniči, če pa že, se čim bolj pripravimo. Potrebe za paniko ni, saj stvari spremljamo in bomo pravočasno odreagirali," je zapisal Preksavec

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta