Najslabše je, če se pomiluješ in če na karkoli čakaš, pravijo v domu starejših v Slovenj Gradcu

21.10.2021 05:00
Ob 13-letnici smo obiskali slovenjgraško enoto Koroškega doma starostnikov. "Način življenja v domu moraš prilagoditi sebi," pravi ena od stanovalk.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Hölcl Praper

To jesen je v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov težko primerjati z lansko. V domu namreč vlada precej bolj sproščeno vzdušje, stanovalci in stanovalke so zdravi, okužb trenutno nimajo. Še posebej slavnostno pa je bilo praznovanje 13-letnice. "Na praznovanju smo predstavili vseh dvanajst številk revije Senior, ki jo izdajamo enkrat na leto. Lani je v luči razmer sicer nismo izdali, je pa bila zato letošnja dvojna. Poseben način praznovanja je bil," je povedala vodja enote Marjana Kamnik, prepričana, da jim kljub zdravstveni krizi dobro uspeva. Aktivnosti je ne glede na vse na pretek, tudi prireditve so na sporedu zelo pogosto. "Veste, koliko dejavnosti je mogoče zganjati. Dnevi minevajo hitro. Že dolgo si želim, da bi mi bilo vsaj pet minut dolgčas," se nasmehne stanovalec Ernest Kobolt, ki lansko selitev v dom primerja kar z zadetkom na tomboli. "V lepem okolju živimo, veliko je lončnic, veliko likovnih del je na stenah, tudi osebje je prijazno in spoštljivo. Včasih me ima, da bi jih poklical kar po imenu, ampak je prav, da se držimo določenega protokola. Pred časom me je eden od stanovalcev vprašal, kje sem doma, pa sem mu odvrnil, da tukaj. In mislil sem resno," je jasen Kobolt. Ob robu praznovanja so podelili tudi nagrade zaposlenim, ki so jih sodelavci in stanovalci vzeli najbolj za svoje. Ena takih je socialna oskrbovalka Aleksandra Rajner, ki v slovenjgraškem domu še ni zaposlena dolgo, a so jo stanovalci hitro vzljubili. "Izkazali so mi zaupanje. Verjamejo vame tako kot jaz vanje. Priznanje mi pomeni ogromno, človek, ki opravlja to delo, mora imeti socialni čut in empatijo. Seveda mi stanovalci zaupajo kakšne težave, precej je tega. In prav je, da si tudi med delom vzamemo čas za kratek pogovor. Da z njimi poklepetamo, če ne drugega, da se vsaj nasmehnemo," je dejala Rajnerjeva.

Nika Holcl Praper

Za eno delovno mesto 76 kandidatov

Da je v Slovenj Gradcu kljub krizi, ki vlada ponekod drugod, veliko zanimanje za zaposlitev, potrdi vodja enote Kamnikova: "Moram reči, da smo presenečeni. Ko smo imeli razpis za zaposlitev socialnega oskrbovalca, se jih je prijavilo 76, kar se mi zdi veliko. To kaže na to, da naš dom v okolju uživa ugled ter da ljudje poznajo naš način in koncept dela." Vedno več ljudi potrebuje tudi pomoč na domu, ki jo nudijo 36 uporabnikom, dodatnih 14 prejema kosilo. "Potrebe so vedno večje, kar je rezultat tega, kar se je v povezavi z epidemijo in okužbami dogajalo na terenu. Zdi se, da uporabniki sporočajo, da se v tej obliki bivanja počutijo bolj varne, saj imajo takojšen dostop do zdravstvenih in drugih storitev."

Prijetno je bilo praznovanje ob druženju, ki vsem pomeni veliko. 
Nika Hölcl Praper

"Način življenja v domu moraš prilagoditi sebi," pa pravi stanovalka Maja Gregorič. "V dom moraš priti zavestno, ne da te kdo prisili. Tukaj pa je pomembno, da si izbereš dejavnosti, ki te veselijo. Tudi takšne, za katere si prej nisi mislil, da se boš z njimi ukvarjal. Kje pa sem si jaz predstavljala, da bom kdaj vodila oddajo (vodila je tudi prireditev ob 13-letnici, op. p.). Najti moraš sebe, to je najbolj pomembno. Nerodno je, če si nejevoljen. Prizemlji te lahko edino bolezen. A kljub bolezni se nekaj najde. Če ne drugega, nadaljevanke na televiziji. Nekdo me je vprašal, ali me ni sram povedati, da gledam nadaljevanke. Sem rekla, da sploh ne! Bolje to, kot da sediš v kotu in gledaš v zrak. Najslabše je, da pomiluješ sebe, si misliš, da si nebogljen, in čakaš na ne vem kaj. Veliko jih misli, da so na koncu svoje poti, v bistvu pa niso. Tega ne smeš vzeti tako," je pozitivna nekdanja učiteljica iz OŠ Šentjanž, ki se je v domu lotila slikanja in reševanja sudokujev.

Marsikaj so se naučili in so zato bolj mirni

V domu so pripravljeni tudi na morebiten izbruh okužb, pri čemer vodja kakovosti Vesna Gologranc pove, da so se lani marsikaj naučili in so tudi zato bolj mirni. "Zdaj vemo, kaj nas lahko čaka, takrat smo bili okrnjeni. Nismo vedeli, s čim se srečujemo, vse je bilo novo. Sama sem prevzela koordinacijo, logistiko in nekako nam je uspelo." Kljub nenehnemu dogajanju pa imajo v Slovenj Gradcu še veliko načrtov. Marjana Kamnik pravi, da tudi ta čas ponuja izzive.

Nika Hölcl Praper

"Čakamo na zakon o dolgotrajni oskrbi, skupaj z mestno občino Slovenj Gradec pripravljamo načrte za prizidek, kmalu se bodo začela graditi varovana stanovanja, za katera bomo skrbeli," je naštela še nekaj projektov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta