Namesto širitve industrijske cone v Pamečah poligon varne vožnje?

02.11.2021 18:12
Bi lahko kompromis v Pamečah predstavljal poligon varne vožnje, ki ga Koroška nujno potrebuje?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sestanek ni prinesel sklepov ali zaključkov, bodo pa še naprej iskali za vse sprejemljivo rešitev. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Dolgo pričakovani sestanek z vaško skupnostjo Pameče in predstavniki Mestne občine Slovenj Gradec (MOSG) se za pameško civilno iniciativno (CI) danes ni končal, kot so si želeli. Območja za gospodarsko in kmetijsko dejavnost, ki so umeščena na desno stran prometnice Slovenj Gradec-Dravograd, so bila v občinski prostorski načrt dodana že leta 2015, v prejšnjem mandatu, zato jih ni tako enostavno kar izbrisati.

Sestanek je bil zaprt za javnost. Foto: MO Slovenj Gradec
Mo Slovenj Gradec

Zdajšnji župan Tilen Klugler sicer vztraja, da se na desni strani trenutno ne spreminja nič, a zagotovila, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti, ne more dati. "Predstavniki CI so predstavili svoje želje in način, kako bi po njihovem morali gospodariti s prostorom. Trenutno občina na območju Pameč ne spreminja nobene namenske rabe zemljišč. Tudi sama cona kot taka se fizično umešča samo na levi stani. Je pa dejstvo, da je tudi območje na desni strani predvideno za širitev, ampak občina v tem trenutku tam ne umešča komunalne infrastrukture," ob tem pravi Klugler.

Brez zagotovila, a z zavezo

CI na drugi strani želi, da se območja izbrišejo iz prostorskih aktov. Ampak občina trenutno namenske rabe ne bo spreminjala niti določala novih območij. "To bo stvar debate in posvetovanj v prihodnje. Ravno zdaj delamo analizo za območje celotne MOSG in se pogovarjamo, kako mesto peljati v prihodnje," je povedal župan. A predstavnikom CI zagotovila, da se na tistem območju ne bo gradilo, ni mogel dati, se je pa zavezal, da v tem mandatu, ki bo trajal še približno leto dni, občina na bo pristopila h komunalnemu opremljanju na desni strani. "Kaj bo v prihodnje, ne morem komentirati."

Se pa medtem na tem istem območju na spletnem portalu nepremicnine.net prodaja skoraj šest tisoč kvadratnih metrov veliko zazidljivo zemljišče, na katerem je predvidena, kot piše v oglasu, gradnja hale ali delavnice. Za zemljišče naj bi občina uveljavljala predkupno pravico.

Pred sestankom je podporo CI izrazilo okoli 30 vaščanov Pameč in Trobelj. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

"Nad sestankom smo razočarani," pa je po koncu skoraj dve uri dolge razprave, ki je bila zaprta z javnost, dejal predstavnik CI Simon Smolar. "Mi smo povedali svoje stališče. Radi bi zemljišča zaščitili, da se industrijska cona ne bi širila na desno stran. V CI bi radi, da se predvidena industrijska cona na desni strani izbriše iz občinskih prostorskih načrtov. Želimo trajno rešitev," pravi in dodaja, da na sestanku niso sprejeli nobenega sklepa oziroma zaključka. "Naša zahteva je, da se skliče zbor krajanov. Upam, da ga bo vaška skupnost sklicala. Če ne, imamo možnost, da zberemo pet odstotkov podpisov in zbor krajanov zahtevamo na tak način. Moramo seznaniti ljudi, kaj se dogaja. Zbor krajanov bi bil primeren, saj bi krajani lahko demokratično povedali, kakšne so njihove želje. Če je kraj za to, da se pozida, naj obvelja njihova! Ampak če je večina za to, da se ohranijo kmetijske površine, jih je treba slišati," pravi Smolar. Hvaležen je tudi krajanom, kakšnih 30 se jih zbralo pred Mladinskim kulturnim centrom Slovenj Gradec, ki so pred sestankom prišli izrazit podporo.

Pisno zagotovilo, da ne bo širitve

Se pa javno vedno bolj glasno govori, to je potrdil tudi župan, o poligonu varne vožnje, ki bi namesto industrijske cone lahko zrasel na desni strani. "Občina zelo resno razmišlja o tem poligonu. Dejstvo je, da če ga do leta 2026 ne bomo umestili, naši otroci na Koroškem ne bodo mogli več opravljati vozniškega izpita. Intenzivno iščemo lokacijo, kamor bi ta poligon lahko umestili. Ena od idej so tudi Pameče. Seveda pa bi ob tem poleg širšega interesa iskali tudi kompromis s krajani," je dejal Klugler.

Kompromisa si želi tudi vaška skupnost Pameče-Troblje. "Glede na stanje, ki smo ga podedovali iz leta 2015, moramo iskati rešitev, kako situacijo rešiti, da bo za vse najmanj škode," je dejal predsednik Vili Kašnik, ki bo tudi ob morebitni izgradnji poligona varne vožnje v imenu občine zahteval pisno zagotovilo, da se območje na desni strani ne bo dodatno razširilo. Prav tako se bo boril, da se morebitni nasadi hmelja, ki bi po namerah nekaterih kmetov lahko prišli v Pameče in Troblje, od naselij odmaknejo vsaj 200 metrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta