Ne vlagajo le v prostor, ampak v prihodnost

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.11.2019 15:45

Slovenjgraška Fakulteta za tehnologijo polimerov ima nov laboratorij, pridobili so tudi študijsko projektno sobo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Diplomanti FTPO so v šestih mesecih po diplomi kar 96-odstotno zaposljivi.
Ftpo

Fakulteta za tehnologijo polimerov (FTPO), ki je edina za področje tehnologije polimerov v Sloveniji, je bogatejša za nov in bistveno večji laboratorij. Stoji v bližini fakultete in bo omogočal njen nadaljnji in še hitrejši razvoj. Novost je tudi projektna študijska soba, ki so jo uredili v prostorih, kjer je bil prej eden od laboratorijev. Opremilo jo je velenjsko podjetje Plastika Skaza, namenjena pa je individualnemu študiju in projektnemu delu študentov.

Dosedanji laboratoriji pretesni

"Zaradi rasti vseh dejavnosti fakultete smo se odločili za širitev. Novi laboratorij za predelavo in karakterizacijo materialov v velikosti 360 kvadratnih metrov je samostojen objekt, ki je od fakultete oddaljen 200 metrov. Namenjen je raziskovalni dejavnosti, izvajanju pedagoške dejavnosti in sodelovanju z gospodarstvom," je povedala direktorica FTPO Maja Mešl. Novogradnja je približno trikrat večja od dosedanjih laboratorijev​. Zgradilo jo je slovenjgraško podjetje NIG, naložba pa je bila vredna okoli 600 tisoč evrov. Fakulteta ima v najemu pritlični del, dolgoročno je možen tudi odkup.
​Pri pokritju stroškov selitve in nabavi dela najsodobnejše raziskovalne opreme za laboratorij so jim na pomoč priskočila številna slovenska in tudi tuja podjetja. Najbolj ponosni so na donacijo nemškega podjetja Arburg, vodilnega proizvajalca brizgalnih strojev, ki jim je v brezplačen najem predal nov brizgalni stroj, vreden okoli 60 tisoč evrov. Pričakujejo pa še dva nova enopolžna ekstruderja in stiskalnico za kompozite, ki jo bodo nabavili v sodelovanju s slovenskim podjetjem Sankom. Sodelujejo tudi v številnih nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektih, v zadnjih šestih letih so za raziskovalno in razvojno dejavnost pridobili nad tri milijone evrov. Ta čas sodelujejo v petih raziskovalnih projektih, financiranih iz evropskih sredstev, predvsem na področju biokompozitnih materialov in krožnega gospodarstva, zamenjave kovin za e-mobilnost in belo tehniko, prijavljajo pa se še na dva nova razpisa.

Želijo urejeno financiranje

Na fakulteti, ki deluje 13 let, v tem šolskem letu študira 128 študentov, iz Koroške jih prihaja okoli 35 odstotkov. V prihodnjih štirih letih bi radi dosegi številko 200. Prav tako si prizadevajo pridobiti koncesijo za magistrski študijski program. "Žal se zakonodaja na tem področju še ni spremenila, bi nam pa tudi to omogočilo stabilno izvajanje vseh naših dejavnosti," je prepričana direktorica. Imajo namreč koncesijo le za prvo študijsko stopnjo. To pomeni stabilno financiranje za okoli 40 odstotkov celotnih prihodkov fakultete. "Počutimo se bolj kot neko start up podjetje in ne kot izobraževalna institucija," še doda.

Ob odprtju študijske projektne sobe
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta