Nove naprave in sončno vreme na Kope privabljajo številne smučarje

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.01.2024 18:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova štirisedežnica Pahernik 
Jasmina Detela

Na Kopah, ki so med obiskovalci vedno bolj priljubljene in so od letos tudi med najmodernejšimi smučišči v Sloveniji, je ta konec tedna prava snežna pravljica. Ob lepem in sončnem vremenu so odprli dodatne proge in nove naprave, omogočajo pa tudi največjo nočno smuko v Sloveniji in sicer na kar petih progah. Temu primeren je bil tudi obisk, saj se je v soboto po belih strminah kar trlo smučarjev, nekaj manj kot dva tisoč so jih zabeležili čez dan, nabito polna so bila tudi parkirišča. "Končno je sneg in zima, z ženo sva že komaj čakala, da se spustiva po domačih strminah," se je veselil Niko. 

Tudi vlečnica Kopnik je zdaj štirisedežnica
Jasmina Detela

Kot smo že pisali, so na koroškem delu Pohorja v letošnjo smučarsko sezono vstopili s posodobljeno žičniško infrastrukturo. Okoli 11 milijonov vreden projekt med drugim vključuje novi štirisedežnici Pahernik in Kopnik ter novo vlečnico Velika Kopa, prenovljen je tudi Grmovškov dom. Posodobili so deset obstoječih smučarskih prog in dodali 3 nove freestyle proge. Smučanje tako omogočajo na 13 različnih progah, ki so širše.

Lepo vreme in velik obisk

Prvo smo se ustavili na bejbiki, kjer se je trlo smučarskih začetnikov. Videli smo veliko otrok v smučarski šoli, pa tudi odrasle v 'plugu', povratnike, ki so le malo potrenirali pred vožnjo po strmejših progah. "Oči me uči smučanja. Malo že znam vijugati, včasih tudi padem," nam je zaupala petletna Pia. Bolj spretni so vozili po ostalih težavnejših progah. "Tu je res prava snežna idila, čudovit dan za aktivnosti na snegu, ki ga pri nas letos skorajda še ni bilo, zato smo še toliko bolj navdušeni," je povedal Miran iz okolice Dravograda, ki smo ga ujeli med smučanjem z družino. Ni pa samo snežna idila tista, ki privabi ljudi na zahodno Pohorje. Obiskovalci so pohvalili tudi dobro urejene proge za smučanje. "Proge so kvalitetno pripravljene, je pa precej gneče, a to je normalno ob tako lepem vremenu. Tudi cenovno so ugodni," je povedal redni gost Aljaž. 

Ob lepem vremenu je bilo smučanje užitek
Jasmina Detela

"Nam je super, ker imamo avtodom in večkrat ostanemo dan ali dva. Če je gužva, se umaknemo v avtodom in počakamo, da se proga malo sprosti. Zdaj, ko so nizke temperature, ni problema, saj dlje časa zdržijo. Letos je še posebej fajn, ko so jih preuredili in pridobili nove naprave. Zelo je dobrodošlo, da so na progi Pahernik na novo uredili prehod čez strmino, saj so ob levem bregu smučišča speljali cesto. Na ta način se izogneš najbolj strmemu delu te proge. To je odlična ureditev za manj spretne smučarjev. Komaj čakamo, da odprejo še Kaštivnik, tudi zato, ker je bližje kraju, kjer živimo," je povedala Helena z Mute in pohvalila, da so pobelili tudi naravne skakalnice ob progi Pungart. "To je všeč zlasti mlajšim otrokom in najstnikom, da je malo več adrenalina."

Štirisedežnica Pahernik 
Jasmina Detela

Nočna smuka bo še boljša

Nove pridobitve pohvali tudi Jan z Raven na Koroškem. "Proge so super, manj gužve je, saj so širše, in bolj všečno je. Hotel je top, tudi gostinska ponudba je zdaj boljša kot prej." Z Velenja se je pripeljal Rok: "Vredu je, gnečo smo pričakovali, saj je bil napovedan sončen dan. Se pa že malo pozna na progah, da so 'sfurane', saj je veliko ljudi. Naju je nekajkrat 'zmetalo', sva mogla kar na pijačo (smeh). Velikokrat prihajam na nočno smuko, saj je manj ljudi. Zdaj bo še boljša, ko je več prog."

Tudi na Pungartu je bila kopica smučarjev
Jasmina Detela
Gneča pred štirisedežnico Pungart
Jasmina Detela

S Primorske, natančneje z Ilirske Bistrice, se je z družino za štiri dni pripeljal pripeljal Matej. "Petek je bil super, danes (v soboto) je malo gneče. Letos smo tukaj drugič in smo opazili nekaj všečnih novosti, škoda le, da ni dovolj snega, da bi delale vse naprave. Vzdušje je zelo dobro, zagotovo se bomo z majhnimi otroki sem še vračal, saj so proge primerne, tudi zaposleni - četudi niso vsi iz Slovenije, so prijazni, kar je danes v turizmu redko zaslediti. Smučanja je dovolj, letom in kondiciji primerno," se je malo pošalil. S Tržiča je na Kope prvič prišla Irena. "Vnuk in vnukinja živita na Vranskem, zato smo izbrali Kope. Vredu je, samo malo se čaka na sedežnico. Bi rekla, da vremenu primerno. Smučišče pa je lepo, primerno za različne generacije. Drugače smučam na Voglu, na Krvavcu in v Dolomitih. Proge so tam podobno urejene, bi pa morala Slovenija več vložiti v sedežnice, da bi delovale hitreje, in v zasneževanje."

Tudi sankanja ni manjkalo
Jasmina Detela

Manjkalo ni niti pohodnikov, ki so se ob škripanju snega pod nogami napotili na bližnji Črni vrh oziroma Ribniško kočo. "Psička ima zelo rada  sneg in zelo aktivna je, tudi jaz rada hodim, zato sva se odločili za Kope. Res je čudovit dan za hojo," je bila navdušena Nina.

Kope, vlečnica Velika Kopa
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta